Tip izlog - Alba, Virtus, PAO i Oly opravdavaju uloge favorita

Autor: Milovan Longinov
utorak 15.10.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Birajte tipove.

Povezane vesti

Košarka

15881 Alba Berlin – Asvel 1 (1.86)

Godinama unazad duel između Albe i Asvela profilisao se kao derbi začelja u Evroligi. Nova sezona u najjačem evropskom klupskom takmičenju ne bi trebalo da bude ništa drugačija, a za ova dva tima ponovo su „rezervisane“ pozicije pri dnu tabele. Alba posle dva kola ima identičan broj poraza i još jednom pokazuje da nije na nivou najjačih, dok je Asvel čini se malo bolji nego prošle sezone i već ima jedan trijumf, u prošlom kolu kod kuće protiv Virtusa. Nadaju se u Berlinu da će i oni skinuti prvi „skalp“, a ovo je sjajna prilika za to. Albi prija Asvel. U poslednjih pet međusobnih utakmica „albatrosi“ su izgubili samo jednu, pa su kod kuće blagi favoriti za trijumf u izjednačenoj borbi.

15884 Olympiacos – Armani Milano H1 -7.5 (1.83)

Cilj Olimpijakosa za ovu sezonu je jasan, to je osvajanje Evrolige. Gigant iz Pireja stalni je učesnik Fajnal-fora elitnog evropskog takmičenja, ali na titulu prvaka Evrope čeka još od 2013. godine. U tu svrhu vaćen je nekadašnji MVP Saša Vezenkov, a iz NBA je stigao i prekaljeni francuski as Alan Furnije. Ipak, ekipa trenera Jorgosa Barcokasa se na startu sezone suočava sa problemima zbog povreda, što je uticalo i na poraz od Fenerbahčea u Turskoj, dok je u dvorani „Mira i prijateljstva“ savladan Žalgiris za 1-1. Armani ima identičan učinak u Evroligi. „Manekeni“ su poraženi od Monaka u gostima, a onda u Milanu savladali debitanta Pariz. U Pireju je Olimpijakos veliki favorit, jer ova ekipa baš retko gubi pred svojim navijačima, Armani ih je samo jednom pobedio u gostima iz prethodnih sedam pokušaja. Zbog toga smo uvereni u komforni trijumf crveno-belih.

15886 Paris – Panathinaikos H2 8.5 (1.89)

Duel „Davida“ i „Golijata“ imaćemo u trećem kolu Evrolige. Akutelni šampion Evrope Panatinaikos gostuje u glavnom gradu Francuske debitantnu u eliti Parizu. Parižani su prošle sezone osvojili Evrokup i stekli pravo na debi u Evroligi, ali su već posle dva uvodna kola shvatili gde su došli, a da je ovo mnogo viši nivo, potvrdili su porazi od Crvene zvezde i Armanija. Na drugoj strani, „zeleni“ imaju dve startne pobede nad Albom i Bajernom, te uvereni u novi trijumf putuju za Francusku. Individualni kvalitet, ali i sve ostalo, osim domaće publike, na strani je Grka, pa se pobeda ekipe trenera Ergina Atamana ne dovodi u pitanje. Trebalo bi da bude ubedljiva.

15887 Virtus Bologna – Zalgiris Kaunas 1 (1.54)

Virtus i Žalgiris spadaju u red „domaćinskih“ ekipa u Evroligi, a posebno je to izraženo za Litvance, koji su na svom parketu jedna, a na strani potpuno druga ekipa, i tako već godinama. Virtus još nema trijumf u Evroligi. Nisu sačuvali domaći teren već na startu kada ih je savladao Efes, a onda su u gostima izgubili od Asvela. Gosti iz Kaunasa imaju polovičnih 1:1. Najpre su kod kuće srušili veliku Barselonu, a onda u Pireju „položili oružje“ pred Olimpijakosom. Zanimljivo Žalgiris je u seriji od pet uzastopnih trijumfa u međusobnim duelima, iako se radi o ekipama sličnog igračkog kvaliteta. Bolonja ovoga puta končano želi da uzvrati udarac, a Šengelija, Klajburn i raspoloženi Kordinije jaki su aduti crno-belih, koji bi mogli do prvog slavlja u sezoni.

15959  Barcelona – Monaco H2 – 3.5 (1.87)

Utakmice Barselone i Monaka postale su svojevrsni derbi u Evroligi. „Kneževi“ su u prethodne dve sezone igrali na Fajnal-foru, dok Barse nije bilo u završnici prošle sezone. „Blaugrana“ je bila polovična na startu, poraženi su Katalonci od Žalgirisa u Kaunasu, a onda kod kuće savladali slabašnu Albu. Čini se da ekipa novog trenera Đoana Penjaroje još uvek nije pronašla optimalnu formu, pa će joj biti izuzetno teško protiv Monaka. Gost pod komandom srpskog trenera Saše Obradovića iz sezonu u sezonu deluje sve bolje, a dva uvodna trijumfa u ovoj potvrđuju da bi Monako opet mogao na Fajnal-for. Brzo im se vratio i Džordan Lojd iz Makabija, te je ekipa više nego kvalitetna i uigrana. Biće drame u Kataloniji, Monako može do „brejka“.

