Počinje Premijer liga, kreće i naš Fantazi!

Autor: Lazar Nikolić
petak 16.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Ovo su predlozi za start sezone.

Povezane vesti

Premijer liga nam se vraća večeras, a to znači da i mi fantazi zaluđenici počinjemo avanturu punu uspona i padova. Neki će reći da je prebrzo prošlo od 38. kola prošle sezone i da se nismo dovoljno odmorli ali šta je tu je, vreme je da uključimo motore.

Ne zaboravite da je fantazi jedna dugoročna i strategijska igra u kojoj nema mesta odustajanju!

Pred početak svake sezone je mnogo fudbalera u opticaju. Potajno se nadamo da će neki jeftini fudbaleri da se istaknu i olakšaku muke oko sklapanja naših timova

Petak

1. Mančester Junajted - Fulam

Pokušaćemo da se držimo striktno fantazija, bez previše uplitanja u druge stvari. Ko je u prethodnih nekoliko godina najpouzdaniji fudbaler Mančester Junajteda? Bruno Fernandeš. Ove sezone kreće sa cenom od 8.5 i trenutno je na oko 17-18% vlasništva. Ostaće nedoumica oko toga da li će novopridošli Zirkze (7.0m) biti spreman za ozbiljniju minutažu ali kada se ustali u 11 verovatno će mnoge saigrače učiniti boljim na terenu, pa tako i za fantazi. Krila? Jedan od jeftinijih diferencijala bi mogao biti Amad (5.0m) ali uz veći rizik rotacije, jer je tu i Garnačo (6.5m) sa nekih 17% vlasništva. Rašford poslednjih par sezone igra toplo-hladno, pa ako je verovatno toj tendenciji ovo bi trebalo da bude njegova dobra sezone. Na početku će bit jak diferencijal sa cenom od 7.0m. Odbranu ćemo preskočiti na početku dok se ustale De Liht i Mazraui. Raspored je promenjiv i ne treba se previše zaleteti sa fudbalerima Mančester Junajteda. Fulam nam ove sezone nudi Emila Smit-Roua, pre par sezone je bio vrlo popularna fantazi opcija, a odmah se nametnuo na prijateljskim utakmica. Igraće njegovu prirodnu poziciju, deluje da su problemi sa povredama prošlost i u njemu možemo videti odličnu akviziciju po ceni od 5.5m. Dobar raspored na startu sezone je argument da razmislite o diferencijalima u vidu Pereire (5.5m), napadača Muniza (6.0m), i bekova Robinsona (4.5m) i Kastanja (4.5m).

Subota

2. Ipsvič - Liverpul

Nova era Liverpula, i velika očekivanja od samog početka. Arne Slot gaji sličan stil fudbala kao što je Klop to uradio, uz određene segmente koji su malo drugačiji. Bez pojačanja za sada, ali je tim većinski zdrav. Sjajan raspored u prvih 7 kola može napraviti glavobolju prilikom odabira Liverpulovih fudbalera. Apsolutni prioritet bi morao biti kralj fantazija Mohamed Mo Salah (12.5m). Godine nisu nikakav alibi, svaki put sezonu počinje na dobar način, a ako Slot prekopira sistem koji je forisrao u Fejnordu, Salah će biti ubitačan. Kada smo već kod sistema u Fejnordu, bekovi su bili  izrazito ofanzivni kod Slota, a to dodatno daje na značu Trentu Aleksander-Arnoldu, uz nadu da će ponovo imati mnogo asistencija i nekoliko lepih golova. Alternativa bi mogao bi Kvanša (4.5m) jer deluje da će biti starter na početku sezone, a najsigurnija opcija iz odbrane je stameni Van Dajk (6.0m). Roberton se oporavio ali je neizvesno da li će već sada biti starter. Očekuje se da na početku sezone napad, uz Salaha, predovde Diaz (7.5m) i Žota (7.5m), i oni se kotiraju kao sjajni diferencijali na početku sezone. Posle moramo biti oprezni i videti kako će se smenjivati sa Gakpom (7.5m) i Nunjezom (7.5m), jer se očekuje značaj doprinos i od njih. U slučaju da ne želite toliko neizvesnosti tokom čitave sezone, ovo bi mogla biti vrlo plodonosna godina za Dominika Soboslaja (6.5m) jer bi mogao biti čista 10ka, a u Fejnordu se Stengs nadavao golova i asistencija na toj nekoj sličnoj poziciji. Ne smemo zaboraviti MekAlistera (6.5m), koji je trenutno u drugom planu. Svi ofanzivci osim Salaha su na manje od 14% vlasništva, moći će da naprave veliku razliku ako donesu poene. Ipsvič je novajlija koji je pobrao brojne simpatije prošle sezone, ali za neke fantazi odluke ćemo morati da ispratimo njihove partije u Premjer ligi. Ima mladih fudbalera koji su jako zanimljivi, kao i bekova po ceni od 4.0m poput Grivsa, Dejvisa i Džonsona. Treba istaći da će do kraja sezone Kalvin Filips biti član Ipsviča.

