Tip izlog - Revanši kao sudbina!

Autor: Lazar Nikolić
petak 25.10.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Deset parova pred vama.

Povezane vesti

Košarka

16781 Fenerbahce – Panathinaikos 1 (1.71)

Derbi petog kola Evrolige igra se u Istanbulu gde domaći Fener dočekuje aktuelnog prvaka Evrope Panatinaikos. Poznato je koliko je turski tim moćan kada igra u svojoj „kući“, prošle sezone su u „Ulker areni“ izgubili samo dve evroligaške utakmice, a jedna je bila od Crvene zvezde. Ove je Fener već izgubio domaći teren, a kobna je još jednom bila upravo Zvezda. „Popravni“ je najteži mogući, jer ekipa Ergina Atamana dolazi posle slabog starta Evrolige i skora 2-2, te joj je neophodna jedna velika pobeda, baš ova u Istanbulu. Ipak, favorit je Fener, kao i uvek kada igra kod kuće. PAO jeste prošle sezone slavio u međusobnom duelu odigranom u polufinalu Fajnal-fora, ali je svejedno tim trenera Šarunasa Jasikevičijusa slavio kod kuće u „regularnom“ delu. Fener redovno pobeđuje PAO u Istanbulu, tačnije u 11 od poslednjih 12 utakmica odigranih u glavnom gradu Turske. Zato smo bliži jedinici.

16783 Barcelona – Asvel H2 -11.5 (1.90)

Navikli smo se da francuski Asvel gledamo pri dnu evroligaške tabele, ali je ekipa iz Vilerbana sasvim dobro započela ovu sezonu i na polovičnom je skoru 2-2. Izuzetno vredan trijumf Asvel je ostvario u prošlom kolu kada je kod kuće savladao Baskoniju, i to između pobeda tima iz Vitorije protiv najvećih španskih klubova Reala i Barselone. Na drugoj strani, Barsa je na skoru 3-1, zahvaljujući Kevinu Panteru stigli su Katalonci do velikog slavlja u „Beogradskoj areni“ protiv Crvene zvezde, pa bi Asvel trebalo da im bude mnogo relaksiranija utakmica. Ipak, gledajući istoriju međusobnih duela, to se obično ne desi. Zanimljivo, Francuzi su slavili u Kataloniji na dve od poslednje četiri utakmice protiv Barse, pa bi moglo biti zanimljivo i ovoga puta.

16784 Bayern Munich – Olympiacos 2 (1.40)

Dočekao je grčki Olimpijakos da mu roster bude kompletan, nakon što su se crveno-belima oporavili centri Nikola Milutinov i Mustafa Fal. To je značilo selidbu Filipa Petruševa u Crvenu zvezdu na pozajmicu, a ekipa trenera Jorgosa Barcokasa i bez njega izgleda više nego dobro. Ipak, problem za Olimpijakos na startu evroligaške sezone prave utakmice u gostima, te su van Pireja izgubili obe, i to u Istanbulu, od Efesa i Fenera. Taj mali niz Olimapijakos želi da prekine u Bavarskoj, mestu na kojem je na startu Evrolige izgubio Real, a onda i novajlija Pariz. I Bajer i Olimpijakos su tako na polovičnih 2-2, te nam ostaje da vidimo ko će napraviti korak ka pozitivnom odnosu pobeda i poraza. Bliži su crveno-beli, koji imaju sedam uzastopnih pobeda u međusobnim duelima, pa im zasigurno Minhen mnogo više leži od Istanbula.

18503 Strasbourg IG – Limoges 1 (1.53)

Šesto kolo šampionata Francuske otvaraju Strazbur i Limož. Domaći su bili redovni učesnici evropskog takmičenja FIBA Lige šampiona, ali će se u ovoj sezoni takmičiti samo u domaćim okvirima. Na drugoj strani, Limož je svojevremeno pod vođstvom Bože Maljkovića bio i najbolji evropski klub, osvajač Evrolige, ali ga već neko vreme nema na kontinentalnoj mapi. Što se prvenstva Francuske tiče, solidne su obe ekipe. Strazbur ima skor 2-3, dok Limož ima trijumf više, samim tim i poraz manje. Domaćin je loše započeo sezonu, ali je u prethodne dve utakmice slavio sa 40, a onda i sa upola manjom razlikom, te pun samopuzdanja dočekuje Limož, koji je savladao u poslednjem međusobnom duelu, i to u gostima. Ali, sve pada u vodu, kada vidimo kako Limož igra na strani. Verovali ili ne, ovaj tim nije pobedio kao gost u celoj 2024. godini, a ona je već pri kraju. Zato nemamo šta da se mislimo, kec na Strazbur „kao kuća“.

Tenis

25857 Zverev, Alexander – Musetti, Lorenzo H2 1.5 setova (1.99)

Olimpijski turnir u Parizu bio je kao iz bajke za Italijana Lorenca Muzetija, koji je odigrao fenomenalno na terenima Rolan Garosa i osvojio olimpijsku bronzu za „azure“. Muzeti je na putu do odličja eliminisao tada aktuelnog olimpijskog šampiona Sašu Zvereva u četvrtfinalu sa ubedljivih 2:0, po setovima 7:5, 7:5, da bi ga u polufinalu savladao sadašnji vlasnik olimpijskog zlata Novak Đoković. Priliku za revanš treći na planeti Zverev ima u četvrtfinalu turnira u Beču, ali mu neće biti nimalo lako. Muzeti cele sezone igra vrlo dobro, trenutno je 17. igrač na planeti, pa bi mogao da još jednom iznenadi Nemca ili mu barem uzme set.

