Dočekali smo - Istorijski meč, Fjuri protiv ukrajinske “Mačke”!

Autor: Nemanja Janošev
subota 18.05.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Strašna borba za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji!

Epa/Rolf Vennenbernd
Epa/Rolf Vennenbernd

Povezane vesti

Ako vam kažu da je ovo najveći meč u istoriji teške kategorije, nije, to je samo moment u kome svi želimo da damo na značaju sadašnjosti. Ali, da nikada veći ulog nije bio kada su pojasevi u pitanju, to je činjenica. Samo jednom pred kraj prošlog veka u sudaru Lenoksa Luisa i Holifilda ujedinjenje titula je bilo na talonu, ali i tada su bila tri, ne četiri pojasa kao sada.

 

Dugo se pričalo o okršaju Fjurija i Usika, Ukrajinac je već tukao dva britanska teškaša, pali su Džošua i Diboa. Meč je odlagan zbog povrede Fjurija i posekotina na oku koje su ga sprečile da trenira, ali sada nema dileme, za vikend nas čeka spektakl.

 

"Kralj Cigana" je zadirkivao novinare, pojavio se na konferenciji za novinare sa štakama, ali to je bila šala, spreman je za spektakl. Zakuvao je njegov otac koji je udario jednog od članova stručnog štaba ukrajinskog boksera, ali i sam zaradio povrede glave.

 

Tajson nije želeo da priča o ispadu svog tate, koncentrisao se na borbu, pa iako je pretio rivalu, svestan je da ga čeka strašan izazov. Oba borca su neporažena u karijeri, ali o Fjuriju znate sve, ko je njegov rival.

 

Interesantno je da je Usik igrao fudbal do 15. godine i to za Tavriju iz Simeropolja, na Krimu odakle je. Planira da nastavi sa fudbalom kada završi profesionalnu karijeru, ali ima već 37 godina. Stasao je u akademiji braće Kličko, ali je i pre toga ima zadivljujuću amatersku karijeru koju je krunisao zlatom na OI u Londonu. On je ujedinio sve pojaseve u kruzeru, lako-teškoj kategoriji, ako bude dobio i Fjurija, postaće jedini čovek u istoriji boksa koji je držao sve pojaseve u različitim težinskim kategorijama. Mnogi su bili skeptični kada je iz kruzera prešao u "kraljevsku" kategoriju, ali kako je rekao jednom, znao je da će uspeti, kao i uvek kada ga ljudi osporavaju.

 

On je ipak niži od Fjurija, lakši, nije udarač, ali je tehnički verovatno najbolji bokser današnjice. Ima ubitačan kroše, on nije neko ko će spustiti "roletnu" kao Vajdler koga je Fjuri pobedio u dva od tri meča (onaj prvi deo trilogije u Los Anđelesu je završen remijem 2018. godine) već borac koji skuplja poene i strašno je fizički pripremljen. Sa mnogo iskustva Usik je došao u profesionalni ring, već u petoj borbi se borio u kruzeru za titulu. Ako, posmatramo poslednje godine Dibou je tukao prekidom, Džošua je u drugom meču poražen od Ukrajinca preglasavanjem sudija, ali ako ste gledali, u pitanju je lakrdija, šampion je bio bolji i ta odluka je trebalo da bude jednoglasna.

 

Za razliku od tog meča u Džedi u prvom duelu u Londonu kada je oteo titule Džošui bio je još efektivniji, spustio na glavu rivala veliki broj udaraca. Svakako da je Fjuri bolji bokser, ali što meč bude odmicao šansa za rivala biće veća.

