U nedelju počinje 43. Dakar reli

Autor: Beta Beta
petak 01.01.2021.
13:34
Izvor: Beta

Najpoznatiji reli na svetu, Dakar, počinje u nedelju u Saudijskoj Arabiji, uprkos pandemiji korona virusa i kontroverzama u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u tom kraljevstvu.

EPA-EFE/ANDRE PAIN
EPA-EFE/ANDRE PAIN

Povezane vesti

Najpoznatiji reli na svetu, Dakar, počinje u nedelju u Saudijskoj Arabiji, uprkos pandemiji korona virusa i kontroverzama u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u tom kraljevstvu.

Reli Dakar će se drugu godinu uzastopno održati u Saudijskoj Arabiji, uz učešće 555 takmičara. Voziće se 12 etapa dugih 7.500 kilometara od starta do cilja u Džedi, na obali Crvenog mora.

Organizatori su strahovali za 43. izdanje takmičenja, pošto su oko 10 dana pre početka saudijske vlasti naredile zatvaranje granica zbog pojave novog soja korona virusa.

"Imao sam vrlo lošu noć kada da sam to čuo. Da li će se održati Dakar, to je bilo pitanje. Na sreću, sutradan smo dobili uveravanja nadležnih", rekao je direktor trke David Kastera.

Organizator relija Dakar, kompanija ASO, organizovala je čarter letove tokom božićnih praznika kako bi takmičari i oprema na vreme stigli u Džedu, nakon otkazivanja komercijalnih letova.

Veliki izazov bio je napraviti i zdravstveni mehur za sve učesnike, mehaničare i novinare, uz obavezne PCR testove posle dvodnevne izolacije u hotelu.Dvostruki pobednik Dakara Nani Roma morao je da promeni suvozača, nakon što je Dani Oliveiras bio pozitivan na testiranju na korona virus pre nego što je krenuo na put u Džedu.

Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikuju Saudijsku Arabiju zbog nepoštovanja prava i redovno negoduju zbog organizovanja sportskih manifestacija u tom kraljevstvu.

Od najpoznatijih imena svetskog relija, u Dakaru će se takmičiti branilac titule Karlos Sainc, zatim Sebastijan Leb, Nani Roma, Stefan Peterhansel, Riki Brejbek, Tobi Prajs.

Takmičenje u Dakaru završiće se 15. januara, 12. etapom u Džedi.

Ne propustite