Tip izlog - Vojvodina može do slavlja u Hrvatskoj, šta nam donosi Evroliga?

Autor: Lazar Nikolić
utorak 08.10.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Bogat program u rukometnoj Ligi Evrope i košarkaškoj Evroligi.

Povezane vesti

Košarka

15688 Monaco – Maccabi Tel Aviv H1 -7.5 (1,83)

Monako je prošle sezone stigao do Fajnal-fora Evrolige, a trener Saša Obradovič i njegovi izabranici sanjaju da se popnu na vrh Evrope. Monako je sastavio izuzetno kvalitetan tim, pre svega uspeo da zadrži najboljeg igrača Majka Džejmsa, ali ga brinu povrede bekova Nika Kalatesa i Furkana Korkmaza. Uspeli su “kneževi” da na startu Evrolige rutinski savladaju Armani, a sada im u goste dolazi Makabi. Rat u Izraelu poremetio je Makabi, koji je tokom leta ostao bez najboljih igrača Lorenca Brauna, Vejda Boldvina i Bonzija Kolsona, pa su ambicije znatno manje. Ipak, uspeli su Izraelci da na startu Evrolige u “Pioniru” savladaju Asvel. Protiv Monaka će im biti vraški teško.

15694 Anadolu Efes – Fenerbahce Ukupno poena 159.5 više (1.85)

Najveći derbi turske košarke igra se u drugom kolu Evrolige. Bivši prvaci Evrope odmeriće snage u Istanbulu i pokazati ko je bolje ušao u novu sezonu. I Efes I Fener su slavili na startu Evrolige. Efes je kao gost rutinski savladao Virtus, dok je Fener na svom parketu bio bolji od Olimpijakosa. Nije hrvatski trener Tomislav Mijatović mnogo menjao roster od prošle sezone, a liderstvo Šejna Larkina će biti glavni adut Efesa u derbiju. Na drugoj strani, Šarunas Jasikevičijus ima još jači sastav nego prošle sezone, u Fener su iz Makabija stigli Vejd Boldvin i Bonzi Kolson, a tu je i gorstas ispod obruča Boban Marjanović. Obe ekipe imaju veliki kvalitet, biće ovo meč sa puno tenzija, a teško je predvideti krajnji ishod. Mi smo se opredelili za veći broj poena, jer sjajan ofanzivni potencijal imaju obe ekipe.

15695 Asvel – Virtus Bologna 1 (1.86)

Asvel je postao redovan učesnik Evrolige, ali nikako da napravi nešto više u elitnom takmičenju. Teško da će klub iz predgrađa Liona i ove sezone biti u igri za plasman u plej-of, ili bar plej-in, ali bi kod kuće mogao da pomrsi račune mnogima. Na startu sezone Asvel je izgubio od Makabija u Beogradu, a mnogo veća energija Francuza očekuje se u duelu sa Virtusom. Posebno ih hrabri ubedljiv trijumf protiv Monaka prošlog vikenda u domaćem prvenstvu, a ako takvo izdanje ponove protiv Virtusa trijumf je realan. Na drugoj strani, tim iz Bolonje poklekao je pred Efesom kod kuće na startu, a iako je stigao sjajni Vil Klajburn, ekipa trenera Luke Bankija ne deluje moćno. Zbog toga bi Asvel mogao da napravi blago iznenađenje i dođe do trijumfa, iako je u prošloj sezoni oba puta položio oružje pred Virtusom.

15696 Panathinaikos – Bayern Munich H1 – 8.5 (1.82)

Branilac titule prvaka Evrope Panatinaikos imaće svoju domaću premijeru u novoj sezoni Evrolige. U Atinu dolazi Bajern iz Minhena, i to nakon velikog trijumf protiv Real Madridu na startu takmičenja. Pobedom je i Panatinaikos započeo odbranu trona. Slavili su “zeleni” u Berlinu protiv Albe iako nisu briljirali. Jasno je da trener PAO-a Ergin Ataman ima roster koji mu garantuje da će opet moći da napdne pehar, a posebnu sigurnost trebalo bi da donese dolazak Lorenca Brauna na mesto organizatora igre. Na drugoj strani, Bajern ima novog trenera Gordona Herberta koji je Neamčkoj doneo titulu prvaka sveta, a tu je i bivši Zvezdin organizator igre Šabaz Nejpir. Upravo je Nejpir “razbio” Real sa 25 poena, ali bi bilo parvo čudo da isto učini i sa Panatinaikosom. Domaći su veliki favoriti u Atini.

