Nova trilogija - Fjuri protiv Čisore!

Autor: Lazar Nikolić
subota 03.12.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

“Kralj Cigana” apsolutni favorit!

Epa/Rolf Vennenbernd
Epa/Rolf Vennenbernd

Povezane vesti

Niko ozbiljno nije shvatio Tajsona Fjurija kada je prvo nakon trećeg dela protiv Vajdlera, a onda i pobede protiv Dilijana Vajta u aprilu izjavio da se oprašta od boksa.

Većina je verovala da je to samo igra "Kralja Cigana" i da se on neće povući na vrhuncu iako je izjavio da su mu računi puni i da nema potrebe da se više bori. Jasno da ne može da odoli, tim pre što u ovom trenutku apsolutni vladar teške kategorije. Podsetimo, Britanac je u 33 meča, dobio 32 puta i ima remi protiv Vajdlera u prvom delu trilogije, i tada je u Los Anđelesu zaslužio pobedu.

Za vikend će na stadionu Totenhema, svetski šampion ponovo u ring, protivnik staro lice, zemljak Derek Čisora, i ovo je trilogija, dva puta je Fjuri savladao popularnog "Del Boja" koji se jednom borio za titulu prvaka sveta, i izgubio pre deset godina od Vitalija Klična na poene u Minhenu.

On ima veliki broj interkontinentalnih i regionalnih titula, sigurno je već deceniju među najbolji 10 teškaša na svetu, u julu je osvojio upražnjenu titulu WBA međunarodne titule u teškoj kategoriji, a protiv Fjurija će na talonu biti WBC titula.

Njih dvojica su rivali praktično od početka karijere, Fjuri je dva puta oteo titule zemljaku, prvu 2011. u pitanju je bila titula britanskog šampiona i šampiona Komonvelta, oba borca su u taj meč ušla sa 14:0 skorom. Fjuri je dobio jednoglasno posle 12 rundu, a drugi put tri godine kasnije je preuzeo titule evropskog i WBO međunarodnog prvaka Čisori koji se povukao u desetoj rundi. Naravno da je Fjuri apsolutni favorit, najbolje godine Čisore su prošle, on ima skor 33-12, procenat nokauta oko 70%, ali je gubio od Ujsuka i dva puta od Novozelanđanina Parkera. Pobedio je Kubrata Puleva u julu za upražnjenu međunarodnu WBO titulu, ali svejedno teško je videti da naškodi Fjuriju.

Ako se vratimo na meč iz 2014. imao je problema sa dugim rukama i brzinom Fjurija koji je bio u tom meču lakši, ali visina je ogromna prednost. Čisora je pokušavao da se uvuče u borbu izbliza, forsirao udarce u telo, ali je uglavnom dobijao opomene zbog udaraca ispod pojasa. 

Naravno, prošlo je osam godina, samo se sada čini da je razlika mnogo veća i da "Kralj Cigana" ima idealnog protivnika da nastavi sjajnu seriju.

Što se tiče uvodnih borbi, Danijel Duboa brani WBO titulu protiv Južnoafrikanca Kevina Lerene. To bi mogao da bude baš dobar meč, Duboa ima skor 18-1, u Majamiju je letos tukao Trevora Brajena i osvojio pojas, dok je Lerena bivši bokser kruzer kategorije koji je pre dve godine prešao u tešku. 

Ima samo jedan poraz u karijeri, ali to je bilo još 2014. Afrikanac je interkontinentalni WBA šampion, dugi niz godina uspešno je branio IBO titulu u kruzeru. Ovo su ipak ozbiljniji momci, čekaju ga iskušenja.

Da pomenemo i laku kategoriju, na talonu će takođe biti pojas i to u WBA interkontinentalnoj kategoriji, brani ga Francuz Ivan Mendi, porekom Senegala. On ima 44 pobede, pet poraza, svojevremeno je poražen u borbi za evropsku titulu od Edis Tatlija, Finca. Rival Francuzu je Ukrajinac Berinčik bivši svetski i olimpijski vicešampion. Do sada je imao 16 borbi u profesionalnom boksu, svih 16 pobeda, ali ovo će biti najveće iskušenje za 34-godišnjeg Ukrajinca.

AdmiralBet nudi ogromnu kvotu 8.60 na senzacionalnu pobedu Čisore.

Ne propustite