Spektakl - UFC 263: Adesanja vs Vetori

Autor: Milovan Longinov
subota 12.06.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net

Borba za pojas

Povezane vesti

Sezona klubskog fudbala je gotova, košarkaški plej-ofovi se polako privode kraju, počinje Evropsko prvenstvo, sa kojim se otvara najgori deo godine za sve ljubitelje sporta i klađenja. Liste su sve tanje, ponuda siromašnija, ali ovog vikenda obradovaće se svi ljubitelji borilačkih veština jer nas u Arizoni očekuju borbe koje garantuju spektakl. 

Zašto ne krenuti odmah od borbe večeri i borbe za titulu do 84 kilograma. Trenutni nosilac pojasa i jedan od najboljih boraca u istoriji MMA je imao kratak izlet u kategoriju više, gde je pokušao da objedini titule, ali u tome nije uspeo. U tome ga je zaustavio Poljak Jan Blakovič, odnevši pobedu jednoglasnom odlukom sudija. Adesanja je bio sporiji nego inače, slabije se kretao, a opet nije ni snagom uspeo da isprati fizički dominantnog Poljaka. Ovo je inače njegov prvi poraz u MMA i videćemo kako će to uticati na njega i njegovo samopouzdanje. 

Preko puta njega biće dobro poznati protivnik, Marvin Vetori. U prvom meču Italijana i Adesanje, sudije su ipak pobedu dodelile aktuelnom šampionu, ali podeljenom odlukom. Od tada je uspeo da naniže čak pet pobeda i sa pravom je dobio još jednu priliku da se bori za pojas. Dodatni pritisak Italijanu može stvoriti to što je glavna borba večeri i sve oči će biti uprete u njega, pogotovo nakon slabog prikaza Adesanje u poluteškoj kategoriji. 

Ono što će biti od ključnog značaja za obojicu jeste da meč uvedu u tok koji njima više odgovara. Imaćemo priliku da vidimo dva totalno različita stila, gde će Israel pokušati da borbu vodi na nogama, a Marvin će probati da borbu prebaci u parter i tako pobedi. Od 17 pobeda čak 9 je usledilo nakon poluga ili davljenja protivnika i sigurno da će tu tražiti svoju priliku. 

Sa druge strane Adesanja je poznat po svojim razornim udarcima nogama, brzini i kretanju. Od borbe u parteru smo videli samo odbranu od rušenja, gotovo da ni ne znamo ceo jedan segment njegove borbe. To može biti prilika za Vitorija, ali sigurno da je mnogo lakše to uraditi u teoriji nego u praksi. UFC ima tendencije da favorizuje borbu na nogam, što će dodatno otežati posao izazivaču, koji će morati munjevito slati Adesanju na pod i biti izuzetno aktivan na zemlji. Svakako da nas očekuje silovitih pet rundi ukoliko ne dođe do ranijeg prekida. 

Nejt Dijaz se vratio! Povratak jednog od najomiljenijih boraca nakon godinu i po dana privućiće možda i najveću pažnju. Gangster sa ulica Los Anđelesa, garantuje zabavu, beskompromisnu borbu i mnogo vatre na merenjima i intervjima. Tvrda vilica, duge ruke i završnica na podu su zaštitni znak mlađeg brata Dijaza i biće izuzetno zanimljivo da li će se osetiti tolika pauza između dve borbe. 

Nasuprot sebe imaće Engleza, Leona Edvardsa koji je u velikom naletu i sigurno da ovaj meč vidi kao priliku za ulaznicu za borbu za pojas. U martu je imao meč koji je prekinut zbog slučajnog uboda u oko i sigurno da će biti naoštren da ostvari novu pobedu. Edvards je raznovrstan borac i svoje mečeve je znao da završi na više načina, ali i odradi taktički meč i pokupi pobedu na bodove. Mi se nadamo da će ova borba doneti puno vatre i da ćemo videti neku od Dijazovih provokacija ili ludačkih serija udaraca iz spuštenog garda. 

UFC iventi znaju biti veoma naporni, gotovo uvek se održavaju na Zapadnoj obali i počinju ranom zorom i ponekad traju bespotrebno dugo. Lek za nesanicu mogu biti upravo tiketi na vašeg favorita u oktagonu. 

Ne propustite