3. Arsenal - Vulvsi

Da li je Arsenal glavni favorit za titulu ove sezone? Sasatav dodatno ojačan dodvođenjem Kalafiorija (6.0m), a Tiber (5.5m) se oporavio. Raja donosi visoku cenu od 5.5m i verovatno je bolje juriti jeftinije opcije. Očekivano veće cene za udarni trojac iz odbrane Vajt (6.5m), Gabrijel (6.0m) i Saliba (6.0m). Malo veće konkurencija ove sezone može da bude problem ako krene rotiranje. Deluje da je Saliba najsigurniji, ali ne to ne znači da će Gabrijel ili Vajt da presede veći deo sezone. Arsenal je moćan iz prekida koje izvodi Rajs (6.5m), pa je jako teško zaobići defanzivce Arsenala. Saliba je trenutno najpopularniji. Raspored ne ide na ruku istini za volju. Arsenal ima najviše fudbalera koji mogu od samog početka biti relevantni za fantazi. Odegard (8.5m), sigurni minuti, sposoban kreira i postiže golove uz stalni flert sa bonus poenima, Saka (10.0m) kojeg ne treba ni da predstavljamo. E sad, na levoj strani ostaje nedefinisano ko će imati prednost. Zbog toga možda Martineli i Trosar, koji su po 7.0m, nisu najsigurnije opcije. Neki će reći da je Žezus (7.5m) opasnost Havercu (8.5m) ali deluje da će Nemac biti siguran na početku sezone popularna opcija, mada je trenutno na 13% vlasništva. Vulvsi imaju težak raspored i ostali su bez Pedra Neta. Ipak, tu postoji mnogo znalaca sa loptom. Najviše se očekuje od Rodriga Gomeša (5.5m) i Strand Larsena (5.5m), uz starosedeoce Kunju (6.5m) i Hvanga (6.5m), ne zaboravite i Ati-Nourija (4.5m) koji je u par navrata igrao i napadača, a zapravo je bek. Možda nisu pouzdane opcije za početak sezone, ali obratite pažnju kako će da izgleda sve to ove sezone, i kada dođe bolji raspored da vidimo na čemu smo.

4. Everton - Brajton

Everton će verovatno ponovo da se bori opstanak. Ostali bez Onane, a u klub su stigli O’Brajan (5.0m) i Lindstrem (5.5m). Brentvajt i Tarkovski su 5.0m, i ne očekujemo Brentvajta u prvom kolu. Vrlo neinspirativna ekipa kada je fantazi u pitanju. Najbolja opcija će biti golman Džordan Pikford ili neko od defanzivaca, pre svega Mikolenko (4.5m), kao ofanzivni bek. Za očekivati je od Herisona, MekNila i Dukurea da dže sredinu terena, verovatno će svako sporadično donositi poene, ali trenutno su daleko od nekog užeg razmatranja. Kalvert-Luin je samo 6.0m ali čećše je povređen nego što igra, i to je sve što bismo o njemu napisali. E sad, Brajton sa Hircelerom može biti mač sa dve oštrice. Mnogo tu talenta ima, naročito nagomilanog na sredini terena i u napadu. Adingra, Mitoma, Minte, novopridošli Gruda, Ferguson, Perdo i moguće Đorđino Ruter. Ako Hirceler uspostavi željeni sistem, u ovom timu ćemo imati neke zanimljive akvizicije u cenovnom rangu od 5.0 do 6.5m. Defanzivno bi Dank (4.5m) mogao da doživi procvat ako Brajton bude dominantan na prekidu, kao što je Sent Pauli bio. Barko (4.0m) deluje kao dijamant kada se vidi da izvodi prekide i da je vrlo ofanzivan bek, ali oporavak Estupinjana, mogućnost Balebe da igra na toj poziciji, kao i najrealniji dolazak Kadioglu bi mogao da dodatno pojača konkurenciju. Savet je da se isprate svi fudbaleri Brajtona, naši favoriti na prvu loptu su Minte i Žoao Pedro (koji je verovatno na penalima).

