Tip izlog - Hrvati idu u vaterpolo finale, ko će Srbiji doneti medalju?

Autor: Lazar Nikolić
petak 09.08.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Naši predlozi.

Povezane vesti

Košarka

14591 USA W – Australia W H2 – 17.5 (1.96)

Ako je muška košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, šta tek reći za njihove koleginice? Amerikanke su sedmostruke uzastopne olimpijske šampionke, a samo ih „osmo svetsko čudo“može odvojiti od novog najsjajnijeg odličja u Parizu. Australija je protiv Srbije u četvrtfinalu pokazala da je nekoliko nivoa iznad ekipe koju sa klupe predvodi Marina Maljković, Većina njihovih igračica igra u SAD i radi se o vrhunskoj ekipi, koja je posle Amerikanki verovatno i najkvalitetnijana svetu. Prethodni međusobni susret pripao je Amerikankama sa 16 poena razlike, što jasno dokazuje da je Amerika neprikosnovena. Ipak, „kengurke“ bi mogle do „pristojnog“ poraza.

14586 France W – Belgium W 1 (1.53)

Pravo „ludilo“ očekuje nas u „Bersiju“ na meču polufinalu ženskog košarkaškog turnira između domaćina Francuske i aktuelnog prvakaEvrope Belgije. Francuskinje igraju sve bolje i bolje kako turnir odmiče, a nosi ih fanatična podrška sa tribina. Uspeo je domaćin da posle poraza od Australije odigra fantastično u četvrtfinalu i nadigra Nemice. Sada im na putu stoji prvak Evrope Belgija, koja ih je izbacila u polufinalu Evrobasketa prošle godine. Belgijanke su olimpijski turnir započele sa dva poraza, od Nemačke i SAD, da bi u eliminacionim utakmicama pokazale snagu i lako izašle na kraj sa Japanom i mnogo kvalitetnijom Španijom. Sada će im biti mnogo teže, jer Francuska ima maksimalnu podršku, čak i onu logističku, pa je bliža slavlju i velikom revanšu za ulazak u finale Olimpijskih igara kod kuće.

 

Rukomet

42657 Germany – Spain 2 (2.55)

Ko god i kako god da im igra Španija uvek nekako pronađe način da bude u vrhu svetskog rukometa. Dobro, ne baš uvek, jer je „crvena furija“ doživela debakl na prošlom Evropskom prvenstvu, ali je evo već na Olimpijskim igrama pokazala da ima „devet života“. Španci su bili loši u grupi, a onda u poslednjem kolu odigrali najbolji meč, savladali Hrvatsku i dokopali se četvrtfinala. Tamo imali četiri gola minusa 15 minuta pre kraja u susretu sa Egiptom i već bili otpisani. Ipak, još jednom su Aleks Dušebajev i drugovi pokazali psihološku noć i režirali veliki preokret protiv Afrikanaca za plasman u polufinala Igara. Još neverovatniji podvig načinila je Nemačka, koja je gubila sa dva gola razlike na 13 sekundi pre kraja četvrtfinala protiv domaćina Francuske. Zahvaljujući katastrofalnom potezu Dike Mema i mirnoj ruci Renarsa Uščinsa poslali su Nikola Karabatića u penziju. Sada ih čekaju na papiru slabiji Španci, a naša procena je da Nemci protiv njih neće uspeti.

42662 Slovenia – Denmark H2 5.5 (1.92)

Ostvarila je Slovenija istorijski uspeh plasmanom u polufinale Olimpijskih igara, ali izabranici selektora Uroša Zormana ne žele da se zaustave na tome. Hoće Slovenci u finale, a za to će im biti potrebno čudo. Ako američku reprezentaciju nazivamo košarkaškim „drim-timom“ isti epitet mogli bismo udenuti i Dancima u rukometu. Reč je o trostrukom uzastopnom prvaku sveta i najjačoj rukometnoj naciji u ovoj deceniji, predvođenom legendarnim Mikelom Hansenom, koji upravo u Parizu završava jednu od najimpresivnijih karijera u istoriji ovog sport. Slovenci su kroz čitav turnir pokazali da umeju sa najjačima i da pripadaju vrhu, možda mogu da se popnu i na Mont Everest i savladaju najtežeg mogućeg rivala, A ako u tome i ne uspeju, nadamo se da će utakmici učiniti neizsvesnom i uzbudljivom.

Odbojka

45222 Italy – USA 1 (1.92)

Pre poslednjeg okršaja ovog leta u Ligi nacija Sjedinjene Američke Države su redovno bile bolje od Italijana. Čak „azurima“ nisu Amerikanci dopsutili ni da im uzmu set, ali je Italija u poslednjem međusobnom okršaju pokazala da je konačno naučila kako protiv „jenkija“ i razbila ih sa 3:0. Sada je ulog bronzana olimpijska medalja, te je ova utakmica drastično značajnija. Italijani su prelako u polufinalu izgubili od Francuske i nemaju za čim da žale, jer ih je domaćin nadigrao, dok su Amerikanci već namirisali finale, kada ih je Poljska Nikole Grbića posle preokreta i pet setova presrela na tom putu i izbacila sa pobedničkog koloseka. Deluje da bronza više znači Italijanima i da su psihološki spremniji da je osvoje.

