Tip izlog - Može li Zvezda da namuči "kralja"?

Autor: Lazar Nikolić
petak 29.03.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Rasplet u Evroligi i AdmiralBet ABA ligi.

Povezane vesti

Košarka

12086 Krka – Cedevita Olimpija H2 7.5 (1.90)

Imaće Cedevita Olimpija šansu da u slovenačkom derbiju 25. kola AdmiralBet ABA lige možda i definitivno pošalje velikog rivala Krku u baraž za opstanak. Ekipa iz Novog mesta poslednja je na tabeli sa pobedom manje u odnosu na Mornar, a ako Barani savladaju Borac iz Čačka, a Krka bude poražena od Cedevita Olimpije, igraće za „goli život“. Spašava Slovence to što će AdmiralBet ABA lige naredne sezone imati 16 ekipa inače bi poslednja pozicija značilo automatsko ispadanje. Što se tiče ovog međusobnog duela veoma je važan i za Ljubljančane, u tome i jeste Krkin problem. Cedevita Olimpija se bori za četvrtu poziciju pred plej-of sa Megom i Zadrom trenutno ima trijumf više od rivala, a ako slavi u Novom mestu biće jako blizu željenom finišu „regularnog“ toka sezone. Slavili su Ljubljančani u prošlom kolu protiv Mornara, tako prekinuli niz od tri poraza, sada imaju još jedan zicer. Trebalo bi to da bude rutinsko slavlje mnogo boljeg gosta.

12087 Mornar – Borac Cacak 1 (1.49)

Potencijalni poraz Krke morao bi da iskoristi Mornar. Barani dočekuju Borac iz Čačka i blagi su favoriti u ovom duelu, iako je tim iz Srbije bolje pozicioniran na tabeli AdmiralBet ABA lige sa četiri pobede više. Mornar je pretposlednji, dok je Borac 11. na tabeli u ligi od 14 timova. Ipak, obe ekipe su u lošoj formi, imaju samo po jedan trijumf u poslednjih pet mečeva, ali Barani igraju sa mnogo većom energijom uprkos jako limitiranom rosteru. Biće mnogo motivisaniji u ovom susretu i imati podršku svojih navijača u dvorani „Topolica“, jer crnogorski tim žarko želi da obezbedi opstanak u eliti, a svih pet dosadašnjih trijumfa upisao je baš kod kuće. Borac niti može u plej-of, niti da ispadne, tako da poraz ne bi mnogo boleo goste.

12089 Cibona – Igokea 2 (1.93)

Igokea je u prethodnom kolu prekinula „crni niz“ poraza u AdmiralBet ABA ligi pobedom nad Krkom i sada sve drži u svojim rukama kada je u pitanju borba za plej-of. Tim trenera Vladimira Jovanovića sedmi je na tabeli sa polovičnim učinkom 12-12 i pobedom više u odnosu na prve pratioce Studentski centar i Split. Oba rivala imaju izuzetnno teške rivale u ovom kolu, „studenti“ gostuju lideru Crvenoj zvezdi, dok Split igra protiv Mege, koja je upravo Zvezdu savladala u prethodnom kolu, u Beogradu. Dakle, pobedom bi „Igosi“, uz očekivane poraze rivale „zacementirali“ mesto u doigravanju. Neće im biti lako jer je Cibona u dobroj formi, ima tri trijumfa u prethodnih pet mečeva, ali je ona došla prekasno, plej-of je već izmakao. U doigravanje će tim iz Laktaša, upravo pobedom u Zagrebu.

18290 Fenerbahce – Alba Berlin H1 -17.5 (1.97)

Nijedna ekipa nije toliki favorit kao Fenerbahče protiv Albe u pretposlednjem kolu ligaškom dela Evrolige. To je sasvim logično kada se pogledaju mesta na tabeli, forma i kvalitet timova. Fener je na šestoj poziciji i ne sme je ispustiti u finišu kako bi direktno prošao u plej-of, dok je Alba ubedljivo poslednja i samo otaljava posao do kraja takmičenja kojem ove sezone nije dorasla. U 2024. godni „albatrosi“ su u Evroligi savladali samo Asvel i Zvezdu kod kuće, te u Istanbulu nemaju čemu da se nadaju. Fener će upisati lagani trijumf, verovatno sa ogromnom razlikom, jer opuštanja kod igrača Šarunasa Jasikevičijusa ne sme biti.

18293 Real Madrid – Crvena zvezda H2 -12.5 (1.96)

Odmah da se razumemo Zvezda ima minorne šanse da savlada Real u Madridu. Akutelni šampion Evrope najbolji je tim u Evropi i ove sezone. Lideri su na tabeli i imaće pol-poziciju u plej-ofu. Na drugoj strani, šampion Srbije iza sebe ima neuspešnu sezonu u Evroligi, koju ni potencijalna čudesna pobeda u glavnom gradu Španije ne bi mogla mnogo da popravi. Real je u prošlom kolu za dva minuta rešio utakmicu protiv Partizana u „Areni“ i pokazao koliko je moćan. Ono što bi crveno-belima možda moglo da ide na ruku jeste rasterećenost, te bi ekipa Janisa Sferopulosa u Madridu mogla da odigra za svoju dušu, ako Real ne bude preterano „zapinjao“ mogli bi gosti da se nadaju do kraja.

