Olimpijske igre tipovi - Košarka u prvom planu

Autor: Nemanja Janošev
petak 26.07.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Širok izbor!

Povezane vesti

Košarka

13729 Australia – Spain H2 – 5.5 (1.88)

Australija dolazi u Pariz kao osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. „Kenguri“ i sada važe za jednog od favorita, a predvođeni su iskusnim Petijem Milsom koji već godinama uživa veliki ugled u NBA ligi. Pored Milsa važnu ulogu u timu Australije imaće tandem bivših igrača Partizana Džok Lendejl i Dante Egzum, a posebne nade polažu se u još jednog NBA asa Džoša Gidija. Kao i obično Špance su mnogi otpisali pre velikog takmičenja, a to nikada nije dobro raditi „crvenoj furiji“. Radi se o ekipi koja već godinama igra zajedno, a i ovog puta predvodiće je žive legende španske košarke Serhio Ljulj i Rudi Fernandez. Plejmejker Lorenco Braun biće zadužen za organizaciju igre, a braća Ernangomez i sjajni Santi Aldama biće zaduženi za napadačku produkciju. Ono što posebno upada u oči je međusobni skor i neverovatnih osam pobeda Španaca u isto toliko duela. Uloga favorita ide na stranu „kengura“, ali tradicija govori da će se Španci radovati. MI ćemo oprezno igrati dvojku sa hendikepom.

 

12658 Germany – Japan Ukupno poena 175.5 više (1.90)

Nemci dolaze u Pariz sa titulom prvaka sveta i verovatno najuigranijim timom na takmičenju. Selektor „pancera“ Gordon Herbert poveo je proverene snage, a ekipu će predvoditi nosilac zastave Nemačke na otvaranju Igara Denis Šruder. Pored njega najviše se očekuje od braće Vagner, Franca i Moric. Odlićni su „panceri“ bili na poslednjoj pripremnoj utakmici kada su se SAD izvukle na klasu Lebrona Džejmsa. Što se tiče Japana njih smo najbolje mogli da vidimo u „Beogradskoj areni“ kada su reprezentaciji Srbije ubacili 100 poena, uz 20 pogođenih trojki, ali im je naš tim „zatrpao“ koš sa 119 i stigao do trijumfa. Dakle, jasno je da Rui Hačimura i drugovi igraju na koš više, te da im je odbrana više nego bušna. To će Nemci znati da iskoriste. Ove dve selekcije sastale su se na pripremama, tada je prvak sveta slavio sa 104:83, pa i sada očekujemo sličan rezultat i veliki broj poena.

 

13728 France – Brazil H1 – 13.5 (1.90)

Posebno će za ljubitelje košarke u Srbiji biti zanimljivo da isprate meč između domaćina Francuske i selekcije Brazila. Za „trikolore“ igraju bivši i sadašnji igrači Partizana, Matijas Lesor i Frank Nilikina, dok boje „karioka“ brane Zvezdin Jago dos Santos i još uvek zvanično Partizanov Bruno Kaboklo. Nema sumnje da Francuzi imaju ulogu favorita, a posebno su jaki pod košem, gde će delovati dvojica najboljih defanzivaca NBA lige Rudi Gober i Viktor Vembenjama, pa će tim selektora Aca Petrovića poene morati da traži šutem spolja, u čemu su Brazilci sasvim solidni. Veliku ulogu kod Južnoamerikanaca imaće veteran Marselinjo Uertas, pa je teško verovati da će on moći da odgovori fizički monstruoznom rivalu. Francuzi jesu vezali četiri uzastopna poraza na pripremama od Nemačke, Srbije, Kanade i Australije, ali je Brazil ipak rang ispod ovih selekcija, te očekujemo da domaćin uz podršku publike može otvoriti turnir na trijumfalan način.