Tenis

20140 Martinez Portero, Pedro – Djere, Laslo 2 (1.69)

Jeste Španac Pedro Martinez 39, a srpski teniser Laslo Đere zvanično 113. igrač na svetu, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da naš teniser slavi u njihovom međusobnom duelu na startu turnira u švedskom Stokholomu. Martinez je klasični specijalista za šljaku. I dok su najbolji igrači planete uveliko na betonskoj podlozi, Martinez je prošle nedelje igrao na svojoj omiljenoj šljaci i osvojio čelendžer u Valensiji, što je poprilično atipično za igrača koji je u TOP 50 na svetu. Sa druge strane, Đere se kroz kvalifikacije domogao glavnog žreba Stokholma, a u finalnoj rundi pripao mu je srpski derbi protiv Hamada Međedovića. Đereu su odlično poznate Martinezove mogućnosti, pobedio ga je u oba dosadašnja međusobna duela u Kordobi i Sofiji, a Španac mu nije uzeo ni set. Zbog toga verujemo da se može ponoviti sličan scenario.

27707 Norrie, Cameron – Kecmanovic, Miomir 1 (1.81)

U prethodnoj prognozi smo se opredelili za našeg tenisera, ali u ovoj, nažalost, to ne možemo. Očekivalo se da bi Miomir Kecmanović mogao da „eksplodira“ u ovoj godini, ali se to nije dogodilo. Naravno, sasvim solidne rezultate ostvaruje naš teniser, trenutno je 56. na ATP listi, ali nije to ono čemu smo se nadali od njega. Na startu Stokholoma očekuje ga duel sa nekadašnjim polufinalistom Vimbldona Britancem Kameronom Norijem, koji je favorit da stigne do trijumfa, iako ni on baš ne blista. Pre svega je na Norijevoj strani istorija međusobnih duela, jer je u sva tri dosadašnja meča bio bolji od Kecmanovića. Teško da će se nešto promeniti i sada.

Rukomet

44549 GOG – Kriens 1-1 (1.27)

Igrao je danski GOG prošlih sezona u Ligi šampiona, ali se u ovoj takmiči za rang slabijoj Ligi Evrope. GOG je smešten u grupu A zajedno sa španskim Ademarom, slovenačkim Gorenjem i narednim rivalom Kriensom iz Švajcarske sa kojim sastaje u drugom kolu. Na startu su Danci osvojili samo bod u Sloveniji protiv Gorenja, dok je Kriens na svom parketu savladao Ademar. I pored toga GOG je veliki favorit, u sjojoj je formi kada je reč o šampionatu Danske, gde imaju svih sedam pobeda, a u poslednjem meču slavili su protiv vicepravaka Evrope Olborga sa 33:27. Očekujemo da domaćin rutinski izađe na kraj i sa Kriensom.

44709 Vojvodina – Kiel 1-2 (7.40)

Dolazak nemačkog velikana Kila u Novi Sad okarakterisan je kao „utakmica milenijuma“. Svih 6.000 mesta u „SPENS-u“ biće zauzeta kako bi Novosađani pružili podršku svojim ljubimcima u duelu sa višestrukim prvakom Evrope, koji je ove sezone „zalutao“ u Ligi Evrope. Voša i Kil smešteni su u grupu E zajedno sa hrvatskim Nekseom i španskom Torelavegom. Prvak Srbije  na startu takmičenja slavio u Hrvatskoj protiv Neksea, dok Kil nije imao problema kod kuće u duelu sa Torelavegom. Nadamo se da će Vojvodina pružiti dostojan otpor velikom favoritu, a ako ih huk sa tribina ponese mogu i iznad svojih mogućnosti. To bi moglo da unese neizvesnost u utakmicu, možda Voša može da iznenadi Nemce i vodi posle prvog poluvremena, ali bi sve osim trijumfa Kila na kraju bila prvorazredna senzacija.

44383 Benfica – Limoges (2.20)

Porutgalski velikan Benfika upisala je svoje ime zlatnim slovima u istoriju rukometnog sporta. „Orlovi“ su pre dve godine savladali nemački Magdeburg i osvojili trofej u Ligi Evrope. Teško da će Benfika u skorije vreme ponoviti taj vanvremenski poduhvat, ali je i ove sezone jedan od boljih timova u takmičenju. Nalaze se Portugalci u grupi C zajedno sa švajcarskim Kadetenom, slovačkim Tatranom i narednim rivalom Limožom koji dolazi iz Francuske. Biće Benfika favorit u Lisabonu protiv Limoža, iako francuski tim ima dobar start sezone, peti su u nacionalnom šampionatu, a u prvom kolu Lige Evrope savladali su Tatran. I Benfika na megan Limožu dolazi posle pobede na premijeri protiv Kadetena u Švajcarskoj, dok je trenutno treće u domaćem šampionatu, iza Sportinga i Benfike.

 

Ne propustite