Tip izlog - Deset tipova iz ostalih sportova

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 30.07.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Tipovi ostalih sportova.

Povezane vesti

Košarka

13732 Spain – Greece 2 (1.54)

Nisu Španci došli sa velikim ambicijama u Pariz jer ovaj tim „crvene furije“ istinski ne spada među najbolje na svetu. To se potvrdilo i na otvaranju turnira kada ih je Australija relativno lako savladala sa 92:80. Ključni igrač ekipe selektora Serđa Skariola Lorenco Braun zaustavljen je od strane „kengura“ na svega sedam poena i sedam asistecnija, a sa takvim Braunovim učinkom Španci nemaju šta da traže protiv najboljih. Priliku da ostave bolji utisak Španci će imati protiv Grka, ali će im to biti izuzetno težak zadatak. Kada govorimo o Grcima u prvi plan moramo staviti dvostrukog MVP-ja NBA lige Janisa Adetokumba koji je alfa i omega Helena. Ipak, njegovih 34 poena nije bilo dovoljno timu selektora Vasilisa Spanulisa da savlada po mnogima drugog favorita olimpijskog turnira Kanadu. Španije je individualno dosta slabija od Kanađana, te bi Grci mogli do trijumfa, ako ponovo sličnu partiju kao na startu. Španci i Grci međusobno nisu igrali čak devet godina, još od Evrobasketa 2015. kada je Španija slavila sa 73:71. Taj meč i ovaj naredni nemaju skoro pa ništa zajedničko, verujemo da će i rezultat biti drugačiji i slaviti u ovom trenutku kvalitetniji Grci.

12659 Canada – Australia Ukupno poena 178.5 više (1.91)

Van SAD i Evrope najbolja košarka na svetu igra se u Kanadi i Australiji, a obe ove selekcije legitimni su kandidati za olimpijsku medalju u Parizu. Neki Kanadu vide kao najvećeg konkurenta Amerikancima za zlato, a ekipa čiji je lider jedan od najboljih igrača na planeti Šaj Gildžus-Aleksander pokazala je kvalitet odmah na startu i savladala Grke sa Janisom rezultatom 86:79. Dobri su bili i „kenguri“ koji su relativno lako izašli na kraj sa tradicionalno dobrim Špancima i savladali ih sa 92:80. Međusobni duel ove dve selekcije verovatno će odrediti pobednika grupe, a očkeuje nas izuzezno zanimljiv meč u Parizu. Obe ekipe negu brzu košarku, forsiraju igru i tranziciji i ne libe se da brzo rešavaju napade. Zbog toga ćemo gledati utakmicu na veliki broj poena, a to nam garantuju pojedinci poput Petija Milsa i već pomenutog Gildžus-Aleksandra. Naravno na obe strane imammo još sjajnih poenterea, kod Kanađana bi mogao da zablista Denverov Džamal Marej, dok za Australiju u fantastičnoj formi igra nekadašnji igrač Partizan Džok Lendejl, a tu je i maestralni Džoš Gidi. Poena će biti.

12660 Japan – France H2 – 17.5 (1.96)

Ne postavlja se uopšte pitanje da li će, već sa koliko će razlike domaćin Francuska savladati Japan. Dokazana je u prvom kolu razlika u klasi između ova dva tima. Azijati su bili potpuno inferiorni protiv svetskih prvaka Nemaca i izgubili sa ubedljivih 97:77, uz solidne partije dvojice NBA igrača Ruija Hačimure i Jute Vatanabea. To je i problem „samuraja“. Oni osim njih dvojice „nemaju“ trećeg igrača što ih čini verovatno najslabijim timom u Lilu. Francuzi su bili dominantni protiv Brazila, slavili kod kuće sa 78:66, uz blistave partije veterana Nikolasa Batuma i mlade zvezde Viktora Vembenjame, koji su ubacili po 19 poena. Vembenjama je u sjajnoj formi, odlično sa njim pod košem deluje Gober, vrlo dobro igra i Partizanov novi igrač Frenk Nilikina, te Francuzi nemaju zbog čega da brinu pred meč sa Japanom, koji će im poslužiti da dodatno nabilduju samopuzdanje.

13733 Brazil – Germany H1 12.5 (1.93)

Većina ljubitelja košarke nije videla Brazilce na olimpijskom turniru, ali je selekcija Aca Petrovića odigrala fantastično kvalifikacioni turnir u Rigi, razbila domaćina Letoniju u finalu i izvadila vizu za Francusku. Na startu Olimpijskih igara „karioke“ su mučile domaćina u prvom poluvremenu, ali je klasa Francuza presudila u nastavku. Sada je pred Brazilom još jedan vrhunski protivnik, prvak sveta, Nemačka, a pokušače Južnoamerikacni da naprave iznenađenje. A biće im izuzetno teško jer su Nemci sa Gordonom Herbertom na klupi verovatno i najugiranija reprezentacija na planeti. Razbili su „panceri“ sa 20 poena razlike Japan na startu, ali je Brazil daleko nezgodnija ekipa. Poseban motiv imaće dvojica bivših igrača nemačkog Ulma u selekciji Brazila Jago dos Santos i Bruno Kaboklo, a ako oni i veteran Marselinjo Uertas budu inspirisani moglo bi biti drame u Lilu. Naravno, Nemci su bliži trijumfu.