 

13730 Greece – Canada H2 7.5 (1.87)

Grci u svom sastavu imaju dvostrukog MVP-ja NBA lige Janisa Adetokumba, na klupi legendarnog Vasilisa Spanulisa, ali je sve ostalo kod Helena diskutabilno, barem kada je reč o snazi da se sudare sa najjačim reprezentacijama na svetu kakava je u ovom trenutku Kanada. Videli smo koliko je Grčka bila inferiorna protiv Srbije na poslednjoj pripremnoj utakmici u Beogradu, a teško da se stvari drastično mogu promeniti za pet dana, iako su tada bili lišeni pomoći izuzetno važnog Nika Kalatesa. Na drugoj strani Kanada je jača nego ikada i ovu selekciju svi vide kao jednog od glavnih favorita za osvajanje zlata, odmah ispod Amerikanaca, i rame uz rame sa Srbijom. Šaj Gildžus-Aleksandr predoviće Kanađane u Parizu, a oko sebe će imati fantastične pomoćnike poput Džamala Mareja i Dilona Bruksa. Prednost Grka jedino je prisustvo Janisa sve ostalo nam govori da će Kanađani lako slaviti, a kada je sav fokus na samo jednom igraču ne može se puno.

 

12638 Serbia W – Puerto Rico W H1 – 19.5 (1.92)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije već godinama važi za jednu od najboljih na planeti, iako je mnogi osporavaju. Selektor našeg nacionalnog tima Marina Maljković dovela je Srpkinje do bronze na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, da bi pet godina kasnije naš tim izgubio utakmicu za treće mesto u Tokiju od Francuske. Sada će Sribju predvoditi kapiten Saša Čađo, a puno očekujemo i od iskusnih Tine Krajišnik i naturalizovane Amerikanke Ivon Anderson, koja već godinama diriguje igrom našeg tima. Portoriko je apsolutni autsajder u Parizu. Ova repezentacija je na prethodnim Igrama u Tokiju bila poslednja, a teško da nešto više može i ovog puta. U prvom i do sada poslednjem međusobnom duelu odigranom 2021. godine Srbija je demolirala Portorikanke sa 89:37, to dovoljno govori kolika je razlika u klasi, a teško da se nešto specijalno promenilo.

12639 Spain W – China W 1 (1.36)

Svetske vicešampionke Kinseskinje dolaze na Olimpijske igre u katastrofalnoj formi. Kina je pre puta u Pariz nanizala sedam poraza, a slavila je samo jednom u poslednjih deset utakmica. To dovoljno govori koliko je azijska velesila u lošem stanju, te da Španija mora biti favorit u ovom duelu. U tom nizu poraza Kine učestovale su i Špankinje koje su Kineskinjama nanele katastrofalan poraz 23. juna i slavile sa 70:46. Iluzorno je očekivati da za mesec dana stvari toliko drastično mogu da se promene, pa da se Kina revanšira Španiji, koja iza sebe ima sasvim dobar pripremni period.

12640 Nigeria W – Australia W H2 – 23.5 (1.93)

Već godinama unazad Nigerija je najveća sila u Africi kada je reč o ženskoj košarci. Nigerijke su u periodu od 2017. do 2023. godine osvojila sva kontinentalna prvenstva koja se održavaju na svake dve godine. Ipak, to što su prvakinje Afrike ne znači da su Nigerijke ozbiljna selekcija kada je reč o planetarnim takmičenjima. Ova selekcija bila je pretposlednjana Igrama 2021. u Tokiju, dok je samo dva puta bila učesnik Svetskog prvenstva, a najveći uspeh im je osmo mesto 2018. godine. Što se Australije tiče, ova ekipa tradicionalno važi za jednu od najboljih na svetu. Australija ima dve bronze i tri srebra sa Olimpijskih igara, ali na odličje čekaju još od Londona 2012. godine. Na prethodna dva olimpijska turnira Australija je stizala do četvrtfinala. Nigerija bi trebalo samo da ih zagreje na putu ka elimincaionoj fazi.

