Niz egzotike, ko će pokazati više atributa?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 22.05.2022.
10:40
Izvor: Sportske.net

Prilika da se Mercedes vrati ili…

EPA
EPA

Povezane vesti

Nakon što je karavan Formule 1 po prvi put bio u Majamiju i vozio trku po ulicama jednog od najegzotičnijih mesta na svetu, sledi selidba evropski dragulj, u okvirima ovog sporta - značajno znamenitiju Barselonu.

Maks Ferštapen se ne šali. Kada vozi, on ga vozi do kraja, do najvišeg postolja i aktuelni svetski prvak je, figurativno, u poziciji „aporta“ u ovom trenutku. Uprkos tome što je Ferari do sada prikazao dovoljno dobru snagu da bude takmac za titulu, te da je Šarl Lekler pokazao šampionske niti, deluje da to trenutno nije dovoljno da se slomi individua kakva je Maks Ferštapen, uz dodatak da je Red Bul, za sada, pokazao mnogo više. Istina, imali su dvostruko povlačenje u prvoj trci u sezoni, a zatim je Maks prevremeno završio svoje učešće na Velikoj nagradi Australije. No, kada je bolid odgovarao na njegove smernice – Holanđanin je pobeđivao.

Red Bul je mnogo stabilniji i brži od Ferarija na pravcima i u Majamiju se jasno videlo da Ferari ne može mnogo da se pita. Sada će u Barseloni biti lišeni te enigme zvane „staza“ s obzirom na to da je za sve vozače Katalunja poput druge kuće. Od mlađih dana vozači se uče upravo u Barseloni, a i testiranja u okviru Formule 1 najčešće se voze baš pokraj Mediterana. Nove aerodinamičke sposobnosti bolida doći će do izražaja u Barseloni budući da se staza prepliće dugim startnim ciljnim pravcem i brzim krivinama. Stoga će timovi, ukoliko budu imali novine, moći da ih testiraju na najbolji mogući način. Kada se uzme u obzir da je naredna trka rezervisana za Monako koja je poznata kao nepodobna za tako nešto, onda bi Katalunja mogla biti prekretnica za pojedine ekipe.

Pre svega, tu se misli na Mercedes koji i dalje ne uspeva da pokaže ni delić dominacije koja ih je krasila u prethodnoj deceniji. Ako je početak prethodne ere za njih bio idealan, onda je ovaj dijemetralno suprotan. Luis Hamilton je van svake bitke za prva dva mesta, a još impozantnije je to da je u četiri od pet ovosezonskih trka gledao u leđa mlađem kolegi iz ekipe Džordžu Raselu koji ima kontinuitet do sada. Luis je propatio posle gubitka titule u prošlom šampionatu i sa malom senkom na psihološkom planu ušao je u novu sezonu. Nema sumnje da je sve to uticalo na njega, a utisak je da se „iskra“ pojavila u Majamiju gde je u njega bilo upereno mnoštvo svetala jer je uz Maksa prva zvezda grida. Bio je u društvu Majkla Džordana, Toma Brejdija i Dejvida Bekama i svi oni su od njega očekivali bljesak, pratili ili ne Mercedesovo stanje u Formuli 1. Izvukao je koliko je mogao i došao do šestog mesta, ali sudeći prema njegovom oglašavanju na društvenim mrežama, što je danas iz psihološke perspektive, relevantan pokazatelj, nešto novo bismo mogli da očekujemo od sera Luisa.

 Mercedes vlada Barselonom od 2016. godine, a Luis Hamilton je pobedio u poslednjih pet navrata na ovoj stazi. Dakle, sve ukazuje na to da će biti sada ili nikada. No, pitaju se pre svega Red Bul i Ferari, odnosno Ferštapen, Perez, Lekler i  Sajnc.

Trka za Veliku nagradu Barselone vozi se u nedelju od 15 sati, u aktuelnom poretku vozača Šarl Lekler je lider šampionata sa 104 boda, a prati ga Maks Ferštapen sa 85.

 

Ne propustite