Skakači hvataju zalet, zimska uzbuđenja nas čekaju!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.11.2023.
20:45
Izvor: Sportske.net

Jedan od najvećih poznavalaca ski skokova na ovim prostorima, Bora Tijanić, vam donosi novu najavu sezone!

EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Povezane vesti

Zimska pozornica je spremna, a glavni akteri će se potruditi da se prikažu u najboljem svetlu. Sezona 2023/2024 u skijaškim skokovima, slobodno mogu reći najprestižnijoj nordijskoj disciplini počinje 24 novembra kvalifikacijama u finskoj Ruki.

Vodeći ljudi internacionalne ski federacije iz godine u godinu organizovanjem različitih manifestacija u periodu bez zimskih takmičenja, pomaganjem u izgradnji infrastrukture promovišu sport i šire njegovu popularnost. Podatak da ukupni pobednik letnjeg Gran pri takmičenja Vladimir Zografski dolazi iz Bugarske je dokaz uspešnosti tih akcija. Sezona pred nama donosi nam 45-to izdanje Svetskog kupa, kao i Svetski šampionat u ski letovima krajem januara. Kalendarom Svetskog kupa planirana su 32  individualna i 6 timskih nadmetanja na 20 lokacija. U samom Svetskom kupu biće dosta inovacija, a organizacija PolSki turneje je jedna od najznačajnijih novina. Uz postojeći Raw Air turnir i prestižnu turneju Četiri skakaonice, ona je tu u cilju održanja takmičarske neizvesnosti u svakom delu sezone. Karavan Svetskog kupa će posle duže pauze posetiti američki kontinet, Lejk Plesid će ugostiti skakače.

Pred svaku sezonu postoje favorite koji se mogu izdvojiti, ali u ski skokovima stvari često budu drugačije od očekivanih. Halvor Egner Granerud kreće u misiju odbrane naslova pobednika Svetskog kupa, što je poslednji put uspelo Jane Ahonenu u sezoni 2004/2005. Najbolje skakačke reprezentacije sa proverenim snagama ulaze u sezonu. Kraft, Gajger, Kobajaši, Lanišek, Kubacki će kao i godinama unazad biti predvodnici svojih timova. Nepisano pravilo je da se uvek pojavi novajlija u borbi za Kristalni globus. Da “romantika” živi u Svetskom kupu pobrinuće se višestruki olimpijski šampion Simon Aman kome će ovo biti 26 aktivna sezona, kao i neuništivi Noriaki Kasai koji će pokušati da se izbori za mesto u timu Japana.

Kako su se takmičari spremili za sezonu moći ćemo da naslutimo nakon prvog vikenda u Finskoj. Za ljubitelje statistike i brojeva informacija da je pobednik na otvaranju u Ruki u poslednjih 5 sezona 4 puta na kraju bio najbolji može puno govoriti. Strast sa kojom se ulazi u svaki skok, borba za svaki metar, fantastični sportski duh, poštovanje i prijateljstva skakača, to nas bez dileme očekuje i po tome su ski skokovi specifični i jedinstveni. Uzivajmo u naredna 4 meseca u svim uzbuđenjima koja će nam pružiti i neka najbolji pobedi.

Ne propustite