Ništa od penzije, Mark Kevendiš napada rekord na Tur d'Fransu!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 04.10.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Voziće još jednu sezonu.

EPA-EFE/Tamas Vasvari
EPA-EFE/Tamas Vasvari

Povezane vesti

Britanski biciklista, 38-godišnji Mark Kevendiš, rekao je danas da je odložio "penziju" na još godinu dana i pokušaće da postane rekorder po broju etapnih pobeda na Tur d'Fransu.

Kevendiš je 2021. godine izjednačio rekord zvanično najboljeg bicikliste svih vremena Edija Merksa iz 1970-ih od 34 etapne pobede na Turu, a ranije ove godine je najavio da će se na kraju sezone povući.

Kevendiš, najuspešniji sprinter u istoriji, ipak je promenio odluku i voziće za Astanu još jednu sezonu, uključujući i Tur d'Frans.

"Radovao sam se što neću morati da ustajem i treniram po svakakvim vremenskim uslovima i što neću biti odsutan od kuće, provodio bih više vremena s decom... Ali, nedostajalo bi mi trkanje. Volim trkanje. Bio sam srećan i znao sam da mogu da budem na vrhu. Naravno, pad i odustajanje od Tur d'Fransa ove godine ne bi bio kraj kojem sam se nadao", rekao je Kevendiš.

Kevendiš je morao da odustane sa ovogodišnjeg Tura pošto je tokom osme etape pao s bicikla i slomio ključnu kost.

Obeshrabren teškim oporavkom od povrede, jedne od mnogih tokom karijere, on je prvobitno odbio predlog tim menadžera Astane Aleksandra Vinokurova da produži saradnju za još godinu dana.

Međutim, posle razgovora sa decom, promenio je odluku.

"Razgovarao sam sa decom i pitao: 'Šta bi tata trebalo da radi?' Oni su rekli da nastavim. Bilo je to čudno pitanje. I evo nas, još jedna godina", naveo je biciklista.

I Vinokurov je imao uticaja na tu odluku.

"Pitao sam Marka da li će za par godina zažaliti što nije ponovo pokušao i sugerisao sam da preispita odluku. Na kraju je Mark pristao. Neće biti lako popraviti rekord koji deli sa Edijem Merksom, to bi bilo istorijsko dostignuće", naveo je Vinokurov.

Merks je dominirao šezdesetih i sedamdesetih godina i za to vreme dobio je nadimak "Kanibal". Za razliku od Merksa, koji je osvojio rekordnih pet titula na Turu, Kevendiš nijednom nije trijumfovao u toj najčuvenijoj trci.

Kevendiš je vozio u 206 etapa i pobedio u 16,5 odsto, prema statistici organizatora. Njegova brzina, snaga i dugovečnost među kolegama sprinterima na Turu nije nadmašena.

On je na Turu u dva navrata osvajao "zelenu majicu" kao najbolji sprinter. Pobeđivao je u etapama na sve tri velike trke, Tur d'Fransu, Điro d'Italiji i na španskoj Vuelti, a svetski šampion postao je 2011. godine.

Između ostalog, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Ne propustite