18292 Virtus Bologna – Panathinaikos 2 (1.75)

Virtus i Panatinaikos su dve ekipe sa dijametralno suprotnim formama u drugom delu polusezone. Bio je tim iz Bolonje fenomenalan na startu Evrolige, nalazio se dugo na impresivnoj drugoj poziciji, ali je u nastavku naglo pao i sada je tek na osmoj poziciji. Na drugoj strani, PAO se zahuktao, Ergin Ataman složio kockice, pa su „zeleni“ sada odmah iza Reala i planiraju da tu i ostanu do kraja. PAO je u poslednjih pet utakmica dožive poraz samo u derbiju protiv Olimpijakosa, dok Virtus ima četiri uzastopna poraza i deluje neprepoznatljivo slabo. PAO je i u prvom delu sezone, kada su uloge bile zamenje, lako u „OAKA areni“ savladao Virtus sa 14 poena razlike (90:76) sada je još veći favorit, iako se igra u Bolonji.

10383 Besiktas – JL Bourg H1 -4.5 (1.94)

Uspeo je srpski trener Dušan Alimpijević senzacionalno da odvede Bursu do finala Evrokupa 2022. godine, sada isto to pokušava sa još jednim turskim klubom Bešiktašem. Stigli su crno-beli do polufinala, ali su u prvoj utakmici kao gosti poraženi u Francuskoj od Burga, sad imaju priliku za revanš. Jesu Francuzi poprilično lako sa 86:74 bili bolji u prvom meču, ali bi odgovor trebalo da usledi. Nije odigrao Bešiktaš dobro, potpuno je podbacio možda i njegov najbolji igrač Amerikanac Džona Metjuz koji je ubacio samo četiri poena, a uz podršku fanatičnih navijača stvari bi mogle da se promene i serija ode u „majstoricu“. Bešitkaš je sjajan domaćin, retko gubi na svom parketu i može da zakomplikuje stvari u ovom polufinalu. Nijie Burg nepobediv.

10505 London Lions – Paris 2 (1.69)

Ako Burg deluje kao pobediva ekipa, to se baš ne može reći za još jednog francuskog predstavnika u polufinalu Evrokupa Pariz. Ekipa iz glavnog grada pokazala je najviše u ovoj sezoni i vodi sa 1:0 u seriji protiv Londona koji sa klupe predvodi još jedan srpski stručnjak Petar Božić. Parižani su u prvoj utakmici lako slavili kod kuće sa 99:86 i tako po treći put u sezoni savladali London, dokazavši da su jednostavno bolja ekipa. Sigurno da će domaći učiniti sve da konačno savladaju boljeg od sebe i dođu do „majstorice“, ali će to teško ići. Ti Džej Šorts i Nadir Hifi odvešće Pariz u veliko finale, pred vrata Evrolige.

Tenis

25957 Medvedev, Danil – Sinner, Jannik 1 (3.00)

U reprizi ovogodišnjeg finala Australijan opena, sada u polufinalu mastersa u Majamiju sastaju se Danil Medvedev i Janik Siner. Bilo je spektakularno u borbi za trofej prvog grend slema u godini. Medvedev je dominirao, vodio sa 2:0 u setovima i mogao da namiriše pobedu, ali je onda Siner pokazao da je sazreo u velikog igrača, preokrenuo i postao grend slem šampion. To je mladom Italijanu dalo dodatno samopuzdanje da u nastavku sezone igra fantastično, pobedio je sve rivale osim Alkaraza u finalu Indijan Velsa. Na drugoj strani, Medvedev se nije obeshrabrio posle prokockanog finala i igra takođe jako dobro, što govori prolaz sve do meča za trofej na prethodnom mastersu u Indijan Velsu u kojem je po njega takođe koban bio Alkaraz. Rus je prošle godine osvojio Majami i to pobedom u finalu upravo protiv Sinera. Sada želi osvetu za Australijan open i odbranu trofeja, biće uzbudljivo, a verujemo u Rusa, jer Siner kolikog god bio dobar, nije nepobediv, to je pokazao Alkaraz, a sada čekamo potvrdu u Medvedeva.

Hokej

Sonderjyske – Herning Blue Fox 2 (2.70)

Stigle su prošle sezone „plave lisice“ iz Herninga do finala šampionata Danske u hokeju na ledu, a u ovoj žele da još jednom igraju seriju za titulu i imaju više uspeha. Dobrom im je počelo u polufinalu, zapravo sjajno, jer je Herning u prvoj utakmici serije sa ubedljivih 4:0 na svom ledu savladao Sonderjiske poslavši tako rivalu jasnu poruku ko će se ovde pitati. Herning je „regularni“ tok prvenstva završio na drugom mestu, „pomeo“ Herlev u četvrtfinalu sa 4:0 i deluje izuzetno moćno. Dobar je i Sonderjiske, bili su treći u šampionatu, bez poraza došli do polufinala, ali je već u prvom meču Herning pokazao da je bolji. Sada bi to „plave lisice“ trebalo da pokažu i na gostovanju, ako u tome finale je blizu.

 

Ne propustite