Šampionski gen i volan kao tradicija: Upoznajte Dragana Petrovića - Zvezdu srpskog kartinga

Autor: Miloš Marković
četvrtak 10.12.2015.
14:49
Izvor: Miloš Marković

Izvan sveta u kome su blještava svetla reflektora usmerena uglavnom na sportove s loptom, tradicija srpskog autmobilizma, mora se priznati, zamire.

Povezane vesti

(Foto: TRKE.rs)

Ipak, bogatu tradiciju i uspešnu istoriju čuvaju retki entuzijasti.

Dušan Borković kao prvi među njima, koji se izborio za svoje mesto pod suncem, ali i manje poznati šampioni, koji u teškoj finansijskoj situaciji, bez pomoći kakvu definitivno zaslužuju rade sve kako bi automobilski sport u svim svojim varijantama držali iznad vode.

Ovo je priča o kartingu.

O sportu u kome je svoje korake za volanom počeo i legendarni Airton Sena, koji se kao 17-godišnjak takmičio u trkama za svetskog šampiona.

U Srbiji, na žalost, nedovoljno promovisan sport o kome naša populacija ne poseduje takmičarsku svest.

Ipak, dve kategorije takmičenja u organizaciji Sportskog auto saveza Srbije (SSKS) i Srpskog sportskog karting saveza (SSKS) privlače pažnju ljubitelja brzine i mirisa benzina.

Jedan od ljudi koji se zdušno bore za promociju kartinga u srpskoj javnosti je Dragan Petrović, vozač iz Kragujevca, momak šampionskog gena i kova iz grada čiji su svi vozači ili šampioni, ili u samom vrhu plasmana u svojim kategorijama.

gagi

Rođen je 1982. godine a prvi put je u karting seo sa svojih šest godina.

Vođen i učen od strane svog oca i mentora Vojkana Petrovića, reli šampiona bivše Jugoslavije, Dragan je stekao veliku ljubav prema automobilskom sportu u celini, a karting ostaje njegova prva ljubav i sport kojim se i danas bavi.

Prvi put je počeo da se takmiči 1990. godine, ali je zbog teške situacije u zemlji, nakon mnogo problema 1995. godine odustao od takmičarskog aspekta.

Nije dozvolio da mu se ljubav prema ovom sportu ugasi, 2013. godine se vraća na stazu željan novih dokazivanja.

"Vratio sam se kroz 'SOR karting šampionat' gde sam vozio sa dosta uspeha. Naredne godine, 2014. vozim šampionat Srbije u organizaciji Srpskog sportskog karting saveza za tim "G.A.G.A. Serbian racing team Beograd" u klasi 125 TAG.", priča nam Dragan Petrović.

gagi

U toj sezoni se borio i za titulu, dramatična završnica kao u najvećim automobilskim trkama ga ostavlja bez trofeja.

"Na kraju sezone, tačnije u poslednoj trci u kojoj se odlučivala titula uzimam vicešampionsku titulu iza Vida Popovića iz Beograda. Zbog udesa na polovini sezone ostao sam bez svog kartinga i do kraja sezone vozim rezervni što je bio veliki peh. Na kraju od ukupno 10 trka vozio sam 8 i zabeležio 6 podijuma.", dodaje on.

U tekućoj godini Petrović opet učestvuje u šampionatu Srbije u organizaciji Srpskog sportskog karting saveza.

"Ove godine sam učestvovao sa novim kartingom CRG Black Star u klasi 125 TAG, samo u novom timu "AKK KART SPRINT" Paraćin. Posle prvih 6 trka bio sam vodeći u generalnom plasmanu, ali zbog kvarova nisam vozio 4 poslednje trke i na kraju sam zauzeo III mesto.", ističe Petrović.

Finansije, nedostatak sponzora i potrebnih ulaganja vraćaju sećanja na teške devedesete, kada je samo uz entuzijazam uspevao da održi svoju strast prema kartingu.

gagi

Situacija je slična i sada, u trenutku kada Petrovića, ali i njegove kolege iz karting sveta Srbije, novac sprečava da realizuju svoje ambicije i planove za narednu godinu.

"Trenutno vozim 2 šampionata, u organizaciji SAKSS i SSKS, ali još uvek neizvesno sa kojim motorom i u kojoj klasi."

"Cilj mi je borba za titulu, ali i da se okušam na međunarodnoj sceni. Ipak, svesni smo da je za takve poduhvate potrebnija drugačija finansijska organizacija te da će svi planovi vezani za inostranstvo dosta zavisiti od potencijalnih sponzora.",
istakao je Dragan Petrović.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.