Nastavak prokletstva Šarla Leklera u svojoj kući - Red Bul izigrao Ferari u najdužoj trci sezone

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 29.05.2022.
18:02
Izvor: Sportske.net

Dugo i kišno popodne u Monte Karlu.

. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Vozač Red Bula Serhio Perez pobednik je trke za Veliku nagradu Monaka u Monte Karlu.

Iako je krenuo sa treće pozicije zahvaljujući dobrim kvalifikacijama, Meksikanac je bio najbolji na stazi u Monte Karlu i domogao se prvog trijumfa u ovoj sezoni.

Trka je kasnila više od sat vremena zbog snažne kiše koja je padala u kneževini, a potom kada su započeli bitku i osušili stazu, usledile su i prve zamene guma. Red Bul je prvi povukao potez što se ispostavilo kao krucijalno. Preuzeli su vođstvo prilikom odlaska vozača Ferarija Šarla Leklera koji je imao pol-poziciju i Karlosa Sajnca u boks i imali prednost tokom najvećeg dela trke.

Ona je u 30. krugu prekinuta zbog incidenta koji je izazvao Mik Šumaher zakucavši se u sigurnosnu ogradu kada mu se tom prilikom prepolovio bolid

Direkcija trke je potom odlučila da će se ona nastaviti u 17.15 minuta, uz napomenu da ona mora biti završena do 18 sati po lokalnom vremenu. Prema propozicijama, trka nije smela biti duža od tri sata.

Perez, koji je u tom trenutku imao lidersku poziciju, morao je da brani prvo mesto u završnici trke kada ga je Karlos Sajnc pritisnuo, dok je sve u pozadini pratio Maks Ferštapen u nadi da bi mogla da mu se otvori pozicija za preticanje.

No, Monako je staza gde su preticanja retka, stoga uprkos blizini vodeće četvorke nije bilo promena u poretku i trijumf je odneo Perez.

Najveći gubitnik ove trke je nesumnjivo Šarl Lekler koji je po drugi put u karijeri imao pol-poziciju na domaćoj stazi, ali loše vožnje, odluke i pehovi nastavili su se za Monegašanina iz redova Ferarija i on je završio kao četvrtoplasirani.

Podijum su, posle Pereza, kompletirali Sajnc i Ferštapen, a zatim su usledili Lekler, Džordž Rasel, Lando Noris, Fernando Alonso, Luis Hamilton, Valteri Botas i Sebastijan Fetel koji se ušunjao u Top10 zbog kazne Estebana Okona.

Naredna trka vozi se ulicama Bakua.


Ne propustite