Egan Bernal pobednik Tur d'Fransa

Autor: Beta Beta
nedelja 28.07.2019.
23:36
Izvor: Beta

Biciklista ekipe Ineos Kolumbijac Egan Bernal postao je danas treći najmladji pobednik u istoriji Tur d'Fransa.

Beta/AP Photo/Thibault Camus

Povezane vesti

Dvadesetdvogodišnji Bernal je prvi Kolumbijac koji je slavio u toj slavnoj trci, a najmladji je pobednik Tura u poslednjih 110 godina. 

Najmlađi pobednik u istoriji Tura bio je 19-godišnji Francuz Anri Korne iz 1904. godine, a drugi najmlađi je Fransoa Faber iz Luksemburga, koji je 1909. godine bio nekoliko dana mlađi od pobednika ovogodišnje trke.

Pobednik današnje poslednje etape od Rambujea do Pariza, duge 127 kilometara je vozač ekipe Loto Sudal Australijanac Kejleb Juan rezultatom tri sata, četiri minuta i osam sekundi. On je pobedio posle odličnog sprinta i ostvario je treću etapnu pobedu na ovogodišnjem Turu.

Holanđanin Dilan Grunevegen iz Jumbo Visme bio je drugi, a Italijan Nikolo Bonifacijo iz ekipe Total Dajrekt Enerdži zauzeo je treće mesto.

Trka je počela 6. jula u Briselu i posle tri nedelje i 3.366 kilometara završena je u Parizu, na Jelisejskim poljima.

Vozači su tokom etape u dobrom raspoloženju razgovarali i pili šampanjac, a Bernal je nazdravljao članovima ekipe Ineos koji su se vozili pored u automobilu.

Bernal je žutu majicu preuzeo od vozača Kivk Stepa Žulijana Alafilipa posle 19. etape, a nakon toga što je francuski biciklista 14 dana bio u vođstvu. 

Bernal je trku završio ukupnim rezultatom od 82 sata i 57 minuta.

Drugo mesto u generalnom plasmanu zauzeo je prošlogodišnji pobednik Britanac Gerajnt Tomas, takođe iz ekipe Ineos, sa zaostatkom od minut i 11 sekundi, a treći je Holandjanin Stiven Krejsvejk iz ekipe Jumbo Visma sa zaostatkom od minut i 31 sekund.

Alafilip zauzeo je peto mesto u generalnom plasmanu.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.