Vrhunac potpunog ludila - Lista kontroverzi u Džedi, Maks i Luis izjednačeni rešavaju pitanje šampiona u poslednjoj trci!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 05.12.2021.
20:46
Izvor: Sportske.net

Kakva sezona, ovo je neverovatno! Da napomenemo, naslovna fotografija je iz objektiva srpskog fotografa Andreja Isakovića sa lica mesta.

 EPA-EFE/ANDREJ ISAKOVIC
EPA-EFE/ANDREJ ISAKOVIC

Povezane vesti

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije i šampionat će biti rešen narednog vikenda.

Sezona se potpuno usijala i sve ono što smo imali prilike da vidimo u dosadašnjem toku šampionata, videli smo i na trci u Džedi. Sezona za pamćenje, za istoriju, kako god da se okonča u finalnoj trci u Abu Dabiju.

Bilo je ludo u Džedi od samog starta. Vozila bezbednosti su se mogla očekivati budući da je staza izuzetno uska, oivičena ogradom i veoma brza. Tako nešto smo viđali u mnogo navrata. Incidente su upisivali Nikita Mazepin, Mik Šumaher, Serhio Perez, Juki Cunoda... A tokom same trke bilo je mnogo krhotina i žute zastave su isticane u brojnim trenucima.

No, sve to je u senci bitke Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena. Sve je išlo savršeno za Britanca, da bi pri istaknutim prvim žutim zastavama i izlaska vozila bezbednosti Mercedes odlučio prvi da povuče prednost i odvede svoje vozače na zamenu guma. Red Bul nije povukao takav potez sa Maksom, pa je on preuzeo mesto lidera, a kada je trka posle nekoliko minuta prekinuta, znao je da će na drugom startu startovati prvi, a ujedno je imao mogućnost za novu zamenu pneumatika. Hamilton je bio besan, ali morao je da se pomiri sa lošom odlukom ekipe.

Trka se nastavila posle desetak minuta, usledio je novi klinč  između njih dvojice i sendvič u kojem se našao Esteban Okon iz Alpine. Trka je nakon incidenta Serhija Pereza i Nikite Mazepina prekinuta samo krug i po pošto je nastavljena. Tu su stupile brojne kontroverze na snagu. Direkcija trke u kojoj je Majkl Masi je, poput prodavca na pijaci, nudila Mercedesu i Red Bulu opcije na kojima bi mogli da krenu na novom startu, čak trećem! Na kraju je konstatovano da sa pol-pozicije krene Esteban Okon, a da ga prate Hamilton i Ferstapen. Tako nešto bi trebalo da se prepusti stjuardima i da oni odluče ko će i kako biti kažnjen i pomeren...

I, kada se ponovo krenulo sa starta, Ferstapen je uspeo da se "izmigolji" na prvu poziciju, a Hamilton je pao na treće mesto, no ubrzo je vratio svoju poziciju. Tada se sve usijalo, nervoza je bila na vrhuncu. Hamilton je bio brži, sustigao je Maksa, ali je Holanđanin neprimereno vozio i ekipa mu je nedugo potom poručila da vrati poziciju Britancu kako bi izbegli kaznu. Kada je to trebalo da usledi, Ferstapen je zakočio ispred Hamiltona i dva bolida su se sudarila, sa manjim oštećenjima. 

Nakon svega, Hamilton je uspeo da pretekne Ferstapena, trijumfuje i uz najbrži krug trke izjednačio se po broju poena (369.5) sa najljućim rivalom. Neverovatno!

Tako nas u Abu Dabiju narednog vikenda očekuje borba za život ili smrt. Ko pobedi - osvaja titulu! Dalje nema, imamo jednu od najboljih sezona u istoriji ovog sporta.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Колатерална Штета
Sunday, 05.12.2021
21:07

U najmanju ruku sezona neregularna zbog dve diskvalifikacije Ferstapena, a ni jedne Hamiltona, iako je ovaj zaslužio barem jednu, a Ferstapen nijednu...