Vaterpolo

47285 Greece – Australia 1 (1.92)

Maštali su Grci o zlatu u Parizu, kojom bi se krunisala jedna od najboljih generacija u njihovoj istoriji vaterpola. Ipak, namerili su se u četvrtfinalu na dvostrukog uzastopnog šampiona Srbiju, a projektil kapitena „delfina“ Nikole Jakšića poslao je Grke u razigravanje od petog do osmog mesta. Sada igraju za odbranu časti i žele da se koliko toliko iskupe trijumfom nad Australijom. Retko ko je „kengure“ video u četvrtfinalu Olimpijskih igara, a njih su peterci delili od borbe za medalju. Odigrala je okeanska selekcija izvanredan turnir u Parizu, savladala vaterpolo velesile Srbiju i Mađarsku, ali su one umesto nje u polufinalu, dok će Australija u razigravanje. Teško da je i njima do igre sada. Grci će imati na kome da iskale bes.

47283 Hungary – Croatia 2 (2.00)

Mađari i Hrvati već su bili precrtani tokom ovog turnira. Mađari nakon što su izgubili od, na papiru, autsajdera Australije, a Hrvati nakon što ih je Amerika predvođena srpskim trenerom Dejanom Udovičićem razmontirala u poslednjem kolu grupne faze i poslala ih na Španiju. Ipak, još jednom se pokazalo da od četvrtfinalu počinje novi turnir, a tamo je proradio šampionski mentalitet dve vaterpolo velesile. Mađarska je posle peteraca izbacila Italiju, a Hrvatska igrom vrednom epiteta najbolje ekipe na svetu nadigrala favorizovanu Španiju. Sada u međusobnom duelu odlučuju o finalisti Igara, a bliža trijumfu je Hrvatska. „Barakude“

47286 Italy – Spain 2 (1.98)

Nisu ni Italijani, ni Španci želeli da dođe do ovog meča. Tačnije, jesu, ali u polufinalu Olimpijskih igara. Na njihovu nesreću sastaće se u doigravanju od petog do osmog mesta, u utakmici koja im osim ponosa, ništa ne znači, i igraju je tek radi reda. Videćemo ko će se bolje psihološki spremiti da poptuno ne „potone“ u Parizu. Španci verovatno imaju nešto veći motiv jer su izgubili od „azura“ u polufinalu prošlog Svetskog prvenstva, pa im eto prilike da im se revanširaju. Iskoristiće je.

Boks

78379 Khelif, Imane – Liu, Yang 1 (1.13)

Nikada ženski boks nije privukao ovoliko pažnje kao na Olimpijskim igrama u Parizu. Razlog za to je kontroverzna alžirska bokserka sa muškim hromozomima Iman Kelif. Digla se ogromna medijska galama i sva svetla uperila ka Kelif zbog toga što joj je odobreno da se takmiči na Igrama, iako je suspendovana sa prošlog Svetskog prvenstva. Kelif je postala apsolutni heroj Alžira, koji su stali uz svoju bokseru i iz borbe u borbe joj pružali ogromnu podršku, a ona stigla do finala i borbe za olimpijski zlato u kategoriji do 66 kilograma. Tamo je čeka fantastična Kineskinja Liju po mnogoima prvi favorit takmičenja, ali Kelif kao da ima „super moći“ u Parizu i sve vodi ka tome da će sa zlatom oko vrata otići kući. U životnoj je formi, a kao da je sudbina da Alžiru donese radost, nakon svega što su zajedno prošli u ove dve nedelje.

Olimpijske igre Srbija

68057

Stefan Takov osvaja medalju (9.00)

Nakon toliko razočaranje u borilačkim sportovima, jedino nam ostaje da Stefan Takov drastično promeni utisak za kraj Igara. Srpski reprezentativac u tekvondu imaće svoj nastup u Parizu, a takmiči se u konkurenciji do 70 kilograma. Milica Mandić sa dva olimpijska zlata i Tijana Bogdanović osvajačica srebra i bronze na Olimpijskim igrama vinule su tekvodno u sam vrh srpskog olimpizma kada je reč od 21. veku. Legendarni trener Dragan Jović stvorio je dve šampionke za sva vremena, a možda u istoriju uđe i Stefan Takov. On u Pariz dolazi kao sedmi nosilac i maksimalno spreman da zablista. Dvostruki je osvajač medalja na šampionatima sveta 2022. i godinu dana kasnije. Najpre je osvojio bronzu, a onda i srebro, ali u kategoriji do 74 kilograma. Verujemo da je Takov spreman i za olimpijsko odličje.

 

 

Ne propustite