Rekao, pa porekao - Više ne smetaju Fetelove "dugine boje"?

Autor: Stefan Matić
četvrtak 09.06.2022.
22:01
Izvor: Sportske.net, Beta

Kontroverzna izjava glavnog čoveka F1.

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

Predsednik Medjunarodne automobilske federacije (FIA) Mohamed ben Sulajem rekao je danas da podržava promociju "različitosti i inkluzije", nakon njegovih kontroverznih stavova o aktivizmu svetskih prvaka u Formuli 1, Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela.

Bivši reli vozač Ben Sulajem, kojem je ovo prva godina na mestu predsednika FIA, doveo je u pitanje način na koji Hamilton (Mercedes), Fetel (Aston Martin) i Lando Noris (Meklaren), koriste Formulu 1 i bave se stvarima nevažnim za sport.

U intervjuu za "Gran pri 247" tokom trke za Veliku nagradu Monaka, Ben Sulajem je opisao motosport kao "previše politički", a zatim je pomenuo Fetelovu promociju prava seksualnih manjina, Hamiltonov aktivizam po pitanju ljudskih prava i Norisove pokušaje da podstakne razgovore o mentalnom zdravlju vozača.

Ben Sulajem je trojicu vozača uporedio sa nekadašnjim svetskim šampionima Niki Laudom i Alanom Prostom, za koje je rekao da su se "samo bavili vožnjom", preneo je Skaj.

"Sada Fetel vozi bicikl sa duginim bojama, Luis je strastven u borbi za ljudska prava, a Noris se bavi mentalnim zdravljem. Svako ima pravo na mišljenje. Za mene to je odluka da li treba da namećemo naša uverenja u sportu", rekao je on.

Ben Sulajem se danas oglasio putem Tvitera, neposredno pred početak trkačkog vikenda u Azerbejdžanu.

"Kao vozač, uvek sam verovao u sport kao katalizator napretka u društvu. Zato je promovisanje održivosti, različitosti i uključivost ključni prioritet mog mandata. Na isti način cenim posvećenost svih za bolju budućnost", napisao je Ben Sulajem na Tviter nalogu.

Hamilton je sedmostruki svetski šampion, dok je Fetel četiri puta bio prvak u Formuli 1.

Nakon sedam trka ove sezone u šampionatu Formule 1 vodi aktuelni svetski prvak Maks Verstapen (Red Bul) sa 125 bodova, Šarl Lekler iz Ferarija je drugi sa 116, dok je Serhio Perez iz Red Bula treći sa 110 bodova.

Naredna trka vozi se za Veliku nagradu Azerbejdžana, u nedelju od 13.00.

Ne propustite