Tip izlog - Efesu derbi Istanbula!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 26.12.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Ubedljiva Sparta iz Praga.

Povezane vesti

Košarka

13590 Anadolu Efes – Fenerbahce 1 (2.37)

Veliki turski derbi na programu je za kraj godine i polusezone u Evroligi. U meču 17. kola u Istanbulu snage će odmeriti ljuti rivali, bivši prvaci Evrope, Efes i Fenerbahče. Efes je trenutno 13. na tabeli sa skorom 7-9, dok je Fener na sedmoj poziciji sa obrnutim skorom pobeda i poraza. Sve dobro u ovoj sezoni počelo je da se događa za Fener kada je Dimitris Itudis otišao sa klupe, a na njegovo mesto došao Šaras Jasikevičijus. Gosti su sada u nizu od tri evroligaške pobede, a na drugoj strani Efes ima isto toliko uzastopnih pobeda. Ipak, u derbiju nema favorita, a tim Emrea Džana nije naivan. Psihološka prednost je na strani domaćih, jer su postali kriptonit za Fener i slavili u poslednja četiri međusobna duela, računajući polufinalnu seriju turskog šampionata prošle sezone i ligaški meč u ovoj. Zbog toga, verujemo da će Šaras konačno izgubiti na novom poslu.

13580 Zalgiris Kaunas – Maccabi Tel Aviv 1 (1.93)

Odmah da vam kažemo da je Žalgiris u seriji od pet poraza u Evroligi, ali nam nešto govori da će konačno slaviti u Kaunasu. „Zeleni“ su upali u krizu nakon šokantnog poraza od Albe u Berlinu,  a onda nekarakteristično za njih nisu uspeli da sačuvaju domaći teren u tri uzastopne utakmice, u Kaunasu su se redom radovali Monako, Partizan i Barselona, a u međuvremenu i Fener je u Istanbulu očitao lekciju Maksvitisovom timu. Ipak, žilava je ekpa taj Žalgiris, a Makabi bi mogao da bude idealan protivnik da se stvari promene u „zelenoj šumi“. Pričalo se ovih dana mnogo o sukobu stranih košarkaša sa upravom „Ponosa Izraela“ i njihovom odbijanju da igraju utakmice u domaćem šampionatu, jer su zakinuti za deo plate, tako da je atmosfera u timu i klubu veoma loša. Na to dodajemo i povredu najboljeg igrača Vejda Boldvina koja dodatno otežava posao gostima. Veliko je pitanje koliko će gosti biti psihološki spremni za atmosferu u „Žalgirio areni“, jer su se već navikli na prazan „Pionir“. Žalgiris ovu šansu prosto ne sme da ispusti.

13582 Asvel – Real Madrid H2 10.5 (1.88)

U Lionu nas čeka sudar „Davida“ i „Golijata“. Domaći Asvel trenutno je najslabiji tim u Evroligi sa svega dve pobede nakon 17 odigranih utakmica, dok je na drugoj strani strašni Real sa samo jednim jedinim porazom u Evropi ove sezone. Akutelni prvak „Starog kontinenta“ melje sve pred sobom, a o tome govore četiri vezane dvocifrene pobede. Teško da tim Đanmarka Poceka može da uradi nešto više. Ogromna je razlika u klasi igrača, raspoloženju, timskom duhu i svemu ostalom između ova dva tima. Sve govori da će ovo biti „lagana šetnja“ za goste.

13575 Armani Milano – Baskonia Ukupno poena 162.5 više (1.91)

Jedna od potencijalno najzanmljivijih utakmica za kraj polusezone u Evroligi igra se u Milanu, gde domaći Armani dočekuje špansku Baskoniju. Šabaz Nejpir se posle „odmora“ u Crvenoj zvezdi vratio tamo gde je želeo i već na debiju za „manekene“ bio najefikasniji igrač svog tima. Ipak, Amerikanac u ovoj utakmici neće moći da nastupa za ekipu Etorea Mesine, već će to pravo u Evroligi steći od naredne godine. Na drugoj strani Duško Ivanović i Baskonija u Italiju putuju posle polovičnog učinka u „duplom kolu“ i sa skorom 9-7. Poznate su obe ekipe kao izuzetno napadački potentne, na to dodajemo da se u roster Armanija vratio i „haubica“ Bili Beron, na drugoj strani je Markus Hauard, a spektakl sa puno koševa zagarantovan.

13588 Bayern Munich – Valencia H2 - 4.5 (1.91)

Bajern i Valensija sasvim solidno guraju u ovoj sezoni Evrolige. „Slepi miševi“ su u zoni doigravanja sa devet pobeda i sedam poraza, dok je Bajern dva mesta ispod crte sa skorom 7-9. Dvojica sjajnih španskih trenera Pablo Laso i Aleks Mumbru u svom timu možda nemaju velike zvezde, osim Bajern veterana Serža Ibaku, ali su timovi veoma dobro skockani. Tvrd su orah za sve rivale u Evropi, a jednu tvrdu utakmicu gledaćemo i u njihovom međusobnom duelu. Valensija je u poslednjih pet utakmica u Evroligi izgubila samo od Partizana kod kuće, što dovoljno pokazuje u kakvoj formi putuje za Minhen. Na drugoj strani, Bajern je izgubio tri od četiri poslednje utakmice. Ne smemo da tipujemo čistu dvojku, ali smo uvereni da će biti neizsveno, pa i ako „slepi miševi“ ne pobede, doći će hendikep na njih.

16626 JL Bourg – Gran Canaria 1 (1.88)

Veliki derbi grupne faze Evrokupa igra se u Francuskoj. U okviru 13. kola grupe B sastaju se španska Gran Kanarija i domaći Burg. Radi se o dve prvoplasirane ekipe u grupi sa po deset pobeda i dva poraza. Granka je bila perfektna nakon prvih deset utakmica, ali je u poslednje dve doživela neuspehe. Poražen je aktuelni šampion u Nemačkoj od Ulma i potpuno neočekivano kod kuće od italijanskog Trenta. Na drugoj strani Burg je u fantastičnoj formi. Imaju osam uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima, a šest u Evrokupu. U ogromnom su naletu i spremni da skinu najveći skalp u ovoj sezoni. Burg je slavio na svim evropskim utakmicama kod kuće ove sezone i taj niz bi trebalo da se nastavi, Granka je mnogo jača na Kanarima.

16627 Paris – London Lions H2 – 9.5 (1.90)

Moguće je da ćemo u bliskoj budućnosti ovaj meč gledati u Evroligi, ali do tada Pariz i London biju svoje bitke u Evrokupu. Upravo je njjihov prvi međusobni duel u ovoj sezoni bio najzanimljiviji u dosadašnjem delu takmičenju. London je prisustvovao spektaklu, a Pariz slavio protiv tima Petra Božića sa 106:102 nakon dva produžetka. Upravo su Parižan trenutno najbolji tim u Evrokupu i lideri grupe A sa samo jednim porazom, onim od Bešiktaša Dušana Alimpijevića. Sada će još jedan Srbin pokušati da ih barem nakratko zaustavi. Božić u prestonici Velike Britanije radi sjajan posao, Lajonsi su treći na tabeli sa skorom 9-3, a neće se lako predati ni u gostima protiv velikog favorita, jer su videli da protiv njega mogu da igraju.

Hokej

34491 Bolzano – Villach Ukupno golova 5.5 više (1.78)

Vicešampion prvenstva Austrije u hokeju na ledu, italijanski Bolcano, uhvatio je zalet i slavio na poslednje četiri od pet utakmica. Domaćin nije najbolje započeo sezonu i trenutno je na petom mestu, ali se nameračio da ponovo dođe do vrha. Na tom putu stoji mu Vilah, koji je trenutno jedno mesto ispod, ali baš i nema šampionske ambicije. Gosti igraju promenljivo, ali ovaj deo godine nije im baš protekao u prazničnoj atmosferi, jer su ostvarili tek dve pobede u poslednjih sedam utakmica. Ipak, mogao bi Vilah da iznenadi u Italiji i stigne do neočekivanog trijumfa jer igra po sistemu toplo-hladno. Zbog toga idemo na „siguricu“, a to su golovi više od 5.5. Pre nešto više od mesec dana ove dve ekipe odigrale su međusobno i bilo je 5:4 za Bolcano, pre toga je Vilah slavio sa 4:1, a sada bi moglo biti nešto između.

34480 Vienna Capitals – Salzburg H2 1.5 (2.03)

Šampionu Austrije Salcburgu „ne cveta cveće“ u sezoni u kojoj brani tron. Klub iz „Mocartovog grada“ trenutno je tek četvrti na tabeli sa 55 bodova, sedam manje od lidera Fehervara i teško da će sa liderske pozicije u plej-of. Ipak, Salcburg pokušava da zauzme što bolji položaj pred odlučujuće bitke, a za tom i je potrebna pobeda u prestonici protiv Kepitalsna. Domaćin će teško u dogravanje, ovaj tim pretpolsednji je na tabeli i bez naznaka da će se mnogo toga popraviti u nastavku sezone. A koliko je Salcburg loš, dovoljno govori podatak da je Vijena slavila u oba međusobna duela ove sezone, ipak, div mora da se probudi i pokaže svoju snagu. Kako kažu, ranjeni lav je najopasniji, takav je sada Salcburg.

34516 Sparta Prague – Kladno H1 -2.5 (2.13)

Kada kažete sport u Češkoj jedna od asocijacija je svakako i Sparta iz Praga. Velikan iz glavnog grada jedan je od najpopularnijih klubova u zemlji, a puno uspeha Sparta je ostvarila i u , uz fudbal, najpopularnijem sportu među Česima hokeju na ledu. U aktuelnoj sezoni Sparta se bori za šampionsku titulu, a trenutno je drugo na tabeli sa 59 bodova, osam manje od branioca titule Pardubica. Domaći su u nizu od četiri uzastopna trijumfa, koji bi morao da se nastavi i posle mečea protiv Kladna kod kuće. Gosti se grčevito bore za opstanak. Pretposlednji su na tabeli i nisu pobedili na prethodna četiri meča. Istorija međusobnih duela istorija je pobeda Sparte, koja je slavila u poslednjih osam okršaja. Ovoga puta domaćin bi mogao da bude baš ubedljiv.

 

 

 

Ne propustite