EU - Fer igra u sportu i društvu

Autor: Boris Jovanović
subota 04.09.2021.
10:49
Izvor: Sportske.net

Sjajna priča iz Banata...

Povezane vesti

Kako fizička aktivnost ublažava simptome depresije i anksioznosti i poboljšava raspoloženje, Stonoteniski klub Banat iz Zrenjanina je, u partnerstvu sa Soltvadkerti Testedző Egyesület STE iz mađarskog Šoltvadkerta, pokrenuo projekat “Fer igra na polju sporta i društva”. Projekat teži popularizaciji stonog tenisa u ruralnim područjima i nerazvijenim mestima, prvenstveno među mladima, ženama i osobama sa invaliditetom. Projekat je finansiran u okviru IPA Interreg programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije i trajaće do marta 2022. godine.

“U ovoj godini smo imali veliki broj utakmica, zbog situacije sa kovidom od početka godine smo imali dosta problema sa organizacijom treninga zbog termina, ali smo uspeli da ostvarimo dosta uspeha. Ipak, onaj najvažniji nismo uspeli, nismo uspeli da odbranio titulu šampiona Srbije. Početak sezone 2021/22 zakazan je za 9. i 10. oktobar, do tog datuma imaćemo prilike da se što bolje spremimo i da kroz nekoliko pripremnih turnira budemo najbolji kada sezone počne”, najavljuje Ilija Majstorović iz Stonoteniskog kluba Banat.

 

Planirano je ukupno 18 događaja: 9 turnira, 7 kampova za obuku, škola stonog tenisa u osnovnim školama u Vojvodini i 2 seminara. Među 9 turnira, partneri će organizovati posebne turnire za osobe sa invaliditetom u obe zemlje. Igrači sa obe strane granice zajednički će sarađivati kako bi postigli rekord igrajući stoni tenis tokom 24 sata bez pauze. Još jedan simboličan događaj biće postavljanje takozvane "Bitke legendi" između poznatih bivših stonotenisera.

Kako kaže Majstorović, projektom na sve načine nastoje da  promovišu integraciju grupa koje su u opasnosti od socijalne isključenosti, pogotovo žene i muškarce sa invaliditetom.

„Kroz sport, osobe sa invaliditetom imaju priliku da napreduju, imaju priliku da pronađu snagu i motiv za svakodnevni život. U Srbiji, kao i u celom svetu, možemo videti sve veću i značajniju podršku za osobe sa invaliditetom kako u svakodnevnom životu tako i u sportu. U našem klubu igra jedan od najboljih paraolimpijskih igrača na svetu, Filip Radović“, kaže Majstorović.

Partneri na projektu očekuju da će aktivnostima tokom projekta povećati, ne samo učešće socijalno ugroženih gurpa, već i školske dece u sportskim aktivnostima i da će poboljšati komunikaciju između škola, klubova i udruženja. 

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak