Moranje - Imperativi za Hertu, Partizan, Fehervar...

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.05.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Ko bi sve morao da dobije?

Povezane vesti

1015 Newcastle - Leicester 1-1 (2.05)

Borba za Ligu šampiona je neverovatno zanimljiva u Premijer ligi, prevashodno zbog izuzetnih rezultata Liverpula u poslednja dva meseca. "Svrake" su sebe dovele u neugodnu situaciju, imali su problema početkom maja, a sada im u goste dolazi ekipa koja takođe ima imperativ pobede. "Lisice" bi samo par godina nakon osvajanja titule mogle u niži rang, ne ide im dobro, upali su u krizu kada im to nije bilo potrebno i sada moraju da se vade protiv kandidata za Ligu šampiona. Čini se da bi mogli da potpišu kapitulaciju baš u ovom meču, Njukasl bi mogao da bude nemilosrdan.

1423 Bayer Leverkusen - Borussia Monchengladbach 1-1 (2.18)

Čitav ulog Leverkuzena otišao je na Ligu Evrope. Tako se makar čini iz ove perspektive, ušli su u slabu formu u prvenstvu, pa sada moraju da pobede ako žele da stignu nekako do Evrope i sledeće sezone. Iako su bili tokom velikog dela sezone u top 4, sada su tek sedmi na tabeli i jasno je da je pobeda sada protiv Gladbaha obavezna za ekipu Ćabija Alonsa. Za one koji vole statistiku, informacija da je poslednjih šest duela ova dva tima dobio Leverkuzen, što zaista zvuči neverovatno. Nikada se nije desilo otkako ih je preuzeo Alonso da stignu do četiri uzastopne utakmice na kojima neće pobediti, sada su trenutno na tri... Dodajte svemu tome i da je Gladbah možda i najpoželjniji gost ove sezone u Bundesligi jer su pobedili samo jednom u 16 mečeva.

1416 Hertha - Bochum 1 (2.28)

Nekako su goleade očekivane kada igra Herta u poslednjih nekoliko nedelja, samo je utakmica protiv Bajerna prošla sa dva gola gde tim iz prestonice nije uspeo da postigne gol. Efikasni su, ali imaju očajnu odbranu. Sada su pod moranjem jer im u goste dolazi direktan konkurent za opstanak, a to je možda i najslabiji tim lige, Bohum, koji je nekako uspeo da se nađe van zone ispadanja u ovom momentu. Jovetić igra sve bolje, njegovo iskustvo je preko potrebno Herti u ovoj borbi koja polako postaje nemoguća misija. Obe pobede do kraja prvenstva su obavezne za Hertu, pa nije loše pokušati na ovu prvu, ako ništa drugo, dostojno bi mogli da se oproste od ove sezone.

1207 Rayo - Espanyol GGI&4+ (7.40)

Imperativ za Espanjol, ali daleko od toga da "Pčelice" nemaju razloga da igraju fudbal. Domaćin se u ovom meču nada pobedi jer bi sa tri nova boda mogli da se nenadano uvuku u borbu za evropska takmičenja, a tome bi mogla da kumuje i Barselona ako je UEFA izbaci iz Evrope zbog slučaja "Negreira". Dosta nesreće za tim iz Barselone u prethodnim mečevima, možda je slika njihove sezone onaj meč u Sevilji gde su vodili i na kraju izgubili. Barsa je kvalitetnija, ali su i njima dali dva gola, baš kao i Sevilji prethodno, pa zašto ne bi i Raju? Imali su izuzetno težak raspored, a tako će biti i do samog kraja jer im u goste dolazi Atletiko već u sledećem kolu, pa će ići na sve ili ništa u ovom meču. Dakle, golovi, pod obavezno.

1548 Guingamp - Metz 2&4+ (5.35)

Tri kola do kraja šampionata u francuskoj drugoj ligi, a Mec bi mogao da se vrati u Ligu 1 vrlo brzo. Imaju šansu da savladaju Gengan, takođe skorašnjeg prvoligaša, ali daleko od toga da će im biti otvorena vrata pobede. Sa druge strane, činjenica je da je ekipa Lasla Bolonjija tempirala formu, teško da možete pronaći ekipu koja trenutno bolje igra od njih i nekako se "dvojka" sama nameće za ovaj meč. Sigurni smo i da ste čuli za Mikautadzea koji je postigao sedam golova na poslednjih pet mečeva, a u duelu protiv Grenobla (1:0) upisao je asistenciju i zaista je nezaustavljiv, cene ga i na preko 15 miliona evra iako igra drugu ligu. Prethodni put kada su se ove dve ekipe sastale bilo je 6:3 za Gengan, ali sada će Mikautadze biti u sastavu, za razliku od prethodnog puta. Da li i ovoga puta očekivati ogroman broj golova? Što da ne...

7417 MOL Fehervar - Zalaegerszegi 1 (1.83)

Domaćin je u teškim problemima na terenu, nešto što je retko ko očekivao pred početak sezone. Imaju kvaliteta, ali nikako to da pokažu na terenu. Dosta toga zavisi od dvojice igrača, Palka Dardaija, momka poznatog prezimena za Mađare (sin Pala Dardaija, trenera Herte), fudbalera koji je veoma kreativan, kao i od napadača Kenana Kodra koji je postigao ove sezone 11 golova u šampionatu. Povrede nisu problem jer ih nemaju, u goste im dolazi protivnik po meri, vreme je za prvu pobedu posle 18. marta. Jeste prošlo više od mesec dana, pa u suprotnom, sve osim pobede značiće i ogromne probleme i potencijalno ispadanje u niži rang što niko u klubu neće tako lako prihvatiti.

7403 Slask - Legnica 1-1 (2.55)

Loša sezona za Slask, ali probudiše se u prethodnom kolu protiv Visle, stigli su do osme pobede u šampionatu i sada imaju novu utakmicu u kojoj moraju da pobede kako bi opstali u šampionatu Poljske. Protivnik idealan, Legnica koja je poslednjeplasirana, tim koji je ispao i zaista šansa koja se ne propušta. Raduje sjajna forma Džona Jeboe, postigao je dva gola na poslednja dva meča, a sve se nekako poklapa sa uspehom tima. Brinu ih suspenzije, Verdaska, Nahuel i Matsenko neće igrati u ovom meču, ali ni to ne bi trebalo da predstavlja problem. Jednostavno, vreme je za pobedu i teško da će slabašni gosti uspeti da ih zaustave.

2017 Vojvodina - Partizan 2 (2.10)

Dešavanja iz Kupa bi mogla negativno da utiču na Vojvodinu, očigledno je da ekipa nije u najboljoj formi u samom finišu sezone kada je možda i najpotrebnije, a Partizan ima svoju računicu koja kaže - pobeda je imperativ. Znaju svi za probleme crno-belih, ali Partizan nema mnogo izbora ako želi u Ligu šampiona, samo pobeda dolazi u obzir, sve ostalo smatraće se neuspehom. Igraju solidno u poslednjih mesec dana, tačnije, posle večitog derbija, a da li mogu da stignu do sva tri boda u Novom Sadu? Ovo im je poslednja prilika, ekipa je radila dobro posle pobede nad Radničkim iz Kragujevca (meč koji nije odigrala na najvišem nivou), ali imali su daleko više vremena za pripremu gostovanja u Novom Sadu od domaćina.

7447 Šibenik - Osijek 2 (2.35)

Ako žele u Evropu, Osijek mora da pobedi, a ako žele da opstanu u ligi, Šibenik mora da pobedi. Utakmica biti ili ne biti za jedne i druge, ali nekako favorizujemo Osijek, žele da novi stadion otvore u evropskom takmičenju. "Pampas arena" je spremna, Osijek je klub koji ima veliki potencijal i kvalitet da igra Evropu, dok je Šibenik propustio i previše u dosadašnjem delu sezone i čini se da su više od ostalih zaslužili da ispadnu. Gosti imaju solidnu odbranu, ali su glatko poraženi od Hajduka u prerhodnom meču i moraće da se konsoliduju ne bi li stigli do sva tri boda na ovom gostovanju.

2019 Novi Pazar - TSC Bačka Topola 2&2-5 (1.93)

Borba za mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Srbiji se nastavlja, a TSC će biti glavni favorit ako dobije u Pazaru. Sve osim pobede je neuspeh, došli su u situaciju u koju verovatno nisu ni mogli da sanjaju pre par godina i ne žele to da propuste. Idu u Pazar gde se nisu lepo provodili ranije, ali osokoljeni su i pobedom nad ovim rivalom u Bačkoj Topoli gde je bilo nedavno 4:0, pa imaju čemu da se nadaju. Žarko Lazetić je nekoliko puta isticao da je, posle "večitih", Novi Pazar klub koji im najmanje odgovara. Imajte u vidu i da je TSC igrao Kup, ali protiv Crvene zvezde gde i nisu previše očekivali, praktično su sve svoje snage usmerili na Novi Pazar i utakmicu sezone za njih.  

Ne propustite