12642 USA W – Japan W H1 – 18.5 (1.86)

Ono što važi za mušku, možda još više važi za žensku košarkašku selekciju Sjedinjenih Američkih Država. Ženski „drim-trim“ osvajač je zlatne medalje na poslednjih sedam Olimpijskih igara i apsolutno je neprikosnoven na planeti. Amerikanke nisu bile na tronu samo u Barseloni 1992. godine i Montrealu 1976. kada su osvajile bronzu, odnosno srebro, dok se 1980. u Moskvi nisu pojavile. Dakle, Japanke će ispred sebe imati protivnika koga mogu savladati samo u snu, ali će sigurno odigrati za svoju dušu. Reč je o izuzetno kvalitetnoj reprezentaciji koja je upravo protiv Amerikanki igrala u finalu Olimpijskih igara 2021. godine u Tokiju kada su SAD slavile sa podnošljivih 90:75. Međutim tri godine kasnije Japanke nisu tolki dobre o čemu govore i porazi od Francuske i Belgije na pripremama, što nas navodi da će Amerika slaviti lakše nego u finalu prošlog olimpijskog turnira.

Rukomet

42293 Spain – Slovenia H2 – 4.5 (1.90)

Španija važi za „večitu treću“ na Olimpijskim igrama. Upravo je bronza jedina medalja koju je „crvena furija“ osvajala na ovom takmičenju, i to u četiri navrata 1996, 2000, 2008. i 2021. godine. Obrukali su se na Evropskom prvenstvu početkom ove godine na kojem su bili tek 13, pa će u Parizu želeti da se iskupe i potvrde da pripadaju vrhu svetskog rukometa. Na drugoj strani Slovenija nema olimpijsku medalju, a ni tim koji bi joj u Parizu to garantovao. Ipak, Slovenci već više od deceniju važe za ozbiljnu selekciju o čemu govori i svetska bronza iz 2017. godine.  Nisu Španci ostavili preterano dobar utisak na pripremama, dva puta su izgubili od Norveške, dok je Slovenija poražena od Mađara i Francuza. Španci su favoriti, ali su obe ekipe u padu, pa bi moglo biti neizvesno.

 

42295 Croatia – Japan H1 – 8.5 (1.88)

Dolaskom Dagura Sigurdsona na klupu Hrvatska konačno ponovo igra vrhunski rukomet. Legendarni Islanađanin skockao je tim u rekordno kratkom roku i Hrvati deluju spremno da napadnu medalju u Parizu. Poraz od Francuske u poslednjoj pripremnoj utakmici ne bi trebalo da poretemi „kauboje“, jer su ipak Francuzi i Danci klasa iznad ostalih na turniru, dok je trijumf protiv Egipta dodatno pokazao da Hrvatska ima osnova da bude ambiciozna na Igrama. Hrvatska je olimpijski šampion iz Atlante 1996. Atine 2004. godine i sa razlogom je možmo nazvati rukometno nacijom. Japanci nisu loši, nekada ih je trenirao upravo Sigurdson i naučio ih rukometu, ali nisu elitna rerpezentacija. Zbog toga očekujemo da će Hrvati relativno lako izaći na kraj sa njima.

42298 Denmark – France Ukupno golova 59.5 više (1.88)

Pravi rukometni klasik očekuje nas na startu olimpijskog turnira. U reprizi finala Evropskog prvenstva ove godine sastaju se domaćin Francuska i viceprvak planete Danska. Ovo su dve ubedljivo najuspešnije selekcije u poslednoj deceniji, a predvode ih dvojica „rukometnih bogova“ Nikola Karabatić i Mikel Hansen koji igraju poslednji veliki turnir u karijeri. Rođeni Nišlija će po šesti put biti učesnik Olimpijskih igara po čemu će biti rekorder kada su u pitanju ekipni sportovi. Obe selekcije gaje izuzetno brz rukomet, sa mnogo trčanja i jednostavnih rešenja, te imaju sjajnu napadačku produkciju. U finalu Evropskog prvenstva Francuzi su slavili sa 31:30, pre toga u borbi za svetsku titulu Danci su bili bolji rezultatom 34:29, pa su golovi, baš kao i spektakl, zagarantovani.