Hokej

36715 Bolzano – Salzburg 1 (1.97)

Još uvek se u „Mocartovom“ gradu prepričava Salcburgovo osvajanje austrijske EBEL lige i dramatične serije u polufinalu i finalu, rešene u „majstoricama“. Aktuelni prvak Austrije stigao je do titule slavljem u sedmoj utakmici protiv Klagenfurta, a toga ne bi bilo da u polufinalu nisu, takođe posle ogromne drame, eliminisali italijanski Bolcano, „priključenog“  člana austrijske elite. „Majstorica“ je rešena u produžetku za erupciju oduševljenja uSalcburgu. Sada Bolcano očajnički traži revanš, a ovaj tim igra fenomenalno od starta sezone i ima devet pobeda u 10 utakmica. Na drugoj strani, Salcburg je daleko od forme sa kraja prošle sezone, te se šampion nalazi na četvrtoj poziciji i ima šest trijumfa i četiri neuspeha. Čini se da Italijani imaju dovoljno kvaliteta i samopuzdanja da savladaju šampiona i započnu njegovo svrgavanje sa trona.

35764 Trinec – Sparta Prague 2 (2.55)

Scenario iz Austrije kao da je prepisan na meč između Trineca i Sparte Prag u prvenstvu Češke. Uloga šampiona ovde je pripisana Trinecu, dok je još uvek tužni izazivač Sparta Prag. Trinec je, baš kao i Salcburg, do titule prvaka države prošle sezone stigao posle trijumfa u „majstoricama“ u polufinalu i finalu, a Sparta, kao i Bolcano, pred prvakom pala u sedmoj utakmici polufinala, i to takođe u produžetku. Ali su se i ovde sada promenile stvari. Sparta igra mnogo, mnogo bolje. Ekipa iz glavnog grada trenutno je treća na tabeli, dok je šampion Trinec izuzetno loš, tek 11. Ove dve ekipe već  su odigrale međusobni duel, a Sparta na svom ledu priredila osvetu prvaku i slavila sa ubedljivih 3:0. Sada došao red da i u gostima pokažu da su bolji i spremni da u plej-ofu naplate dug iz prošle sezone.

35769 KooKoo – Tappara 2 (1.94)

Aktuelni prvak Finske u hokeju na ledu Tapara gostuje Koku u novom kolu šampionata ove zemlje. Tapara je bila dominantna prošle sezone, može se reći da se ovaj tim „prošetao“ do pehara za najboljeg u zemlji. Što se tiče ove sezone, Tapara je veoma dobra, ali nije lider šampionata u ovom trenutku. Imaju devet bodova, ali i čak tri utakmice manje u odnosu na lidera Helsiniki, te su drugi na tabeli, što bi moglo da se promeni ukoliko u svoju korist reše sve te zaostale mečeve. Koko ne bi smeo da predstavlja problem za Taparu. Domaći su na solidnom devetom mestu, ali su izgubili od šampiona u poslednjih devet međusobnih duela, i to na „milion“ načina. Od poraza na penale, golom u produžetku, do ubedljivih trijumfa Tapare. Videćemo na koji će način ovog puta slaviti gosti.

Rukomet

40002 Nordsjaelland – GOG 2 (1.38)

Ono što GOG pruža od starta šampionata Danske možemo nazvati rukometnom perfekcijom. Ova ekipa apsolutni je lider na tabeli sa svih osam trijumfa od starta prvenstva. Nova prepreka biće im Nordsjeland i to na gostovanju. Domaćin je solidan, ništa više, ni manje od toga. Trenutno su osmi, ali im forma nije dobra, jer su poraženi na poslednje tri utakmice. Istorija međuosbnih duela se može nazvati istorijom pobeda GOG-a, iako je Nordsjeland slavio jednom prošle sezone, pre toga je redovno gubio, ukupno 12 puta zaredom. Dileme nema da će 13. biti nesrećan za domaćina.

44806 Aix – St. Raphael 2 (2.90)

Biće zanimljivo u meču osmog kola šampionata Francuske kada se budu sastali domaći Oks i gostujući Sent Rafeal. Reč je o dva tima sličnog kvaliteta. Gosti su šesti na tabeli sa četiri pobede i tri poraza, dok Oks ima pobedu manje i poraz više, što mu je dovoljno za poziciju 10.  Oks je fantastično započeo sezonu, imao dve startne pobede, ali je sada u lošem nizu od tri uzastopna poraza. Na drugoj strani Sent Rafael je sa dva neuspeha otvorio kampanju, a sada je on u odličnoj seriji, i ima četiri trijumfa u pet poslednjih kola. Što se međusobnih duela tiče oni su po pravilu dramatični. Obe ekipe imaju po jedan trijumf sa golom razlike u prošloj sezoni. Sada bi bolja forma mogla da presudi na stranu Sent Rafaela.

 

Ne propustite