Treba li Verstapen da strepi? Lando Noris slavio u Singapuru i približio se "Super Maksu"!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 22.09.2024.
16:45
Izvor: Sportske.net

Vozač Meklarena Lando Noris pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Singapura i smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za vodećim Maksom Verstapenom iz Red Bula.

EPA-EFE/TOM WHITE
EPA-EFE/TOM WHITE

Povezane vesti

Noris je startovao sa pol pozicije, prednost je sačuvao do kraja i ostvario treću pobedu u sezoni i u karijeri. Trku je završio za sat, 40 minuta, 52,571 sekundu.

On je sada na 52 boda smanjio zaostatak za Verstapenom u generalnom plasmanu i ostao je u borbi za titulu.

Verstapen je zauzeo drugo mesto sa 20,945 sekundi zaostatka, a treći je bio Oskar Pjastri iz Meklarena sa 41,823 sekunde zaostatka.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Šarl Lekler iz Ferarija, a šesti Luis Hamilton iz Mercedesa.

Vozač Ferarija Karlos Sainc zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Fernando Alonso iz Aston Martina, deveti je bio Niko Hulkenberg iz Hasa, a 10. mesto zauzeo je Serhio Peres iz Red Bula.

Noris je dobro startovao i zadržao prvo mesto ispred Verstapena i Hamiltona, a dobro su krenuli i Kolapinto i Peres i zauzeli deveto i 10. mesto.

Hulkenberg je pretekao Pjastrija za peto mesto, ali je vozač Meklarena ubrzo vratio poziciju, Sainc je za dva mesta pokvario plasman, pa je pao na 12, a Lekler je bio osmi.

Četvrtoplasirani Rasel je u trećem krugu putem radija rekao ekipi da Hamilton mora da ubrza pošto mu odmiču vodeći.

Noris je uvećavao prednost, iz ekipe mu je rečeno da je uveća na pet sekundi, a on je u 12. krugu stekao šest sekundi prednosti.

U 14. krugu Sainc je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 18. ispred Albona, koji je dva kruga ranije bio u boksu, a ubrzo je zbog pregrevanja bolida morao da odustane.

Hamilton je u 18. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao 13. iza Magnusena, a ispred Gaslija.

Noris je iz kruga u krug uvećavao prednost, koja je iznosila 20 sekundi u 20. krugu. Hamilton je u tom krugu pretekao Magnusena za 12. mesto, ali je pitao ekipu da proveri levu gumu njegovog bolida pošto misli da je zakačio zid. Ubrzo je i pretekao Okona za 11. mesto, ali se požalio na taktiku i rekao da sa bolidom nešto nije u redu.

Rasel je u 28. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao osmi, ispred Hamiltona, a Peres je krug kasnije otišao u boks i na vratio se kao 14.

Noris je rekao ekipi da misli da ima oštećenje prednjeg krila, a Verstapen je u 30. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao četvrti, iza Leklera.

Krug kasnije Noris je otišao na zamenu guma i zadržao je prvo mesto po povratku na stazu, ispred timskog kolege Pjastrija, Verstapena, Leklera, Rasela i Hamiltona.

Verstapen je ubrzo pretekao Leklera koji je bio na starim gumama, i našao se iza Pjastrija, koji do tada nije išao u boks.

Rasel se primakao Lekleru i pokušao je da ga pretekne, ali se vozač Ferarija u 37. krugu dobro odbranio. Lekler je posle toga otišao u boks i na stazu se vratio kao osmi iza Alonsa a ispred Hulkenberga.

Pjastri je u 39. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Hamiltona na petom mestu. Pjastri je u 40. krugu pretekao Hamiltona za četvrto mesto i našao se iza Rasela, a krug kasnije Lekler je pretekao Alonsa za sedmo i došao iza timskog kolege Sainca. Ubrzo je iz Ferarija rečeno svojim vozačima da zamene pozicije, što su oni i učinili.

Pjastri se primakao Raselu i preuzeo je treće mesto u 45. krugu, a Lekler je u tim trenucima bio najbrži na stazi i približavao se Hamiltonu. U 51. krugu Lekler je pretekao Hamiltona i preuzeo prvo mesto.

Noris je u poslednjem krugu izgubio dodatni bod za najbrži krug trke, pošto je Danijel Rikardo imao najbolji rezultat, ali nije osvojio bod pošto je zauzeo 18. mesto.

Naredna trka vozi se 20. oktobra za Veliku nagradu SAD.

Ne propustite