 

42297 Germany – Sweden 2 (1.43)

Nemačka i Švedska su nacije koje obožavaju rukomet, ali su u poslednje vreme Šveđani mnogo uspešniji. Švedska nije izgubila od Nemačke punih osam godina, još od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine. Od tada su ove dve selekcije odigrale osam međusobnih duela, a Nemci su samo dva puta izvukli nerešeno. Iz ove statistike je jasno da je Švedska favorit na startu olimpijskog turnira u Parizu. Šveđani su osvojili bronzu na Evropskog prvenstvu početkom ove godine, a na Olimpijskim igrama imaju čak četiri srebra, pa se smatraju najvećim gubitnicima ovog takmičenja. Nemci na drugoj strani imaju zlato iz 1936. kada su bili domaćini u Berlinu, te dva srebra i bronzu sa Igara u Riju 2016. godine, što im je i poslednja medalja sa velikih takmičenja. Švedska će napasti odličje u Parizu, Nemci teško.

Odbojka

46953 Italy – Brazil 1 (1.41)

Veliki svetski klasik na startu Olimpijskih igara u Parizu. Nedavno su igrali u Ligi nacija i baš u Riju je Italija bila bolja. Sastavi su prilično slični, a tada je bilo 3:2 u korist Italijana. Nisu Brazilci više veličina one sile od pre desetak godina, iako imaju pravo da se nadaju medalji na ovim Olimpijskim igrama, pa je to razlog zašto su Italijani blagi favoriti u ovom meču. Mnogi će se sećati istorijskih duela ovih timova u finalima Olimpijskih igara, Brazil je bio bolji u Riju 2016. godine i u Atini 2004. godine, pa je i to razlog zašto nikada ne smete otpisati "karioke". Nama miriše da će biti makar četiri seta, ali isto tako nam se čini da su Italijani ti koji bi trebalo da opravdaju epitet favorita u ovoj utakmici.

 

45030 Japan – Germany 1 (1.35)

 

Čini se da bi rezultati iz Lige nacija trebalo svima da stave do znanja da je Japan i te kako ozbiljna ekipa i da se radi o jedinom timu iz Azije na ovim Olimpijskim igrama. Bez obzira što dolaze sa kontinenta gde se nije igrala dobra odbojka u muškoj konkurenciji osim u samim počecima odbojke na OI kada su Japanci dva puta stizali do medalje (1964. i 1968. godine), sada ih možemo predstaviti kao favorite iz senke i neće biti veliko iznenađenje ukoliko dođu, recimo, do polufinala. Nemačka nije mnogo pokazala kroz Ligu nacija, iako imaju kvalitetan sastav, nikako ih ne možemo nazvati favoritima protiv Japana, naprotiv. Mnogi će reći i da su Nemci najslabiji tim na ovim OI, posle Egipta.

 

46956 France – Serbia 2 (3.25)

Aktuelni olimpijski šampioni dočekuju "plavu četu" Igora Kolakovića. Otišli su odbojkaši Srbije nekako mirno na ove Olimpijske igre, daleko od pompe koja je prisutna, recimo, kod muške košarkaške reprezentacije, ali se radilo kako treba i evidentan je uspon forme posle veoma slabog početka Lige nacija. Ipak, kroz to takmičenje je kasnije obezbeđen plasman na Olimpijske igre, naši reprezentativci su dizali formu i dokazali da mogu da se nose sa najboljima. Da li je vreme za prvo iznenađenje? Protiv Slovenije i Poljske smo videli da i te kako možemo da igramo protiv najjačih timova planete, zašto to ne bismo mogli i protiv domaćina koji su znali u prošlosti da imaju slabiji dan.

46959 USA W – China W 2 (2.80)

Možemo ovaj meč nazvati derbijem prvog kruga Olimpijskih igara, Amerikanke su znale da iznenade kvalitetnije rivalke, a da su u dobroj formi potvrdile su u prijateljskim mečevima protiv reprezentacije Holandije. Ipak, Kina je takođe najviši rang svetske odbojke, već dugo su u vrhu, imaju nekoliko vrhunskih igračica koje dugo već igraju na najvišem nivou i čak pet reprezentativki će biti na spisku od onih koje su bile olimpijske šampionke 2016. godine. Vratila se u nacionalni tim Žu Ting, zvezda tima, pa su sa njom i favoritkinje za medalju na ovom šampionatu. Podsetimo, ovi timovi su zajedno u grupi sa Francuskom i Srbijom u jednoj od najtežih grupa ikada na Olimpijskim igrama. Biće ovde možda i pet setova, mi zbog iskustva tipujemo na Kineskinje.

