Robert Lewandowski - Propali talent, zvijezda Bayerna

Autor: Miloš Marković
sreda 15.04.2015.
15:29
Izvor: Sportske.net

Antonio Kopi je naš mladi prijatelj iz Hrvatske, zaljubljenik u sport, koji će sa našim čitaocima u svojoj blog kolumni deliti svoje utiske i fudbalske misli.

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Robert Lewandowski danas je jedan od najboljih napadača Svijeta. Nastupa za najbolji njemački nogometni klub Bayern Minhen i Poljsku reprezentaciju.

Karijeru je počeo u poljskom niželigašu Varsovia, čiji je teren bio u tako lošem stanju da na njemu nije bilo ni busena trave. No ubrzo je postao dovoljno dobar da ga počnu tražiti veći, ozbiljniji klubovi. Pridružio se Legiji iz Varšave i ondje ostao do kraja juniorskog staža kad su ga se brutalno riješili - poslali su tajnici da ga obavijesti kako je odlučeno da nije dovoljno dobar, jer nitko drugi nije imao vremena za njega.

Lewandwoski je bio teško razočaran, ali nije odustao. Preselio je u Znicz Pruskow, momčad iz predgrađa Varšave. Ondje je procvao - 2007. ih je svojim golovima odveo u drugu, a godinu kasnije u prvu ligu.

Naravno, njegove igre privukle su pozornost velikih klubova. Legia ga je jedno vrijeme željela vratiti, ali onda je klupski sportski direktor izjavio legendarnu izjavu: "Što će nam taj dečko kad ćemo imati Mikela Arruabarrenu."

Španjolski napadač je, međutim, odigrao svega šest utakmica, nije zabio nijedan gol i uskoro je otpremljen natrag u svoju domovinu. U međuvremenu Robert je prihvatio poziv Lecha iz Poznanja.

Zanimljivo, godinu dana ranije tadašnji trener Lecha Franciszek Smuda izrekao je legendarnu izjavu koja danas ulazi u nogometne anale. Naime, u proljeće 2008. godine Smuda je otputovao u Gliwice da bi pogledao 20-godišnjaka u utakmici za lokalnu momčad. Poslije dvadesetak minuta igre, nervozno se izderao na čovjeka koji ga je onamo doveo da pogleda Lewandowskog: "Duguješ mi novac za benzin! Da sam htio vidjeti drvo, otišao bih u šumu."

Umjesto novca za benzin, poznanjski klub ovaj put izvalio je 350 000 eura za darovitog napača, što je za mali klub poput Znicza bila enormna cifra. No treba reći da između tabora Legijinih i Lechovih navijača vlada žestoka mržnja. Stara poznanjska izreka kaže da se djecu ne smije učiti da psuju - osim ako psovka sadrži riječ Legia ili Varšava... Stoga je napredak koji je Lewandowski ostvario u Lechu bio strašan udarac za Legijine navijače.

Već u prvom prvenstvenom kolu, samo četiri minuta nakon što je ušao kao zamjena, postigao je fenomenalni zgoditak petom koji je izabran za gol sezone, a Lewy proglašen najboljim mladim igračem u poljskoj Ekstraklasi. Također, nedugo poslije debija za Lech zaigrao je i za reprezentaciju te ondje također zabio već u prvom nastupu.

Kad je Borussia Dortmund za njega ponudila dva i pol milijuna eura, u Lechu su se samo nasmijali. No poslije još jedne sezone ispunjene golovima koja je klubu donijela i prvi naslov poslije gotovo dva desetljeća, Lewandowski je ipak pušten u Dortmund za četiri i pol milijuna eura.

Na osobnom planu, prva bundesligaška sezona (2010/11.) nije bila posebno uspješna za napadača kojeg su u Njemačkoj poslije nekoliko zaista pacerskih promašaja ubrzo prozvali 'Lewandoofski' ('doof' na njemačkom znači glup).

Bez obzira na lošu sezonu poljaka u Njemačkoj Borussia je na veliko iznenađenje svih osvojila Bundesligu. "Nije mi bilo lako, ali nikad nisam pomišljao na odustajanje", izjavio je za Kicker i dodao: "Naporno sam radio da bi dospio ovdje gdje trenutno jesam".

Germany Soccer Champions League

U to vrijeme bilo je teško i zamisliti da je negdje drugdje osim u Borussiji. Kad su ga tijekom sezone pitali bi li razmislio o prelasku u Bayern, začuđeno je odgovorio: "A zašto bih? Pa igram za momčad koja je njemački prvak."

Borussia je, štoviše, obranila titulu, opet oba puta u prvenstvu pobijedila Bavarce, a zatim ih rasturila i u finalu nacionalnog kupa, kad je Robert zabio hat-trick. Usto je i proglašen igračem sezone u Bundesligi, a ukupno je te sezone postigao 30 golova te imao 12 asistencija...

Dodatni razlog zbog kojeg se odlazak Lewandowskog iz Dortmunda činio ne mogućim je trener Jurgen Klopp: "On je od samog početka bio uz mene", pričao je nogometaš. "Izgradio me kao igrača, učinio me boljim. Pokazao mi je gdje leže moje najjače strane i kako da ih iskoristim."

Klopp nikad nije oklijevao pohvaliti svog pulena. Kad ga je doveo iz Lecha, rekao je: "To je najuzbudljiviji igrač kojeg sam vidio u posljednjih 10 ili 15 godina", dodavši: "Trebala nam je kvaliteta koju sam u njemu prepoznao. Trebali smo nekoga s istinskom željom za postizanjem golova."

Lewandowski i njegova djevojka su u njemačkim tabloidima prozvani "'poljski Beckhami".  U vezi je s Annom Stachurskom, prvakinjom u karateu. Kažu da su njene specijalne vježbe zaslužne za to što je Lewy popravio kretanje na terenu i skok-igru. Pravi šok za navijače Borussie uzlijedio je tri dana nakon nove godine. Naime, 3. siječnja 2014., Robert je potpisao ugovor s najvećim rivalom Dortmunda, Minhenskim Bayernom. Poljak je potpisao na pet godina uz bogati ugovor.

U ljeto 2014. Lewandowski je premijerno predstavljen na Allianz areni gdje se pridružio bivšem suigraču iz Borussie Dortmund Mariu Gotzeu. Svoj debi u dresu bavaraca imao je baš protiv svojeg bivšeg kluba u finalu Njemačkog superkupa.

Za sada Robertu u Bayernu ide vrlo dobro, ove sezone je postigao preko 15 golova u svim natjecanjima za Minhenski sastav. Novinari Lewyja opisuju kao prijateljski nastrojenoga, kažu da često čak i odgovara na pozive, ali rijetko kad od njega mogu izmamiti dobre citate.

U svojoj domovini ima status narodnog heroja, a u Njemačkoj reputaciju najboljeg napadača Bundeslige.


Ne propustite