Beton i mešalica - Valerenga se ekspresno vraća?

Autor: Mladen Heleta
petak 26.07.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Lige bez briga.

Povezane vesti

BETON


3946 Levski Sofia - Botev Vratsa 1 (1.21)

 

Levski je podgrejao nade navijača fantastičnim startom. Bugarski velikan je na premijeri spakovao šest komada komšijskoj Lokomotivi. "Plavi" čiji je vlasnik proslavljeni bugarski reprezentativac Nasko Sirakov su daleko od vrha, kao i svi ostali u senci Ludogoreca, u poslednjih pet godina četiri puta su bili četvrti. Na klupi je od ove sezone Stanislav Genčev koji je dugo bio pomoćnik i radio u školi Ludogoreca, tim je kao i svi u zemlji naših suseda, prepun prosečnih stranaca. Ipak, mogli bi da naprave korak napred, slabašni Botev Vraca stiže u prestonicu, s obzirom na formu, Levski bi trebalo da lagano pobedi na premijeri na stadionu "Asparuhov".

 

3993 HJK Helsinki - AC Oulu 1 (1.46)

 

Finski šampion po običaju u novoj sezoni igra mnogo bolje kod kuće, startovali su u Evropi, cilj je da na kraju završe u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Prošle godine su igrali u LK, a ove sezone će ponovo u isto takmičenje, u treće kolo kvalifikacija. Jer, na startu evropske odiseje ih je rasturio litvanski Panevežis. U prestonicu stiže Oulu, tim koji tradicionalno igra loše u gostima. Čini se da će Helsinki bes zbog neuspeha iskaliti na nejakim gostima.

 

3759 Krasnodar - Dynamo Makhachkala 1 (1.44)

 

Dagestanci su prvi put u istoriji u eliti, kao naslednici Anžija iz ove nekadašnje sovjetske republike. Ovaj tim je pre dvadesetak godina na terenu izborio prvu ligu, ali tada nisu dobili licencu. Jasno, jedini cilj je opstanak u ligi, tim je prosečan, mnogi kažu da se nisu dovoljno pojačali za ovaj rang. Malo igrača ima prvoligaško iskustvo, od naših tu je Vladimir Kovačević bivši igrač Vojvodine koji je nastupao u Belgiji i za moldavski Šerif. Krasnodar je uz Zenit najjači ruski tim, njihova fudbalska škola na kojoj insistira vlasnik Galicki izbacuje igrače kao na traci. Pojačali su se nekolicinom Brazilaca, tu je par sjajnih Rusa poput Smolova, stigao je Gazinski, "Bikovi" će ponovo biti u vrhu. Teško da Dinamo može da pruži i ozbiljniji otpor na jugu Rusije.

 

4247 Valerenga - Ranheim 1 (1.53)

 

Valerenga ne pripada ovom društvu, tim je ispao iz elite posle mnogo godina, ali svi očekuju da se vrate u elitu. Prvi su na tabeli, ali nisu odmakli rivalima. "Enga" je zadržala iskusnog Geira Bakea posle ispadanja, on je bio već u ovoj situaciji, kada je vratio Lilestrem u ligu. "Boemi" će ugostiti Ranhajm koji je posle lošeg starta uspeo da veže nekoliko pobeda, ali svakako je znatno slabiji od domaćina. Valerenga je zadržala neke iskusnije igrače poput Stranda, Hegesunda koji će biti prevaga u nižem rangu.

 

MEŠALICA

 

4092 KFUM Oslo - Bodo Glimt GG&4+ (2.99)

 

Bravo za ekipu iz Osla, KFUM je prvi put u istoriji u prvoj ligi i igra sjajno. Dobili su i Molde prošle nedelje (predvideli smo golove, ali nas je "dvojka" baš iznenadila) i sada u istorijskom meču dočekuju šampiona Bodo. Jasno da tim sa Arktičkog kruga u ovom trenutku više razmišlja o kvalifikacijama za Ligu šampiona, vode na tabeli, niko ne sumnja da će odbraniti krunu. Ovo bi mogao da bude veoma efikasan meč. KFUM je odigrao veliki broj mečeva sa mnogo golova, a i odbrana Boda deluje mnogo slabije od ofanzive, oni su primili gol na poslednja četiri meča u ligi. Stadion domaćih je najmanji u ligi, domaći će imati vatrenu podršku, golovi su najbolja opcija.

 

2126 Grasshoppers - Luzern 0-1I&1-2II (2.82)

 

Zbog čega pokušavamo sa relativno neefikasnom utakmicom u Cirihu. Prvo, tradicija govori da nikada nema mnogo golova kada igraju ova dva tima, drugo "Skakavci" imaju problem u ofanzivi. Tim je loš, imaju dosta stranaca, vlasnik je inače losanđeleski LAFC, ali za njih je ovo razvojna ekipa. Neki mladi igrači obećavaju, ali kako rekosmo biće potrebno vreme. Lucern je u sredini tabele, tu će i ostati, prošle godine su igrali u kvalifikacijama za LK, ispali od Hibsa. Dve prosečne ekipe, teško da će biti mnogo golova...

 

4183 Valur - Breidablik 2+I&2+II (2.94)

 

Derbi kola, timovi koji su odmah iza lidera Vikingura. Teško da domaći teren u ovakvim mečevima znači neku prednost, Valur je najefikasniji tim u ligi, jurišaće na pobedu, dok su se "Zeleni" raspucali u poslednjih nekoliko mečeva. Oba tima su uspešno prošla svoje prve evropske prepreke, ovo je važna utakmica, a sve upućuje na dosta golova.U prvom meču ove sezone, kada je Breidablik bio domaćin videli smo pet golova, tradicionalno ovi timovi igraju zanimljive i efikasne mečeve. Nikome bod ne odgovara, remi bi mogao da omogući Vikinguru da napravi značajniju prednost. Valur ima sjajne igrače poput Amerikanca Johansena, legendarnog Galfija Sigurdsona, još par reprezentativaca Islanda...

 

4087 Farul - Botosani x-1 (4.30)

 

George Hadži je pre dve godine sa timom iz Konstance osvojio titulu, ali nisu uspeli da odbrane krunu. Završili su kao četvrti, Hadži je i dalje na klupi, što se kaže "lopta je njegova", on je većinski vlasnik, zanimljivo akcije imaju Rivaldo i Ćiprijan Marika. Rivaldov sin Rivaldinjo igra za klub, Hadži je pružio šansu velikom broju svojih igrača iz akademije. Botosani dolazi iz Bukovine, sa granice sa Moldavijom, uspevaju da prežive, boriće se za opstanak i ove sezone. Na obali Crnog Mora očekujemo pobedu domaćih, ali bi tim koji vodi nekadašnji igrač Farula Andone mogao da izdrži do poluvremena.

 

Ne propustite