Norisa start koštao pobede u Katalunji, Maks ne prašta greške

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 23.06.2024.
18:30
Izvor: Sportske.net

Još jedan trijumf Holanđanina.

EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA
EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Španije i uvećao prednost u generalnom plasmanu. 


Trostruki uzastopni šampion pobedio je na Katalunji sedmi put u sezoni i ostvario 61. pobedu u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je vozač Meklarena Lando Noris koji je krenuo sa pol pozicije, a treći je bio sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa, što je njegov prvi plasman na pobedničko postolje od prošlog oktobra.

Noris je kroz cilj prošao sa 2,219 sekundi zaostatka za pobednikom, a Hamilton sa 17,790 sekundi zaostatka.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel zauzeo je četvrto mesto, a peti i šesti bili su vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sainc.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Serhio Peres iz Red Bula, a deveto i 10. mesto zauzeli su vozači Alpina Pjer Gasli i Esteban Okon. Noris je krenuo sa pol pozicije, ali je odlično startovao Rasel sa četvrtog mesta, pretekao je prvo Hamiltona, a zatim sa spoljne strane Ferstapena i Norisa i preuzeo vođstvo.

Norisa je pretekao i Ferstapen za drugo mesto, a iza Meklarena vozio je Hamilton na četvrtom mestu. Iza su bili Lekler, Sainc, Gasli i Pjastri.

Peres se nije najbolje snašao na startu i sa osmog mesta pao je na 11.

Ferstapen je u trećem krugu pretekao Rasela i preuzeo vođstvo, a ubrzo je imao i najbrži krug.

Sainc je u petom krugu pretekao Leklera, a zatim je putem radija rekao ekipi da je bilo kontakta sa bolidom timskog kolege. Lekler je rekao da ga je Sainc zatvorio.

Ferstapen je do osmog kruga stekao više od dve sekunde prednosti na čelu. Njegtov timski kolega Peres otišao je u 14. krugu na zamenu guma i na stazu se vratio kao 15.

U 16. krugu Rasel je otišao u boks, a za njim i Sainc. Vozać Mercedesa zadržao se nešto duže zbog problema sa zadnjom desnom gumom, ali je ipak uspeo da izađe na stazu ispred vozača Ferarija, na osmo mesto.

Sedmostruki svetski šampion Hamilton otišao je na zamenu guma u 17. krugu i na stazu se vratio kao deveti iza Fernanda Alonsa iz Aston Martina, koga je ubrzo pretekao.

U 18. krugu u boks je otišao Ferstapen i na stazu se vratio kao četvrti ispred Rasela. Hamilton je napao Sainca i pretekao ga u 19. krugu za šesto mesto, a ubrzo je vozio i najbrži krug. Sainc se požalio da je bilo kontakta i da ga je Hamilton izgurao sa staze.

Pjastri je u 22. krugu otišao u boks, a Noris u 24. krugu sa prvog mesta i na stazu se vratio kao šesti iza Sainca. Vođstvo je preuzeo Lekler, koji do tada nije bio u boksu.

On je na zamenu guma otišao u 25. krugu i na stazu se vratio kao sedmi, a prvo mesto preuzeo je Ferstpaen, ispred Rasela, Hamiltona, Sainca i Norisa.

Noris je u 27. krugu pretekao Sainca za četvrto mesto, a Lekler Gaslija za šesto. Vozač Meklarena je u tim trenucima bio najbrži na stazi i približavao se Hamiltonu, koga je pretekao u 32. krugu za treće mesto.

Noris je smanjivao zaostatak za Raselom, napao ga je, vozač Mercedesa je pogrešio i pretekao ga je u 35. krugu. Rasel je odmah pokušao da ispravi grešku i vratio je poziciju, ali samo na kratko, pa je Noris preuzeo drugo mesto.

Rasel je u 37. krugu otišao na zamenu guma, a odmah i Sainc, vozač Mercedesa se vratio kao sedmi, a Sainc kao osmi. Vozač Mercedesa je ubrzo pretekao Gaslija za sedmo mesto, a zatim je vozio najbrži krug trke.

U 44. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Sainca na sedmom mestu. Ferstapen je krug kasnije otišao u boks i na stazu se vratio kao treći, a vođstvo je preuzeo Noris ispred Leklera.

Rasel je pretekao Pjastrija za četvrto mesto, a Hamilton Sainca za šesto mesto. Pjastri je otišao u boks i vratio se na stazu kao osmi, a u 48. krugu na zamenu guma otišao je Noris, zadržao se nešto duže i na stazu se vratio kao drugi ispred Rasela i Hamiltona.

Hamilton je u 52. krugu pretekao Rasela za treće mesto, a iz Red Bula su savetovali Frstapena da vozi maksimalno, pošto drugoplasirani Noris ne štedi gume u pokušaju da ga sustigne.

Sainc je u 55. krugu propustio Leklera za peto mesto, a vozač iz Monaka je posle toga ubrzao i približavao se Raselu. Takođe i Noris je iz kruga u krug smanjivao zaostatak za Ferstapenom, ali nije uspeo da ga ugrozi pa je na kraju ostao drugi.

U poslednjem krugu Lekler je bio odmah iza Rasela i pokušavao je da ga pretekne, ali je vozač Mercedesa zadržao poziciju.

Naredna trka u šampionatu vozi se 30. juna u Austriji.

Ne propustite