Svetski kup: Dvostruko slavlje Slovenaca!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 19.03.2016.
00:20
Izvor: Borisav Tijanić

Drugi dan takmičenja u letovima na Planici bio je pravi spektakl. Predivna atmosfera koju je stvorilo 20 000 hiljada bučnih navijača, mogla se uporediti sa navijanjem publike na fudbalskim stadionima. Sami takmičari su se potrudili da nagrade publiku za p

Povezane vesti

Petar Prevc i njegove kolege iz tima stvorili su pravu maniju za ski skokovima svojim sunarodnicima ovih dana. Na kraju takmičarskog dana Slovenci su se opet radovali. Današnji heroj ipak nije Prevc, već najstariji član njihovog tima, veteran Robert Kranjec. Kranjec, koji je će ove godine napuniti 35, slobodno se može nazvati ekspertom kada su ski letovi u pitanju. Većinu pobeda koje je ostvario u dugoj karijeri su upravo sa letaonica, a danas na Planici pokazao je sav svoj talenat u toj disciplini. Leteo je 224 m i 236 m i došao do druge pobede u sezoni.

Drugim mestom morao se zadovoljiti Peter Prevc koji je izveo najduži let dana, 242 m. Johan Andre Forfang je ponovo bio na podijumu ali danas kao trećeplasirani. Takmičenje je proteklo bez velikih iznenađenja, nije bilo favorita koji je podbacio. U prvoj seriji takmičari sa visokim startnim brojevima opravdavali su ih i nakon svojih letova preuzimali vođstvo. Kenet Gagnes je prvi leteo preko 220 m ,bio je metar duži, Forfang je leteo 223.5 m. Pred let vodećeg u generalnom plasmanu Prevca, Kranjec je bio vodeći sa 224 m. Prevc nije imao sreće jer je u prvom delu leta imao jak udar bočnog vetra, delovalo je vrlo opasno za njegovu bezbednost, ali je na maestralan način uspeo da se izvuče i doleti na pristojnih 218 m, i šesto mesto pred finalnu rundu.

Druga serija donela je još bolje letove, a pravi rasplet je počeo upravo od Prevca. Da dva puta zaredom zakaže to još nismo videli od Prevca ove sezone. Imao je mnogo stabilniji let i završio na 242 m što je izazvalo pravi delirijum i bakljadu u publici. Postavio je pravi zadatak tim letom petorici koja su sledila nakon njega. Fanemel, Hajbek, Gagnes i Forfang nisu uspeli da ga nadmaše i pred skok Kranjeca bilo je jasno da Slovenija ima pobednika. Popularni Robi je nošen podrškom navijača izveo ništa lošiji let nego Prevc, 236 m je bilo dovoljno da odbrani svoju prednost.

Scena na kraju u kojoj Prevc sa osmehom na licu nosi Kranjeca na ramenima, govori o velikom sportskom duhu koji ovi momci poseduju i savršen kraj jedne divne sportske manifestacije.

Sutra će na Planici biti na programu poslenje timsko takmičenje a u nedelju veliko finale sezone.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
Vladan Rajcic-Koja
Tuesday, 22.03.2016
19:16

Veliki Prevc. Svaka mu cast za za sve ove pobede.. Sezona za pamcenje.