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

 

Usik nije dobro boksovao protiv Duboe, ali treba ipak praviti razliku, za ovaj meč je mnogo bolje pripremljen. On je brži, diktiraće ritam i tražiti način da izmori ogromnog Britanca. Neki stručnjaci smatraju da će Fjuri biti izvučen iz bokserske zone komfora, odnosno da će mu praviti problem kretanjem, kombinacijama i zamkama koje pravi. Ako ste gledali Usika, on je klasičan predstavnik istočne škole boksa, vrlo disciplinovac u sprovođenju plana. Ovo naravno ne znači da Fjuri ne ume da boksuje, ko to tvrdi ne razume boks. Britanac je veoma pametan, borio se protiv rivala različitih stilova, davno je pobedio Klička koji je takođe jako snažan, ali ovde ne bi smeo da previše odugovlači borbu. Jer, ako smo u nešto sigurni, Usik skuplja vredno poene, ići će na to da izdrži 12 rundi što mu daje prednost. Sam nadimak "Mačka" pokazuje na koji način boksuje, on je dobio sve mečeve u karijeri, Fjuri ima taj jedan remi sa Vajdlerom, ali i u tom meču je zaslužio da pobedi, nema sumnje. On početka Britanac će se oslanjati na udarac, ako pogodi rivala, to bi moglo da odluči dalji tok meča. Iskustvo nas uči da Usik boksuje oprezno, u proseku najmanje udaraca zadaje u prve tri runde. Ako govorimo o poslednjim borbama, tačno je da Usik nije protiv Diboe bio na svom nivou, ali je i Fjuri u meču protiv Frensisa Nganua leteo na pod. I još nešto, Britanac je imao problem protiv kontra-garda, mada je sada svakako mnogo pažljivije skautirao rivala i imaće spreman odgovor.

 

Od kada se vratio u ring, "Kralj Cigana" je boksovao protiv još dvojice levorukih Ota Volina i Frančeska Pjanete. U oba meča je imao problem, protiv Pjanete, nezgodnog Italijana koji se povukao nakon tog meča, mnogo je promašivao, procentualno zadao najmanje udaraca u karijeri. To je sve ohrabrenje za Usika. I jedan i drugi su se borili protiv Čisore, i upravo se u meču protiv istog protivnika videla ogromna razlika u stilu. Fjuri je pogađao češće jakim udarcima, ali i primio mnogo više udaraca nego Ukrajinac protiv pomenutog borca, Britanca poreklom iz Zimbabvea.

 

Teško je reći, po nama Usik je blagi favorit, nekako se nameće pobeda na poene. Ali, ko zna, Fjuri je strašan udarač, nikoga ne bi začudilo da dobije prekidom, što mu je verovatno i cilj.

 

Šta još imamo na programu?

 

Zanimljivo će biti u duelu neporaženog Australijanca Opetaje i čuvenog Letonca Mairisa Briedisa, trostrukog svetskog šampiona u kruzeru. Ovo je rimejk meća od pre gotovo dve godine kada je Opetaja uzeo pojaseve jednoglasnom odlukom sudija i završio u bolnici jer mu je vilica bila polomljena na dva mesta. Ovo je borba za IBF pojas, a u istoj federaciji videćemo još jednu bitku za titulu. U pitanju je duel u pero kategoriji, neporaženi Velšanin Džo Kordina braniće titulu protiv Severnog Irca, Antonija Kasasea šampiona u IBO.

 

Pomenimo i sudar senzacionalnog Marka Čembrlena u lakoj kategoriji, popularni "nokaut haos" o kome se mnogo priča u Britaniji boksuje protiv opasnog Nigerijca Olavaseuna Vahaba.

 

Mozes Itauma, nova velika britanska nada boksa u teškoj kategoriji, momak koji je bio besprekoran kao junior i do sada ima osam pobeda u profi karijeri će se boriti na otvaranju spektakla protiv mnogo iskusnijeg Nemca ruskog porekla, Ilje Mezenceva. Ovaj bokser je dobio 25 od 28 mečeva, već deceniju je u profi ringu.

 

Dakle, Rijad, subota od 19 časova, najavljeno kao "Vatreni ring" i spektakl kakav naš vek nije video!

 

Ne propustite