Staza se presvlači, poredak se menja

Autor: Nemanja Janošev
sreda 08.09.2021.
16:45
Izvor: Sportske.net

Novom pobedom, Maks Ferštapen i Red Bul nastavili su da vrše pritisak na Mercedes pred Moncu.

EPA-EFE/KOEN VAN WEEL
EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Povezane vesti

Sve što je lepo, ima svoj kraj. U slučaju Formule 1, prethodnih nekoliko godina, kako za koga, nisu bile tako lepe. Prosečan ljubitelj ovog sporta želi bitke na stazi, želi smenjivanje, jer, kome je interesantan sport u kojem dominira samo jedan tim?  Dobili smo to što smo želeli – rat! Vredno su radili u Red Bulu ne bi li dostigli nivo na kojem su sada i Mercedes se nalazi u pat poziciji. Red Bul je brži. Red Bul je energičniji. Red Bul je spreman za velika dela.

To su ponovo dokazali, ovog puta u holandskom Zandorfu, koji je svakog od četiri dana, ugostio preko 60.000 duša, dok je na samoj trci bilo 70.000 ljudi odevenih u istu boju – narandžastu. Maks Ferštapen je imao sve uz sebe, morao je „samo“ da bude najbolji. I bio je.

Red Bul se dobro pokazao na treninzima, bili su fenomenalni u kvalifikacijama, ali su za svega 32 hiljaditinke bili brži od Luisa Hamiltona koji se mučio u prvom sektoru da bi u trećem pokazao zašto pripada društvu odabranih.

Međutim, na samoj trci nije mogao previše budući da je Maks Ferštapen krenuo sjajno i već nakon nekoliko prvih krivina stvorio je korektnu prednost. Bilo je prilika za Mercedes i Luisa, ali priprema trke nije prošla kako je zamišljeno kod ekipe koja je sedam puta uzastopno osvajala šampionat konstruktora. Poljuljani su kao nikada pre u hibridnoj eri. Poljuljalo ih je energetsko piće zvano Red Bul. Poljuljao ih je mlađani Holanđanin sa džakom kuražnosti. I tako, vatromet, huk sa prelepih tribina Zandorfa, himna zemlje domaćina i trofej u rukama Maksa Ferštapena, prvog Holanđanina koji je pobedio na ovom tlu na kojem se po prvi put od 1985. godine vozila trka Formule 1. Utoliko teže bilo je doći do trijumfa, budući da je čitavu trku proveo ispred dva Mercedesa, bez pomoći Serhija Pereza koji je imao svoje probleme.

Osim što je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, Maks je pritisak prebacio na rivala, a trka u Holandiji donela nam je i po koju novinu. Kimi Rajkonen se povlači na kraju sezone, Botas ide u Alfa Romeo, a njega će u Mercedesu zameniti supertalentovani akademac Džordž Rasel.

Sve to, uoči bitke za Moncu, gde se završava tronedeljno putešestvije karavana Formule 1. Mercedes mora da odgovori, najavili su to iz ekipe i pravi je momenat za Luisa Hamiltona da vrati vođstvo, jer bi u slučaju pobede u Italiji postao najuspešniji vozač ikada na ovoj legendarnoj stazi. Prethodna dva puta, pobeđivali su Pjer Gasli i Šarl Lekler, ali ukoliko ne bude nečeg ludog, teško je verovati da bi mogli da ponove tako nešto. Hamilton je poslednji put u Monci slavio 2018, a ono što je interesantno jeste da Maks Ferštapen nikada nije bio na najvišem pobedničkom postolju u Italiji. U naletu je, Red Bul je brži na pravcu, a budući da je Monca najbrža staza u kalendaru, gde prosečna brzina iznosi 257 km/h, šanse Holanđanina su i te kako velike.

Monca je uporište ljubitelja automoto sporta, s akcentom na Ferari, ali poslednje informacije govore da neće biti velikog broja navijača, svega 15 do 16.000. Uzrok su COVID pasoši, maske, te činjenica da su karte puštene znatno kasnije u prodaju.

U svakom slučaju, priželjkujemo spekatakl na stazi i nadamo se da ćemo dobiti otvorenu trku, bez incidenata ili odustajanja, te da će kraću pauzu na liderskom mestu u šampionatu dočekati onaj koji je zaista bio bolji. Sve u svemu, smena generacija sve je bliže...

Ne propustite