Rizik nije stvorio kapital u Mercedesu

Autor: Lazar Nikolić
subota 07.05.2022.
17:11
Izvor: Sportske.net

Bez osmeha u garaži sedmostrukog prvaka sveta.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Četvrta stanica ovogodišnjeg šampionata najbržeg “cirkusa” na svetu bila je lItalija, Velika nagrada Emilije Romanje na autodromu „Enco i Dino Ferari“, poznatija kao ,,Imola''.  Vikend je bio interesantan, jer smo se upoznali sa novim formatom trkačkog vikenda, koji je pored  kvalifikacija imao i sprint trku sa novim sistemom bodovanja. Iako je prošlogodišnji šampion Maks Ferstapen zabeležio sve tri pobede (pol pozicija, prvo mesto na sprint i “pravoj” trci), vikend je obeležilo nešto što pre samo par meseci i onakve trke u Abu Dabiju, poslednje u prošloj godini, niko nije mogao ni da pretpostavi. Ferstapen je za ceo krug obišao sedmostrukog šampiona Luisa Hamiltona u Mercedesu, nakon samo dve trećine trke.  Britanac je na kraju završio kao 13, bez poena, iza svog klupskog kolege Džordža Rasela, koji je bio četvrti. Na podijumu su se, pored pobednika Ferstapena, našli Lando Noris u Meklarenu, na poziciji broj tri, i Red Bulov Serhio Perez. Na samom kraju trke, preko radija, se Toto Volf, glavni čovek Mercedesa, izvinio Hamiltonu zbog bolida, jer to čime sada upravlja Britanac nije dostojno vozača takvog statusa.

Pred početak sezone niko nije očekivao ovakav Mercedes, jer su predsezonska testiranja pokazivala drugačiju sliku. Posle osam godina potpune dominacije Mercedes se u novoj sezoni suočava sa problemom. Rizikovali su sa konceptom bez bočnih struktura, čime su oponašali oblik rakete od koje smo se na početku “uplašili”, ali se u trkačkim uslovima nije pokazala kao najbolje rešenje.

Kada pogledate bolid, primećujete da ima malo drugačiju filozofiju dizajna kada je reč o aerodinamičnosti. U toku trke možemo jasno da uočimo poskakivanja, koja su najizraženija kod Mercedesa. To je takozvani “efekat morskog praseta”, koji je jak prilikom ulaska u krivine i značajno utiče na brzinu na pravcu. Ista stvar vidljiva je i kod Ferarija, ali ne utiče na njihovu brzinu, što znači da su “crveni” bolje obavili posao. Bolid Mercedesa “W 13”, napravljen za ovu sezonu, trenutno ne može da parira Ferariju i Red Bulu. Ono što najviše brine vozače i ljude u Mercedesu je činjenica da, i pored određenih korekcija, i dalje nema progresa. Veliki problem u Mercedesu predstavlja i “odliv mozgova”, nemački tim trenutno nije najpoželjnije mesto za inženjere i nema puno osmeha u garaži.

Stvari mogu da se promene, ali ne u velikoj meri, jer imaju zaista velike probleme. Preko sekund kašnjenja u kvalifikacijama u odnosu na dva vodeća tima i kašnjenje Hamiltona u odnosu na novajliju Rasela od skoro pola sekunde. Svi se pitaju odakle ta razlika, vozači imaju isti bolid sa različitim podešavanjima. Hamilton ima drugi tip zadnjeg krila, koje povećava nizgon i ima bolje performance, kao i malo teži bolid od Rasela. Postavlja se pitanje da li je Rasel zaista bolji od Luisa ili je Hamilton izgubio motivaciju, a možda je sve samo do sreće i odustajanja drugih vozača? Rano je i teško doneti sud.

 Trenutno u šampionatu vodi Ferarijev vozać Šarl Lekler sa 86 poena, sledi dvojac Red Bula, drugi je Maks Ferstapen sa 27 bodova zaostatka, a treći Serhio Perez, dok se Mercedes ne može pohvaliti dobrim učinkom, Rasel je na četvrtoj poziciji, a Hamiltona tek sedmi.

 Karavan Formule 1 nastavlja da obilazi kontinente. Nakon Australije i Evrope sledeća stanica je Severna Amerika i nova staza u Majamiju, koja je za sve velika nepoznanica. Trka se vozi oko poznatog „Hard Rok“ stadiona. Trajaće 57 krugova, sa samo četiri tačke kočanja i dosta brzih krivina, sa tri DRS zone i očekivanom maksimalnom brzinom od 326 km/h. Voziće se standardni trkački vikend, bez sprint trke, a šta će doneti nova staza saznaćemo već u petak na prvom treningu. Trka je u nedelju osmog maja od 21.30 po našem vremenu.

Ne propustite