Monako - Nije nužno biti najbrži da bi pobedio

Autor: Nemanja Janošev
subota 28.05.2022.
10:50
Izvor: Sportske.net

Sledi Monako za koji je najavljena kiša!

EPA
EPA

Povezane vesti

Karavan Formule 1 stigao je u Monte Karlo gde će ovog vikenda voziti sedmu ovosezonsku trku na kultnoj uličnoj stazi.

Ukoliko ste makar jednom pogledali trku Formule 1 čuli ste za legendarnu stazu u Monte Karlu gde se vozi Velika nagrada Monaka. Ona je, u godinama koje donose inovativnosti i tradiciju stavljaju u drugi plan uspela da živi i ni trunku ne izgubi na svojoj eleganciji uprkos svim manama koje ima.  Trka za Veliku nagradu Monaka održava se čak od 1929. godine, što dovoljno govori o njenoj dugovečnosti.

Koliko je nepredvidiva, kaže i podatak da najveći broj pobeda ima Ajrton Sena (6), a svi znamo da je Brazilac poginuo davne 1994. godine. Još od Nika Rozberga i 2015. nemamo uzastopnog pobednika u kneževini, stoga, Maks, na tebi je!

Maks Ferštapen nije bio na zavidnom nivou na prošloj trci u Barseloni, ali je pobedio. Doduše, uz ogromnu pomoć svog klupskog kolege Serhija Pereza koji ga je propustio ne bi li Holanđanin slavio i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. Imao je trku puno uspona i padova. Isprva je izleteo sa staze i izgubio pozicije zbog, kako je rekao, naleta vetra, a potom mu u bici sa Džordžom Raselom iz Mercedesa nije radio DRS sistem zbog čega je izgubio živce. Kasnije je sistem zadnjeg pomičnog krila proradio i Maks je stekao mogućnost lakšeg preticanja. Pomogla mu je i činjenica da je Šarl Lekler imao peh i morao je da završi trku na najgori mogući način. Sve u svemu, Red Bul je ponovo pokazao da je najstabilniji u brojnim segmentima, čak i kada ne deluju najbolje.

Ohrabruje povratak Mercedesa u borbu za podijume. Luis Hamilton je imao tu nesreću da mu se u duelu sa Magnusenom u prvom krugu probuši guma, a opet je završio kao peti (!?) dok je Džordž Rasel bio na najnižem delu pobedničkog postolj. Usput, imao je dobru bitku sa znatno moćnijim Red Bulom. Sve to ukazuje da bi Mercedes mogao da doživi procvat u narednim trkama, ali, da li baš u Monaku? Ako znamo da je staza izuzetno uska, da mesta za greške nema i da će onaj koji bude najbrži u kvalifikacijama jednom nogom stati na prvo mesto pobedničkog postolja, onda je teško išta prognozirati. Specifičnosti ove staze jeste to što ne moraš nužno biti najbrži, dovoljno je da napraviš najmanje grešaka i proslavićeš se.

Šef ekipe Toto Volf spustio je pritisak sa svoje ekipe rekavši da su očekivanja za Monako manja, ali priželjkuje povratak svog tima.

„Monako nam u prošlosti nije bio srećno mesto, možda zbog toga što je automobil bio veličine slona. I dalje imamo poteškoće na zagrevanjima i zato su moja očekivanja za ovu trku niska. Ipak, sve što naučimo ovde doprineće da se vraćamo tamo gde nam je mesto“, konstatovao je Volf.

Luis Hamilton je i u Barseloni izgubio od klupskog druga Džordža Rasela, ali kao što rekosmo, njegov krajnji rezultat je impresivan. Monako je staza s kojom se identifikuje zbog svog idola Sene i nema sumnje da će imati izuzetnu motivaciju.

Ferari je u krizi, a sve oči definitivno će biti uperene u domaćeg vozača Šarla Leklera koji ulice Monte Karla najbolje poznaje. Biće silno motivisan, ali tako je uvek kada se pojavi na ovoj stazi, pa ga zadese brojni pehovi i završi u ogradi. Poslednji put je vozio istorijski bolid Nikija Laude na revijalnom događaju i uspeo je da slupa to vozilo. 

Sve kvote za predstojeću trku Formule 1, kao i uvek, možete pronaći na AdmiralBet!

Ne propustite