Velika nagrada Turske - Cirkus se nastavlja, ulog sve veći

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 10.10.2021.
12:20
Izvor: Sportske.net, Nemanja Janošev

"Srebrne strele" žele da zapale krila koja daje Red Bul, mogu li?

Povezane vesti

Epska sezona u Formuli 1 bliži se kraju i ulazimo u poslednju trećinu sezone, a ko bi mogao do titule svetskog šampiona se ni ne nazire. Situacija se samo zakomplikovala posle istorijske trke u Sočiju na kojoj je fortuna bila saveznik Luisa Hamiltona.

Red Bul je preuzeo sve rizike na Velikoj nagradi Rusije. Promenili su pogonsku jedinicu, Maks je krenuo sa začelja i njegova izvrsna vožnja, ali i moć vozila, pomogli su mu da dođe do pobedničkog postolja. Naravno, moraće i Maks da se zahvali dozi sreće budući da je u finišu trke pravovremeno, baš kao i Luis, sa ekipom osetio trenutak da promeni pneumatike i sa onim za promenljive vremenske uslove dođe do druge pozicije.

Bila je to sjajna trka i velika prilika da svoju prvu pobedu upiše Lando Noris iz Meklarena, koji bi tako došao do „back to back“ trijumfa. Rizik da ostane na mokroj stazi sa tvrdim gumama nije mu se isplatio. Pokazao je veliku glad za prvom pobedom, ali ipak je završio kao sedmoplasirani. Škola za mladog Engleza, no, biće pobeda, tek je počeo...

Imaće priliku za dobar rezultat u Turskoj, ali „velike zverke“ biće u centru pažnje. Maks Ferstapen ima novu pogonsku jedinicu i sada punom parom može da odgovori na pobedu Luisa Hamiltona iz Sočija. Upravo je Britanac slavio na ovoj stazi prošle godine, po njenom povratku u kalendar kada je krenuo sa šestog mesta, a potom sredinom trke stigao do vođstva i krajnje pobede.

Mercedesu prija ova staza i timovi koje su oni opskrbljivali agregatima su kroz istoriju četiri puta uspevali da dođu do pobeda na „Istanbul parku“.  Biće favoriti i ovoga puta, pokazali su to u kvalifikaicjama, ali postoji zaćkoljica. Naime, Luis Hamilton je promenio određene delove u svojoj pogonskoj jedinici i pretrpeo je kaznu od 10 mesta.  Potrebna mu je sveža mašina i odlučio je da to učini upravo u Turskoj. Uskoro se stiže u Meksiko, gde bi novi motor mogao da se muči sa nadmorskom visinom i neophodno je da ga ranije razvije.

Tako je Maks u ozbiljnoj prednosti, a prepreku ima u vidu Valterija Botasa koji je preuzeo pol-poziciju posle Hamiltonove kazne i učiniće sve ne bi li sabotirao Red Bul, odnosno Ferstapena u pobedi.  U svakom slučaju, priželjkujemo duele dva pretendenta za titulu. Nije ih bilo previše ove sezone, ali kada jeste, prštalo je na sve strane. Ulog je preveliki. Svega dva boda u korist Britanca ih deli i smenjuju se na čelu iz trke u trku.

Oni jesu u prvom planu, s razlogom. Ali viđali smo i iznenađenja u vodu Estebana Okona ili Danijela Rikarda, te nikoga od njih ne treba otpisati. Karlos Sajnc je imao sjajnu trku u Sočiju, uspeo je da sakupi samopouzdanja, ali, ponavljamo, sve oči nastavljaju da budu uprte u dvojicu najboljih.

Posle dužeg vremena, Formula 1 u epitet „najbržeg cirkusa na svetu“ dodaje još jednu osobinu. Svoju neizvesnost i ludost. Svedoci smo toga iz vikenda u vikend. Neka se zabava nastavi.

Ne propustite