Rukomet

44490 Toulouse - FH Hafnarfjordar 1-1 (1.33)

Francuski šampionat važi za jedan od najjačih šampionata na svetu, veliki je broj kvalitetnih timova poput Pari Sen Žermena, Nanta, Monpeljea, a u samom vrhu je i Tuluz. Ovaj klub je posle pet kola na deobi prvog mesta šampionata sa svih pet pobeda, igraju odlično, dobili su i Nant u derbiju, a u ovom meču EHF kupa su definitivno favoriti protiv islandskog tima. Island, sa druge strane, jeste rukometna država, ali daleko je to od kvaliteta francuskog šampionata, a Hafnarfjordur je tim koji se zaista muči u poslednje vreme i gol razlika 171:170 posle 6 kola domaćeg šampionata dovoljno govori o njihovoj formi pred izlazak u evropsko takmičenje. Apsolutni favoriti su domaćini.

44449 RK Gorenje - GOG 2-2 (1.37)

Ni ovde nema nikakve dileme ko je favorit. Aktuelni šampion Slovenije je slabije krenuo u novu sezonu, poraz od glavnog rivala Celja je ostavio traga na ekipu i čini se da je buđenje obavezno u narednom periodu jer su u prvih šest kola domaćeg šampionata zabeležili čak dva poraza. Zbog toga u nevreme dolazi i ova utakmica protiv favorizovanih Danaca. U svom timu GOG ima nekoliko reprezentativaca Norveške, Švedske i Danske, nemaju niti jedan poraz ove sezone i trebalo bi da bez problema slave na ovom gostovanju.

44474 Kriens - Ademar 1-1 (1.95)

Španski tim nije u najboljoj formi, poraz od Ueske je došao nenadano, odigrali su katastrofalno drugo poluvreme i vidi se da nisu u najboljoj formi u ovom trenutku pred izlazak u Evropu. Švajcarski tim je, sa druge strane, odigrao očekivano dosadašnji tok sezone, jedino je taj poraz od Ciriha došao neočekivano, ali su uspeli da se oporave i da dobiju Bazel na gostovanju. Teško da ima favorita, Ademar nije taj kvalitet koji je bio nekada kada je i osvajao evropske kupove, a na ovom gostovanju će im biti veoma teško jer špansko prvenstvo iziskuje velike napore...

44498 Vardar Skopje – Valur Reykjavik 1-1 (1.74)

Zlatno dobar skopskog Vardara je prošlo. Dvostruki šampion Evrope više nije najbolji ni u Severnoj Makedoniji, jer mu je titulu “preoteo” Pelister. Ipak, još uvek je Vardar deo evrospkih takmičenja, a ove sezone velikan će nastupati u grupnoj fazi Lige Evrope. Tamo mu je protivnik u prvom kolu grupe F Valur sa Islanda i pobeda se predstavlja kao imperativ za crno-crvene. Valur je prošle sezone stigao do polufinala plej-ofa šampionata Islanda, pa se ne radi o protivniku koga bi u Skoplju trebalo da se pribojavaju. Vardar je u seriji od pet uzastopnih pobeda, Valur ranije ove sezone već izgubio u hrvatskoj od slabašnih Vinkovaca, pa iznenađenja ne bi smelo da bude.

44301 Nexe – Vojvodina 1-2 (13.00)

Probaćemo navijački i patriotski na Vojvodinu protiv hrvatskog Neksea. Novosađani su više od deceniju dominantna sila u srpskom rukometu. Predvodi ih selektor naše reprezentacije Boris Rojević, a ovaj tim sastavljen je i za dobar rezultat u Evropi, o čemu govore i imena reprezentativaca “Orlova” poput Petra Đorđića i Vukašina Vorkapića, Osvojila je Voša prvi domaći trofej u sezoni, Superkup Srbije pobedviši Partizan AdmiralBet, ali su joj se crno-beli revanširali u šampionatu. Nekse je godina drugi po snazi klub u Hrvatskoji za neprikosnovenog Zagreba, a standardan je u evropskim takmičenjima. Ove dve ekipe imaju bogatu istoriju međusobnih duela u kojima su uglavnom Hrvati bili bolji, možda je sada red došao na Vošu.

Bejzbol

52171 New York Mets - Philadelphia Više od 7.5 (1.77)

Oba tima su snažna, i Metsi i Filisi imaju veliki broj houm-ranova, ali što se tiče baze i trčanja, Metsi su fantastični ove sezone, 82.8% uspešnosti je drugi rezultat u istoriji franšize, ali, verovali ili ne, Filadelfija je kvalitetniji tim u ovom segmentu igre i najviše se očekuje od Brajsona Stota koji igra fantastično ove sezone. Ovo je treći meč, posle prva dva je 1:1 u seriji i apsolutno svaki stručnjak predviđa seriju u pet mečeva. Ovoga puta igramo na pobedu domaćina, iako su gosti favoriti sudeći po kladionicama, a kada bismo morali da igramo na poene, očekujemo ih čak preko 9, pa je granica od 7.5 verovatno sasvim dovoljna da igramo na više uz kvotu 1.77.

 

Ne propustite