Četiri skakaonice – Tradicionalni sportski doček Nove godine

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 27.12.2017.
18:19
Izvor: Sportske.net

Obersdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišoshofen. Jeste li spremni?

EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Povezane vesti

Komercijalizacija sporta u poslednjih desetak godina učinila je da u mnogim sportovima vidimo inovacije, ali sve češće i rušenje nekih tradicija. Zbog toga za sve sportske tradicionaliste u koje i sebe svrstavam, neki događaji sa tradicijom koji opstaju imaju posebnu draž. Jedna takva manifestacija je tureneja Četiri skakaonice, koja se tradicionalno održava na prelazu kalendarskih godina.

Najprestižnije takmičenje u svetu skijaških skokova počinje za par dana i to će biti njegovo 66 izdanje. Četiri skakaonice su više od sportskog događaja, one su deo praznične euforije. Više od pola veka generacije ski skakača vrhunskim skokovima, nadmetanjima praćenim pravim sportskim duhom, daju svetu jedan lep novogodišnji poklon.

Kolika je popularnost ovog takmičenja najbolje govori podatak da su karte odavno rasprodate. Svi koji će se naći tamo doživeće jedinstvenu sportsku atmosferu i biti svedoci pisanja još jedne stranice istorije Četiri skakaonice. A ta istorija je puna momenata koje možemo svrstati u red filmskih. Spektakularni preokreti, pobede potpunih autsajdera, zato je ovo možda jedino takmičenje gde čuveni sportski kliše da svako može pobediti zaista važi. Većina skakača koji su postavljali različite rekorde na Četiri skakaonice više nisu aktivni, ali momci koji će se pojaviti na turneji ove sezone pokazaće da su dostojni naslednici.

Sistem takmičenja se razlikuje od onog u Svetskom kupu. U prvoj seriji se formira 25 parova, gde pobednici duela idu direktno u finalnu seriju, a 5 najboljih gubitnika im se pridružuje. Osvojeni poeni sa svake skakaonice se sabiraju i na taj način se dobija ukupni pobednik. Ova unikatna pravila ne daju takmičarima prostor za grešku i zahtevaju maksimum u svakom skoku.

Nemačka i Austrija, koji su domaćini Četiri skakaonice su do sada imali najviše uspeha, s tim što Nemačka nema pobednika još od sezone 2001/2002, kada je najbolji bio Sven Hanavald. Nemci u predstojeće takmičenje ulaze sa velikim ambicijama, jer je njihov predstavnik Ričard Frajtag vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Kamil Stoh pokušaće da uradi ono što je u sportu najteže, da odbrani trofej.

Nemački deo turneje počinje 30 decembra u Oberzdorfu, a zatim sledi čuveni Garmišpartenkirhen 1 januara, kao početno sportsko takmičenje u novoj godini. Bergizel skakaonica u Insbruku ugostiće takmičare 4 januara, a veliko finale zakazano je za 6 januar u Bišofshofenu.

Za one koji redovno prate turneju Četiri skakaonice nema potrebe da napominjem da u svoj praznični raspored ubace gledanje ovog događaja, a za sve ostale preporuka je da to obavezno učine i da sami uvide sve čari koje ovo takmičenje donosi.

Ne propustite