Muđelo 2022 - Trka u senci broja 46

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 29.05.2022.
09:50
Izvor: Sportske.net, Mihajlo Stojanović

Sve će biti u znaku Valentina Rosija.

Epa/Alejandro Garcia
Epa/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Broj 46, sinonim za ,,Doktora" motosporta biće povučen ovog vikenda u Muđelu. Prošle godine je jedan od najvećih ikada (po mnogima i najveći) rekao zbogom svojoj najvećoj ljubavi - trkanju u Moto GP-u. Valentino Rosi je rešio da, posle 26 godina, okonča svoju prebogatu karijeru. Tokom tih 26 godina uspeo je da osvoji devet titula šampiona sveta, od toga sedam u ,,kraljevskoj klasi". Ostvario je 115 pobeda, a 235 puta se našao na pobedničkom postolju. Pamtiće se njegove sjajne vožnje, ali i lucidne i originalne proslave pobeda i titula. Tokom svoje blistave karijere postao je sinonim za motosport. Mnogi su, upravo zbog njega, zavoleli trkanje na dva točka, a puno je i klinaca koji su zbog njega počeli da voze motore, sanjajući da će jednog dana biti poput ,,Doktora". Neki su uspeli to i preko Valentinove vozačke akademije i sada su to asovi poput Frančeska Banjaje, Franka Morbidelija, tu je i Luka Marini, te Marko Beceki. Rosi ima i svoje timove u najjačoj klasi, ali i u Moto2 kategoriji, što znači da je itekako prisutan u motosportu, doduše, ne više kao vozač, na žalost mnogih...

Ovog vikenda broj 46 ,,odlazi u istoriju". Zanimljiva je Rosijeva izjava iz 2016. godine, tada je rekao: ,,Što se tiče mog broja, mislim da ne bih voleo da se 46 više ne koristi... Želeo bih da bude dostupan, pa ako neki vozač bude želeo neka slobodno uzme taj broj". Ova ,,želja" mu neće biti uslišena. Više niko, nikada, neće moći da se trka pod ovim brojem. Doduše, taj koji bi uzeo ovaj broj, trebalo bi da bude i ludo hrabar.Zaslužio je ,,Doktor" ovu čast, nema nikakve dileme. Povlačenje broja 46 je svakako jedan od najvažnijih momenata u istoriji Moto GP-a, ali će centralni događaj biti trka.

Muđelo je jedna od najpopularnijih staza u Moto šampionatu. Svoj debi, staza je ,,zabležila" 1976. godine, međutim nije dugo ostala u kalendaru, 1988. godine stazu kupuje Ferari, koji radi kompletnu rekonstrukciju i od 1991. godine, pa sve do danas, staza se redovno nalazi u kalendaru Moto šampionata Dugačka je 5.2 km, voziće se 23 kruga, pravac je dug 1.141 metar, što je čini jednom od najbržih u šampionatu i redovno nam donosi uzbuđenja.

Ove godine, sasvim sigurno, to neće izostati. Ovosezonski šampionat je toliko zanimljiv i neizvestan, da je zaista teško govoriti o favoritima za pobedu. U prilog tome govori i činjenica da u sedam trka imamo pet različitih pobednika - tri puta je trijumfovao neverovatni Enea Bastijanini, a po jednom su pobede slavili Migel Oliveira, Aleš Epsergaro, Fabio Kvartararo i Frančesko Banjaja. U šampionatu vodi prošlogodišnji šampion, mladi Francuz Fabio Kvartararo sa 102 boda, dok ga u stopu prati Aleš Espergaro na Apriliji sa 98 bodova, dok je treći Bastijanini sa 94 poena. Najblaže rečeno, napeto je...

Svakako da će, zbog brzine staze, ali i ,,domaćeg terena" Dukati imati veliku šansu i jak motiv za trijumf. Da li će Banjaja uspeti da, u vikendu u kome se povlači broj njegovog učitelja, trijumfuje? Možda će Džek Miler konačno pokazati svoje pravo lice? Da li će im ,,privatnik" Enea Bastijanini ponovo pomrsiti račune i po četvrti put učiniti ponosnim ,,Gresini rejsing" ekipu? Aprilija je takođe, italijanska fabrika, može li Espergaro drugi put ove sezone prvi proći kroz cilj? Šta ako, aktuelni šampion, ,,El Diablo" odvozi đavolski dobru trku i pobedi, kao i prošle godine? Odgovore na ova pitanja dobićemo u nedelju. Trka počinje u 14.00, a jedno je sigurno - uzbuđenja i brzine neće manjkati. Neka pobedi najbolji i najhrabriji!

Trka u Muđelu vozi se danas u 14.00.

AdmiralBet dao je sjajne kvote za pobednika trke. Naš favorit ovoga puta biće mladi Marko Beceki, a kvota na njega je fenomenalna, 25.

Ne propustite