Bokserski spektakl - Svet uz "Kralja Cigana" protiv "Bronzanog Bombardera"

Autor: Boris Jovanović
subota 09.10.2021.
10:20
Izvor: Sportske.net

Naredne noći u Las Vegasu kraj trilogije, Fjuri veliki favorit!

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Povezane vesti

Novi meč Tajsona Fjurija i Krisa Vajdlera ima svoju predistoriju. Ne samo jer je u pitanju trilogija, već jer je sudar ove dvojice teškaša najavljivan gotovo četiri godine pre nego što je sve počelo. Naime, Vajdler je postao prvi šampion iz Severne Amerike u teškoj kategoriji u januaru 2015. kada je u Las Vegasu u WBC verziji na poene savladao Bermana Stiverna. To je bilo početkom godine, krajem te iste godine Fjuri je oteo sve ostale pojaseve koje je Vladimir Kličko izneo na ring u Dizeldorfu. 

Obožavani "Kralj Cigana" je na meti imao Vajdlera kako bi ujedinio pojaseve, skočio je u ring u Barklej Centru (domu Netsa) kada je Amerikanac nokautom treći put odbranio WBC krunu.

Usledila je konfrontacija, uvrede i jasno da je javnost bila pripremljena za taj meč. Samo obojica su imali ugovorne obaveze, Vajdler protiv Povetkina, Fjuri novi meč sa Kličkom. Ali je onda Britanac upao u probleme sa drogom, pićem, depresijom, pojavio se zemljak Džošua kao izazivač Vajdlera jer je u međuvremenu prigrabio pojaseve koje je Fjuri predao bez borbe.

Samo, posle mnogo peripetija, "Kralj Cigana" se vratio u ring i trilogija je mogla da počne. Britanac je dobio na povratku Seferija, a posle još jedne borbe, zakazan je meč za titulu.

Prva borba je održana u "Stejpls centru", završeno je bez pobednika, čini se da je Fjuri bio bolji, ali sudije se nisu složile. Amerikanac je delovao umorno što se pripisavalo bolesti koju je imao tokom perioda priprema. Kompjuteri su pokazali da je Vajlder zadao 71 udarac, svega 17% , dok je Furi uspeo da pogodio svog rivala 84% odnosno oko četvrtina njegovih pokušaja su bili uspešni. I jedan i drugi su tvrdili da su pobedili nakon odluke.

Ipak Fjuri je bio dva puta u nokdaunu, svet je bio na strani Britanca koji se borio na gostujućem terenu i pored toga što je osetio snagu udaraca šampiona u finišu, činilo se da je pokazao više, ili je svet koji obožava Fjurija samo pristrasan.

Zakazan je druga borba, Frenk Voren je osetio veliki novac, samo sedan dana nakon prvog meča počeli su pregovori. Na kraju sve je bilo zakazano za početak 2020. godine u Las Vegasu. Očekivali smo mnogo, dobili potpunu dominaciju svežeg i spremnog Fjurija koji je bukvalno rasturio Amerikanca, dva puta ga bacao na pod pre nego što su sudije prekinule neravnopravan meč. Tako je Britanac stigao tamo gde zaslužuje. 

Ali, to nije kraj. Vajdler je aktivirao klauzulu o novom meču, revanšu, koji je bio prvo zakazan za jul, pa otkazivan zbog korone, povrede Fjurija. Amerikanac ga je optuživao da izbegava borbu, Fjuri je želeo veću nagradu, da ujedini titule protiv Džošue, Sud je presudio da "Kralj Cigana" mora da ispuni obaveze prema Vajdleru, ko-promoter Bob Arum je zakazao meč za poslednju nedelju jula, ali se Furi razboleo od korone, pa ćemo meč videti za vikend, odnosn0 9. avgusta. 

Šta da očekujemo? 

Fjuri iznosi svoj WBC pojas, ostali nisu u vlasništvu Džošue koga je izmlatio Ukrajinac Ujsuk i oteo mu WBA, WBO i IBC, čime je narušen plan da se dva Britanca sastanu pet puta, počev od marta sledećeg godine. Dakle, Vajlder dobija šansu da se vrati na vrh, ponudio je silna opravdanja ua poraz u Las Vegasu, trenira ga Malik Skot i obećao je da će nokautirati Fjurija. Američki bokser je poznat kao sjajan udarač, ali u obe borbe do sada, Fjuri je delovao taktički mnogo zrelije. 

Domaćin je opet Las Vegas, meču će prisustvovati oko 20 000 ljudi u "T-Mobile" Areni. Vajdler je dve godine stariji od rivala, nešto niži, izgubio je samo taj meč protiv Fjurija i ima isto pomenuti remi iz Njujorka, dobio je 42 pobede, 41 nokaut. Fjuri ima remi protiv Vajdlera, sve ostalo mečeve je dobio, 30 pobeda, 21 nokaut, iako mlađi i sa manje borbi odboksovao je više profesionalnih rundi od Amerikanca. 

Nema ni puno dilema kod bukija, Britanac je favorit zbog sjajne pobede u drugom meču, uz to procene su da neće trajati 12 rundi. Ipak, da sačekamo, Vajdler je izgleda mnogo spremniji za drugi meč, on će vrebati priliku da završi jednim udarcem, samo protiv "Kralja Cigana" to se do sada nije isplatilo, jer je Fjuri prava grdosija.

Meč počinje u nedelju rano ujutru, u 5:00 po našem vremenu.

Ne propustite