5. Njukasl - Sautempton

Njukasl je dodatno pojačao odbranu dovođenjem Kelija (4.5m), a očekuje se i dolazak Gejia (4.5m) . Livrametno (4.5m) sve više „napada“ poziciju desnog beka i Tripijea (6.0m), a Hol (4.5m) bi mogao da bude otkrovenje sezone kao levi bek. Ove sezone može biti vrlo neizvesno kako će izgledati odbrana Njukasla kada se svi povređeni oporave. Najsigurniji, kad god je zdrav, Nik Poup (5.0m). Jedna od najpopularnijih opcija na početku sezone je Aleksander Isak (8.5m), koji je među najefikasnijim napadačima kada nema probleme sa povredom. Uz to, znamo koliko je moćan Njukasl na svom terenu, a tek Entoni Gordon (7.0m), koji je veliku većinu fantazi poena donosi na Sent Džejms parku. Postavlja se pitanje da li je Gordon spreman da bude starter jer se kasno prključio timu, a čini se da je jedan od boljih diferencijala na početku sezone Džejkob Marfi (5.5m), kao desno krilo koje je dominiralo na pripremama. Teško je zamisliti fantazi timove bez makar jednog fudbalera Njukasla pred ovakav početak sezone. Obratite pažnju na Harbi Barnsa (6.5m). Kod Sautemptona su sledeći fudbaleri vredni pažnje za sad: štoper Harvud-Belis (4.0m), Ben Brereton Diaz (5.5m) koji će se voditi kao igrač sredine terena i napadač Adam Armstrong (5.5m).

6. Notingem Forest - Bornmut

Notingem Forest ima dugoročno najbolji raspored na početku sezone. Mnogo se spominju nihovi jeftini igrači Gibs-Vajt (6.5m), Elanga i Hadson-Odosi na po 5.5m i Kris Vud (6.0m). U slučaju da želite nekoga ko je zacementiran u startnih 11 to su MGW i Vud, trebalo bi i Elanga i Hadson-Odoi da imaju značajne uloge ali nose veći rizike da neko krene sa klupe. Ostaje nejasno ko će biti prvi golman. Bornmut je ostao bez Solankea, ali je odmah doveo napadača Evanilsona, i to je nešto što treba svi da ispratimo. Njihove druge fantazi opcije mogu u određenom periodu sezone da budu diferencijali, ali da sečakamo. Imatu kvalitetnih igrača poput Semenja, Tavernije, Sinistere i Klajverta. O defanzivcima ćemo ako bude prilike za to.

7. Vest Hem - Aston Vila

Najaktivniji tim prelaznog roka je Vest Hem. Novi trener Lopetegi je dobio pojačanja koja je tražio i koja odgovaraju njegovoj filozofiji fudbala. Dovedeni su Kilman, Van-Bisaka, Todibo koji su na fantaziju 4.5m. Guido Rodrigez i Giljerme su 5.0m, Samervil je 6.0m i Filkrug je 7.0m. Svi su apsolutni diferencijali na početku sezone. Glavne fantazi uzdanice, Bouen (7.5m) i Kudus (6.5m) su na manje od 10% vlasništva. Ne smemo zaboraviti da je Paketi (6.0m) dozvoljeno da igra, i da dodatno čini ovaj tim jačim. Raspored je nekako njanjav, ali ako neki fudbaleri uhvate konstantu kada je donošenje poena u pitanju, vrlo brzo će postati popularni. Aston Vila ulazi u cipele Njukasla ove sezone sa Ligom Šampiona kao velikom obavezo. Odlazak Luiza je premošćen dovođenjem Onane. Votkins (9.0m) se tek od skoro priključio timu. Imamo o čemu da pišemo. Morgan Rodžers (5.0m) je bio najzapaženiji na pripremama i očekuje se dosta od njega na startu sezone. Treba istaći i našeg Kostu Nedeljkovića (4.0m) koji je impresionirao svojim partijama, ali je još nesigurno koliko će imati minuta. Bejli (6.5m) će imati još značajniju ulogu odlaskom Dijabija, i trenutno je jak diferencijal. Posle duže pauze se vratio Džejkob Remzi (5.5m). Fokus bi morao da bude i na defanzivcima. Ezri Konsa/Pau Tores (4.5m) zaista deluju primamljivo, a Matsenove (5.0m) partije bi mogle da daju neki su o tome da li je vredan te cene.