Rukomet

42311 Germany W – Slovenia W 2 (3.20)

Slovenački rukomet je već godinama, pa čak i decenijama, na vrlo viskom nivou. U Parizu Slovenija će ima predstavnike i u muškom i u ženskom rukometu i pokušati da dođe do medalje. Slovenkinje su u prve dve utakmice ostvarile polovičan skor, izgubile su od favorita Danske, a bile sigurne u duelu sa Južnom Korejom. Na drugoj strani Nemice su loše startovale, šokantno su izguble od Korejanki, a onda nešto lošiju formu potvrdile rutinskim porazom od Švedske. Slovenija će sigurno imati svoju šansu da dođe do velikog trijumfa protiv poljuljanog rivala, iako je na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre relativno lako izgubila od Nemačke sa 31:25, sada su okolnosti drugačije i naginju prema Slovenkinjama, koje bi pobedom bile veoma blizu četvrtfinala.

42312 Norway W – South Korea W H1 – 9.5 (1.85)

Biće ovo meč između apsolutnog favorita i totalnog autsajder u Parizu. Norveška je tradicionalna velesila u ženskom rukometu, a svu svoju moć Norvežanke su pokazali u prošlom kolu kada su deklasirale velikog rivala Dansku sa 27:19. Korejanke su u prvom kolu bile fantastične i iznenadile trijumfom nad Nemačkom, ali su već u drugom „spuštene na zemlju“, jer ih je Slovenija rutinski savladala sa ubedljivih 30:23. Norveška je u poslednja dva međusobna okršaja bila bolja od Južne Koreje sa dvocifrenom razlikom i teško da će se bilo šta promeniti. Norvežanke igraju za najbolj evropske klubove, dok Korejanke uglavnom karijeru grade u domovini, a razlika između kvaliteta rukometa na dva kontinenta je ogromna.

Odbojka

46963 France – Canada Tačan rezultat 3:0 (2.85)

Aktuelni olimpijski šampion Francuska mučio se sa Srbijom na startu olimpijskog turnira u Parizu, ali su „trikolori“ izvukli trijumf i slavili u pet setova. Sada će imati nešto lakši zadatak protiv Kanade, koja ni izbliza nema toliku odbojkašku tradiciju kao naša selekcija. Francuzi sa Engapetom i ostalim zvezdama imaju još mnogo rezervi, a verovatno će podizati formu kako turnir bude odmicao. Na drugoj strani Kanada je na startu relativno lako poražena od Slovenije sa 3:1, a Francuska u Parizu nije baš sjajna prilika za popravni. Kanađani u poslednja tri međusobna duela nisu uzeli ni set Francuskoj, pa ne vidimo kako će se sada to promeniti.

46971 Poland – Brazil 1 (1.47)

Ako neka reprezentacija ima traume od Olimpijskih igara onda je to odbojkaška selekcija Poljske. Gotovo nestvarno zvuči podatak da su Poljaci ispadali u četvrtfinalu na svakim Igrama od Atine 2004, i na taj način gubili priliku da se bore za medalju na koju čekaju od Montreala 1976. godine kada su pvi i jedini put postali Olimpijski prvaci. Čini se da je u Parizu došlo vreme da se istorija promeni. Legendarni Nikola Grbić skockao je tim koji napada svetski vrh, a kako i ne bi kada su Poljaci aktuelni prvaci Evrope i vicešampioni sveta. Na drugoj strani, Brazil nije moćan kao pre. Italija ih je pobedila u prvom kolu sa 3:1, Poljaci im uzeli meru četvrtfinalu Lige nacija ovog juna i sve govori da će ponovo to učiniti.

Vaterpolo

47237 Japan – France 2 (1.55)

Pokazao je Japan u duelu sa dvostrukim olimpijskim šampionom Srbijom da ume biti neugodan rival i mučio našu selekciju do samog kraja, ali je klasa Dušana Mandića presudila u korist Srba. Ipak, teško je očekivati da „samuraji“ mogu nastaviti sa takvim partijama, a Francuzi će imati priliku da im razbiju iluziju. Domaćin olimpijskog turnira je mnogo napredovao prethodnih godina, a sve je krunisano trijumfom u četvrtfinalu poslednjeg Svetskog prvenstva protiv velesile Mađarske. Mađari su se Francuzima revanširali na premijeri olimpijskog turnira, bili bolji sa 13:12, ali je i taj meč pokazao da je Francuska vrlo blizu elitnim selekcijama, to bi samo trebalo da potvrdi siguran trijumf protiv Japanaca.

47236 Croatia – Italy 1 (2.35)

Utakmice Hrvatske i Italije u vaterpolu sa pravom se nazivaju „klasicima“. Radi se, uz Srbiju i Mađarsku, o dve najveće velesile u ovom sportu. Upravo su Hrvatska i Italija igrale u finalu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Dohi. Tada su „barakude“ pokazale da su trenutno bolji tim od „azura“ i stigle do planetarnog zlata pobedom od 15:13. Hrvati su savladali Italiju i u pripremnoj utakmici pred olimpijske igre, te sa ulogom blagog favorita ulaze u novi okršaj. Hrvatska je na startu turnira gotovo rutisnki savladala neugodnu Crnu Goru sa 11:8, sigurni su bili i Italijani protiv Amerikanaca. Ipak, ovaj meč biće znatno teži za oba rivala, a bliža trijumfu je Hrvatska.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak