Održan peti kamp Životnih šampiona

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 23.09.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Ovogodišnji kamp realizuje se od 19. do 22. septembra na Paliću.

Povezane vesti

Razvojni centar za mlade, kao koordinator konzorcijuma sastavljenog od 20 organizacija iz sportskog, obrazovnog i omladinskog sektora iz 10 evropskih zemalja peti put zaredom organizuje edukativno-sportski kamp "Stvaramo životne šampione", nudeći poseban pristup obrazovanju mladih kroz sport.

Ovogodišnji kamp realizuje se od 19. do 22. septembra na Paliću, uz učešće skoro 200 mališana, trenera i eksperata različitih profila. Imajući u vidu lokaciju kampa, prisutne je na otvaranju pozdravila i Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za sport i mlade Grada Subotice.

Osobenost ovogodišnjeg okupljanja leži u tome da će se po prvi put na jednom ovakvom fudbalskom kampu okupiti u jednakom broju devojčice i dečaci, te da će u prvi plan staviti temu rodne ravnopravnosti, koristeći sport (i to pre svega fudbal, percipiran kao klasičnu mušku sportsku disciplinu) za promociju ravnopravnog učešća devojčica i mladih žena u svim segmentima društvenog života. S tim u vezi, učesnicima se tokom svečanog otvaranja obratio i Nemanja Radojević, specijalni savetnik Tatjane Macure, ministarke bez portfelja zadužene za oblast rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama, u čijem se portfoliju nalaze međunarodna saradnja i omladinska politika.

Konzorcijum Životnih šampiona nastavlja sa pozitivnom praksom spajanja regiona, te svoje predstavnike na kampu imaju klubovi i organizacije iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Grčke, uz napomenu da su sve komponente kampa – od prevoza i smeštaja do obrazovno-sportskog programa i ovoga puta za sve učesnike besplatne sa ciljem promocije koncepta sporta za sve, odnosno sporta dostupnog svima.

"Osim što će aktivno uključiti devojčice i kroz zajedničke aktivnosti devojčica i dečaka promovisati ravnopravnost polova, ovaj kamp doprineće i regionalnom povezivanju i saradnji učeći polaznike od malih nogu pojmovima fer pleja, tolerancije, zajedništva i timskog rada. Osim toga, učiniće i da neki od učesnika po prvi put dobiju priliku da otputuju van granica svoje zemlje, budući da su komercijalne cene ovakvih skupova visoke i velikoj većini ljudi danas nedostupne. To je ono što smatramo posebnom dodatnom vrednošću koncepta „Stvaramo životne šampione“, koji u svojoj osnovi insistira na tome da je uloga sporta da stvara vrhunske ljude – životne šampione, pre nego vrhunske sportiste – sportske šampione", izjavila je otvarajući kamp koordinatorka koncepta, Aleksandra Knežević.

Podsećamo da je u sklopu koncepta životnih šampiona do sada održano preko 20 info dana za mališane, roditelje i trenere širom regiona, te da je samim kampovima prisustvovalo preko 1,000 mališana i trenera. Ideje životnih šampiona zahvaljujući snažnoj društvenoj podršci do sada su doprle do preko 7 miliona ljudi, a sam projekat uspešno se realizuje zahvaljujući višegodišnjoj podršci od strane Evropske unije kroz ERASMUS+ program u oblasti sporta i UEFA fondacije za decu, kao i uz doprinos društveno odgovornih kompanija iz Srbije.

Kako se ideja životnih šampiona konstantno širi, broj klubova koji se priključuju konzorcijumu raste iz dana u dan, a poslednji sporazum o saradnji potpisan je sa FK Iraklis iz Soluna, uz najavu novih saradnji u zemljama Evropske unije koje do sada nisu bile deo koncepta.

Ne propustite