Vaterpolo

47223 Serbia – Japan H1 – 4.5 (1.85)

Srbija u Pariz dolazi kao dvostruki uzastopni olimpijski šampion u vaterpolu. „Delfini“ će pokušati da ostvare het-trik, ali sa drastično drugačijim sastavom u odnosu na onaj iz Tokija 2021. Ekipu selektora Uroša Stevanovića predvodiće jedan od najboljih igrača današnjice kapiten Nikola Jakšić, te nosilac srpske zastava na ceremonijio otvaranja Dušan Mandić. Japan bi trebalo da bude samo zagrevanje za „delfine“, jer azijska selekcija ne spada u red vrhunskih. Iako su „samuraji“ stalni učesnici Igara najdalje su stigli do 10. mesta iz Tokija. Što se međusobnih mečeva tiče, Srbija je redovno pobeđivala.

 

47224 Italy – USA 1 (1.45)

Spadaju Amerikanci u red veoma dobrih reprezentacija kada je reč o vaterpolu, ali retko dolaze do pobedničkog postolja na velikim takmičenjima. „Jenkiji“ su poslednji veliki uspeh ostvarili na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kada su postala vicešampioni. Italija je na drugoj strani jedna od najvećih vaterpolo nacija. „Azuri“  imaju tri olimpijska zlata, poslednje iz Barselone 1992. godine, ali od tada do danas tri puta bili svetski prvaci završno sa 2019. Igrala je Italije finale planetarnog šampionata ove godine u Kataru i izgubila ga od Hrvatske potvrdivši da spada u sam vrh pred Igre u Parizu. Zbog svega ovoga uvereni smo u trijumf evropske selekcije.

47225 Croatia – Montenegro 1 (1.45)

U velikom balkanskom derbiju na otvaranju Olimpijskih igara sastaju se Hrvatska i Crna Gora. Hrvati su poslednjih godina vladari svetskog vaterpola. Osvojile su „barakude“ poslednje planetarno zlato februara ove godine i sa najvećim ambicijama dolaze u Pariz. Hrvatska je bila olimpijski šampion u Londonu 2012, srebrna u Riiju četiri godine kasnije, ali je u Tokiju malo podbacila i ostala bez odličja. Crna Gora j četiri puta učestvovala na Igrama i u tri navrata zauzela „najgore“ četvrto mesto, te još uvek „ajkule“ čekaju na medalju, koju će napasti i u Parizu. Radi se o vrhunskoj selekciji koja na Igre dolazi sa svih pet trijumfa u prethodnim prijateljskim utakmicama, pa Hrvatskoj uopšte neće biti lako. Ipak, iskustvo je na strani „kockastih“, pa im dajemo više šansi da stignu do uvodnog trijumfa.

 

47226 France – Hungary H1 3.5 (1.83)

Pobeda Francuske nad Mađarskom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Dohi ove godine može se okarakterisati kao jedna od najvećih senzacija u istoriji vaterpola. Francuze do pre nekoliko godina ovaj sport slabo da je zanima, ali je ulazak u polufinale probudio u domaćinu visoke ambicije za olimpijski turnir kod kuće. Pokazali su Francuzi i u Svetskoj ligi da pripadaju gornjem domu svetskog vaterpola osvojivši četvrto mesto 2022. Na drugoj strani, iluzorno je pričati o tome šta Mađarska predstavlja u svetu vaterpola. Reč je o devetostrukom olimpijskom šampionu, ali od zlata iz Pekinga 2008. godine imaju još samo bronzu u Tokiju pre tri godine. Naravno da je Mađarska favorit, ali su Francuzi pokazali svima da mogu protiv njih, imaće i prednost domaćeg bazena, pa će sigurno skupo „prodati kožu“.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite