Rasel iznenađen svojom pobedom: ''Neverovatan rezultat!''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 28.07.2024.
18:55
Izvor: Beta

Prve reakcije iz Mercedesa posle današnje dvostruke pobede.

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Povezane vesti

Vozač Mercedesa Džordž Rasel rekao je da nije očekivao današnju pobedu u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije, ali da je uspeo da je ostvari zahvaljujući dobroj strategiji i dobrom bolidu.

"Neverovatan rezultat. Definitivno nisam očekivao ovu pobedu na jutrošnjem sastanku kada smo određivali strategiju. Bio je sjajan osećaj u bolidu. Promenili smo mnogo toga od petka uveče i gume su bile sjajne. Stalno sam govorio: 'Mislim da možemo jednom u boks'. Strategija je obavila veliki posao", rekao je Rasel posle trke.

Rasel je posle neizvesne borbe sa timskim kolegom Luisom Hamiltonom u završnici trke ostvario treću pobedu u karijeri. Osim dobre vožnje, Rasel je pobedio i zahvaljujući dobroj taktici, pošto je išao na jednu zamenu guma u odnosu na konkurente.

"Svaka čast Luisu. Kontrolisao je trku, da su okolnosti bile drugačije, siguran sam da bi pobedio. Dvostruka pobeda je sjajna", dodao je Rasel.
Upitan je ko je zaslužan za strategiju jednog odlaska u boks.

"Bio sam koncentrisan tokom trke. Moraću da odslušam radio poruke. Ovo je bio timski napor. Kockali smo se, ali to je bilo moguće samo zato što je bolid bio sjajan i jer smo imali tempo. Prve dve pozicije su dobar rezultat", naveo je Rasel, koji sada ima dve pobede u sezoni, posle Austrije.

Ni njegov timski kolega, sedmostruki šampion Luis Hamilton nije očekivao ovakav rezultat.

"Ne, definitivno nismo očekivali. Moram da čestitam Džordžu i ekipi. U petak je bila katastrofa, bolid je bio loš. Uneli smo neke promene, bilo je teško znati kako će biti zbog jučerašnjeg kišnog dana, ali danas je bolid bio fantastičan i zaista su svi zaslužni, i ovde i ljudi u fabrici. Bio je to dobar posao sa odlascima u boks i strategijom, ali i dobar posao u fabrici", rekao je on.

Upitan je koliko je bilo teško preteći Rasela.

"Pokušao sam da se primaknem, ali Džordž je obavio sjajan posao na starim gumama. Pri svakoj zameni, imao sam dobre gume ali me je ekipa zvala u boks, nisam imao sreće, ali to je jedan od onih dana", dodao je najuspešniji vozač Formule 1 sa 104 pobede.

Na pitanje da li je u borbi za titulu, Hamilton je odgovorio odrično.

"Ako bismo mogli da nastavimo sa ovakvim nastupima iz prethodnih trka, koji su bili fantastični, ako bismo počeli vikende bolje, onda možemo da nastavimo sa rezultatima. Mislim da je Meklaren danas bio vrlo jak, ali mi smo na početku trke odmakli. Moramo da nastavimo", rekao je Hamilton.

Treće mesto zauzeo je vozač Meklarena Oskar Pjastri, koji je rekao da je verovao da može da sustigne Mercedes posle poslednjeg odlaska u boks.

"Ali velika razlika je bio čist vazduh ispred. Tada sam imao tempo i uspeo sam da iskoristim gume, ali trebalo je da nastavim, kao što je Džordž pokazao. Veoma sam zadovoljan rezultatom. Dobro smo vodili našu trku. Mislim da nismo mogli mnogo više da uradimo", naveo je Pjastri.

"Očigledno je Džordžova odluka da ostane na jednom setu tvrdih guma bila ispravna, ali nismo imali dovoljno tempa da ga sustignemo, a čak ni Luisa. Mislim da smo mnoge stvari dobro uradili, omogućili sebi najbolje prilike, ali to nije bilo dovoljno", dodao je australijski vozač.

U šampionatu Formule 1 sledi pauza, a takmičenje se nastavlja 25. avgusta za Veliku nagradu Holandije.

Ne propustite