Entoni Džošua - Sve ili ništa!

Autor: Lazar Nikolić
subota 01.04.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Posle teških poraza poslednji pokušaj bivšeg šampiona da spasi karijeru…

Epa/Mika Volkmann
Epa/Mika Volkmann

Povezane vesti

Entoni Džošua ima poslednju šansu.

Njegova vikend borba sa Džermejnom Frenklinom je možda poslednji ples, a sa druge strane može da bude podsticaj posle dve izgubljene borbe, mentalnog sloma i pitanja da li uopšte vredi da ostaje u boksu. Jer, poljuljano mu je samopouzdanje nakon strašnih neuspeha prvo kada je izgubio titulu u Saudi Arabiji protiv Ruiza koga je posle toga pobedio, a onda i u dva pokušaja protiv Usuka. Ukrajinac mu je oteo pojaseve u Londonu, a onda ih odbranio u Rijadu.

Ne možemo Britanca da dovodimo u pitanje, dva puta je bio prvak sveta. Ali, on u subotu u O2 Areni protiv Džermejna Frenklina ne samo da treba da pobedi, nego da bude dominantan, da vrati svoje udarce, da pokaže da je prevazišao ono što mu se dešavalo prethodne godine.

Rival nije naivan. Naprotiv 29-godišnjak iz Mičigena je dobio 23 od 24 borbe, nezasluženo je poražen u posednjoj od Dilijana Vajta. Bilo je mnogo kontroverzi u Londonu u novembru, sudije su odlučile u korist Jamajčanina, opšti je utisak da je Frenklin zaslužio najmanje remi.

Da se vratimo Džošui oko koga je sav hajp. On je naime rekao da je ovo poslednji pokušaj da postane treći put prvak sveta. I da to želi da učini dok ne napuni 35. godina.

Tvrdi da i dalje ima volje da se vrati, ali i da ne želi da boksuje u petoj deceniji poput Vladimira Klička koga je tukao pre nepunih sedam godina na "Vembliju" kada je Ukrajinac napunio 41. Takođe, poslednje dve pobede za Britanca bile su protiv Puleva i Povetkina koji su takođe nastavili da boksuju sa 40 i više godina.

Džošua nikome ništa ne oduzima, ali veruje da je boks za mlađe ljude i da treba biti poseban kao Foreman, Bernard Hopkins da bi se nastavilo. On ima novog trenera Derika Džejmsa koji mu je nametnuo "torturu" kako bi ga spremio. Jasno da je favorit, da bi ga potencijalna pobeda približila novom jurišu na krunu, ali možda je od svega, važnije, mada to niko neće reći potencijalni duel sa Fjurijem. To bi bila velika isplata za obojicu imajući u vidu prašinu koja bi pratila taj duel. Neki stručnjaci smatraju da je recimo Džošua koji je strašan udarač čovek koji ima najviše šanse da dobije "Kralja Cigana", mada mi sa rezervom gledamo na takve prognoze.

Na strani domaćina u subotu, osim publike (kažu da prodaja karata ne ide sjajno) biće i mnogo veće iskustvo, rival je izgubio jedini meč u kome se borio van SAD (to je ovaj pomenuti protiv Vajta), a iako ima impresivan skor u preostalim borbama, nikada se nije borio protiv tako kvalitetnog boksera kao što je bivši šampion. Frenklin je solidan, ali ništa više, iako mediji pokušavaju da stvore tenziju oko borbe.

Ako uporedimo Amerikanca sa nekim ranijim rivalima Džošue, on je negde na nivou dobijao posle sedme runde, ali samo dva rivala u njegovim trijumfima su izdržala čitav meč.

Meč u Londonu u subotu uveče je nazvan "Novo svitanje", simbolično jer je po rečima favorita ovo njegov novi početak.

Ako uporedimo stilove boraca, slični su, ali je raspon ruku i generalno "fizikalija" na strani Britanca. Frenklin je čvrst, ima jaku bradu, neće pokleknuti i iskreno ne mislimo da će ovo biti brzi nokaut. Nema šta da izgubi, za favorita je ovo "va bank", poslednja šansa da se vrati u borbe za titulu. Zanimljivo ovo je prva borba u osam godina u kojoj se Džošua ne nadmeće za pojas.

AdmiralBet nudi sjajnu ponudu na borbu Entonija Džošue protiv Džermejna Frenklina.

Ne propustite