WRC po prvi put u Hrvatskoj, dolaze sve zvezde

Autor: Milovan Longinov
utorak 23.03.2021.
23:55
Izvor: Sportske.net

Lepe vesti za ljubitelje relija.

Beta/AP Photo/Paulo Duarte
Beta/AP Photo/Paulo Duarte

Povezane vesti

Organizatori relija u Hrvatskoj saopštili su danas da će svi vozači u WRC šampionatu učestvovati na ovogodišnjoj trci, koja će se prvi put voziti u toj državi.

"Ono što nas posebno raduje su prijave i već sada je jasno da će u Hrvatskoj voziti sve zvezde WRC-a, koje će se na našim etapama boriti za važne prvenstvene bodove", rekao je direktor relija Slaven Dedić, a prenela je Hina.

Trka će biti održana od 22. do 25. aprila, na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Dve etape, koje su planirane na Zagrebačkom velesajmu, otakazane su zbog potencijalno velikog broja ljudi na malom prostoru.

"Nadali smo se do poslednjeg trenutka i verovali smo da ćemo moći organiziovati etape na Velesajmu. Ipak, epidemiološka situacija nije nam išla na ruku. Radi se o etapama koje bi na malom prostoru okupile veći broj ljudi, a deo etape vozio bi se unutar paviljona, pa bi bilo teško ili nemoguće održavati distancu", rekao je predsednik Organizacionog odbora relija Daniel Šaškin.

"Zdravlje svih učesnika je  na prvom mestu i odlučili smo se na skraćivanje takmičenja. Ostatak planiranog održaće se prema predvidjenom rasporedu", dodao je on.

Čak i u skraćenoj varijanti hrvatski reli je sa više od 300 kilometara brzinskih ispita najduže takmičenje u WRC-u nakon katalonskog relija voženog 2019. godine.

Organizatori se takodje nadaju i da će uprkos sve većem broju zaraženih korona virusom u toj zemlji, biti moguće održavanje trke sa publikom.

"U Estoniji su vlasti prošle godine dozvolile održavanje WRC takmičenja sa publikom u posebno odredjenim zonama. Verujem da bi se i u Hrvatskoj moglo organiziovati nešto slično. Imamo 150 kilometara staza, koje potencijalno nude gledanje s leve i desne strane puta", dodao je Šaškin.

Trke relija će se bodovati u WRC, WRC-2, WRC-3 i Junior WRC šampionatu.

Nakon dve održane trke u novoj sezoni, u Monte Karlu i Finskoj, vodi Finac Kale Rovanpera u Tojoti sa 39 bodova, drugi je Belgijanac Tjeri Novil sa 35 bodova, a treći je sedmostruki svetski prvak Francuz Sebastijan Ožije sa 31 bodom.

Za hrvatski reli će biti specifični uski i krivudavi putevi sa mnoštvom brdovitih delova, a iste karakterišu i brojne promene asfalta te će zbog toga za vozače ključno biti pronalaženje optimalnog podešavanja automobila.

Dodatni izazov za vozače i njihove ekipe biće u tome što će u Hrvatskoj svoju premijeru imati i Pirelijeve gume, koje tako postaju deo šampionata WRC-a.

U kalendaru ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u reliju nalazi se 12 trka, a nakon trke u Hrvatskoj vozači će imati jednomesečnu pauzu do sledeće trke u Portugalu, krajem maja.

Ne propustite