Ski skakači šire svoja krila, stiže zimska idila!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 19.11.2019.
10:20
Izvor: Sportske.net

Sezona zvanično kreće u petak!

EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Povezane vesti

Već bogata ponuda sportskih kanala, od narednog vikenda će biti dopunjena novim sadržajima. Odbrojavanje se približava kraju, nova sezona u skijaškim skokovima zvanično će početi u petak. Pored zelenih fudbalskih travnjaka, dvoranskih borilišta, na tv ekranima će se pojaviti najbolji svetski ski skakači, i potsetiti nas da zima uskoro kuca na vrata.

Sezona 2019/2020 stiže pomalo neprimetno, bez neke velike pompe, jer u svom kalendaru neće imati velika takmičenja kao što su Olimpijske igre ili Svetsko prvenstvo na velikoj i maloj skakaonici. Bez obzira na to, sigurno je da nas čeka jedna uzbudljiva sezona koja će doneti mnogo dobrih skokova i rekorda. Borba za Kristalni globus u Svetskom kupu obuhvatiće 30 individualnih takmičenja, dok će se najbolja reprezentacija proglasiti nakon 6 timskih nadmetanja.

Tradicionalno u okviru Svetskog kupa je turneja Četiri skakaonice, koju je neizbežno spomenuti, i ona uvek daje posebnu čar sezoni. Poslednji vikend sezone je predviđen za Planicu, kao domaćina Svetskog prvenstva u ski letovima.

Sezona 2018/ 2019, koja je završena u martu, upravo na pomenutoj Planici iznedrila je novog heroja, šampiona a njegovo ime je Rujoju Kobajaši. Mladi takmičar iz Japana, koji je do tada bio relativno nepoznat i u senci svog starijeg brata Junšira, zablistao je od samog starta sezone i na kraju superiorno došao do naslova pobednika Svetskog kupa. Kristalni globus je na taj način prvi put u istoriji Svetskog kupa završio u rukama takmičara van evropskog kontinenta. Na pripremnim letnjim takmičenjima, Rujoju Kobajaši je novim dobrim izdanjima poslao poruku konkurenciji da je spreman da Kristalni globus zadrži u svom posedu.

Upravo primer japanskog takmičara u sezoni za nama, govori da je nezahvalno prognozirati kako će se sezona odvijati i ko su favoriti. Organizatori Svetskog kupa su ponovo odlučili da prva stanica sezone bude Visla, pa će verna poljska publika imati čast da pozdravi skakače i poželi im uspešnu sezonu. Poljski tim predvođen Kamilom Stohom potrudiće se da im u Visli i tokom cele sezone daje razloge za slavlje. Nekada nemilosrdni, supermoćni austrijski tim ponovo ce biti fokusiran na rezultate Stefana Krafta, dok će veliki šampion Gregor Šlirenzauer pokušati da oživi šampionski instikt u sebi. Norveška i Nemačka očekuju snažne performanse svojih timova, iako imaju problema sa povredama najboljih skakača. Napisati jedan ovakav tekst a ne spomenuti neuništivog Norijakija Kasaija je nezamislivo. Leganda ski skokova započeće rekordnu 31 prvu sezonu u Svetskom kupu, i svakom pravom fanu ovog sporta je drago što će i dalje biti prisutan u karavanu.

U hladnim, snežnim zimskom danima koji nam predstoje, putujući ski skakački karavan biće tu da nam pruži mnogo uzbudljivih momenata. Neizvesna takmičenja, uvek u duhu fer pleja sve do kraja marta, kada ćemo se na Planici u karnevalskoj atmosferi oprostiti od takmičara, zime i udahnuti prve zrake proleća.


Ne propustite