Nedelja

8. Brentford - Kristal Palas

Mali londonski derbi. Toni (7.5m) je i dalje u Brentfordu, i nikome nije jasno šta se dešava i da li će napustiti klub, a njegova zamena Igor Tijago se povredio na pripremama i očekuje ga malo duža pauza. Mbeumo i Visa su nas na pripremama podsetili na početak prošle sezone ali raspored Brentforda je...užas. Mnogo je bitno da obratimo na Fabija Karvalja (5.0m) koji je novi fudbaler Brentforda, delovalo je odlično na pripremama dok je igrao za Liverpul. U potencijalu imamo još jednu sjajnu jeftinu opciju na duže staze. Golmanska FPL kriza je uslovila da je Fleken (4.5m) vrlo poželjna opcija, zbog svoje cene pre svega, a realno će sakupljati dosta odbrana. Savet je da se ne žuri sa fudbalerima Brentorda kada je fantazi u pitanju. Sa druge strane, od Kristal Palasa možemo očekivati zaista lep fudbal. Pod uslovom da se Glazneru ne rasporda cela odbrana do početka. Ponovo se šuška da je Siti zainteresovan za Ezea (7.0m), i to može da ga ukoči kao fantazi opciju, jer je pred ovu sezonu jedan od najpopularnijih izbora na sredini, i velika su očekivanja od njega. Ovde možemo očekivati jako zanimljive diferencijale. Kamada (5.5m) i Sar (6.0m), kada se uigra, zaista mogu biti jako zabavni za gledanje, a verovatno i za posedovanje na fantaziju. Andersen (4.5m) je jedna od najpopularnijih defanzivnih opcija po toj ceni, osim ako ne ode u Fulam. Možemo očekivati veliko učešće u napadu od Mičela (5.0m) i Munjoza (5.0m), i to je jedan od razloga zašto su malo skulji. Henderson (4.5m) će, po svemu sudeći, biti prvi golman i vrlo povoljan za fantazi. Mateta (7.5m) se tek vratio sa OI, ne zna se da li će on ili Eduar (5.5m) da imaju odmah prednost, ali ako Mateta uhvati ritam koji je imao sa kraja prethodne sezone...može biti svašta.

9. Čelsi - Mančester Siti

Kupovina na veliko je nešto što je glavno obeležje Čelsija u poslednje dve godine. Verovatno ni Mareska ne zna sve fudbalere koje ima na raspolaganju. Na pripremama je odbrana delovalo klimavo, a u prvom kolu dočekuju Mančester Siti. Čelsi ima dobar raspored nakon ovog meča i ima neke fudbalere koji su vredni fantazi pažnje. Pre svega naravno, Kol Palmer (10.5m), rekordni skok cene ali i zaslužen. Moramo videti kako će izgledati u novom sistemu ali će verovatno igra da se vrti oko njega. Međutim, Nkunku (6.5m) je mnogima kvalitetnija opcija zbog niže cene, a na pripremama je pružao solidne partije. Ostatak tima, a ima ih mnogo, je trenutno u drugom planu. Mnogo fudbalera konkuriše za 11 mesta. Trebalo bi da Džekson (7.5m) bude startni napadač, a sad imamo i Pedra Neta (6.5m) koji je najnovije pojačanje. Ris Džejms je povređen, standardno, a neke jeftine opcije poput Tosina i Kolvila od 4.5m bi mogle biti interesantne nakon drugog kola. Mančester Siti kreće u odbranu titule bez Oskara Boba, koji je polomio nogu. Prethodno je prodat Hulijan Alvarez. Iz godine u godinu deluje kao da Siti ima sve manji fond igrača, a i dalje im niko ne može ništa. Haland (15.0m) je svež i odmoran, De Brujne (9.5m) nije povređen, Foden (9.5m) je blaga enigma pred početak sezone, jer se očekuje da se ne preteruje sa njegovom minutažom. Ipak, uz Halanda je glavna opcija Gvardiol (6.0m), kao jedan od najofanzivnijih bekova lige. Imaćemo tu diferencijale u najavi poput Dokua, Savinja, Silve i Griliša. De Brujne je na manje od 10% vlasništva. Odbrambeni fudbaleri su za izbegavanje, zbog povreda i nedovoljnog broja clean sheet statusa, osim Joška.

Ponedeljak

10. Lester - Totenhem

Lester je ozbiljan kandidat za ispadanje i nemojte da vas začudi ako vidimo nekoliko golova u njihovoj mreži. Užasan pirpremni period, neaktivnost na tržištu. Ne deluje Lester kao da je sa najvišim ambicijama ušao u Premijer ligu, a uz to su prodali najboljeg igrača Djuzburi-Hola. Na početku sezone ih preskačemo, osim Harija Vinksa (4.5m) kao opcije za vašu klupu. Totenhemu su skoro svi igrači odradili cele pripreme, sveži su i spremni za novu sezonu. Solanke (7.5m) je doveden i izgleda da će odmah biti u startnih 11. Son (10.0m) ima sjajan istorijat protiv Lestera, a trenunto je samo na oko 11% vlasništva, kakav premijum diferencijal. Džonson i Kuluševski, obojica 6.5m, i sa minimalnim procentom vlasništva, a prvo kolo sa možda i najlošijim timom Premijer lige. Medison (7.5m) je možda (ne)opravdano zaboravljen, a setite se kako je sve to izgledalo prošlog avgusta. Na kraju, Pedro Poro (5.5m) bi na ovakvoj utakmici mogao da se proslavi, a jeftinija alternativa je Van de Ven (4.5m)

Ne propustite