Udruženi za Budućnost: Boks i Vojska Srbije kao stubovi očuvanja vrednosti

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 11.10.2024.
20:30
Izvor: Sportske.net

Povezane vesti

Uspostavljena je saradnja ujedinjenih bokserskih klubova širom Srbije pod nazivom ‘Ruka prijateljstva’ sa Vojnom gimnazijom, u cilju promocije boksa i samih vrednosti Vojne gimnazije i Vojske Srbije, koja je glavni stub i čuvar mira naše države. Sinoć je u Vojnoj gimnaziji održan prijateljski sparing između klubova iz ‘Ruke Prijateljstva’ i bokserske sekcije gimnazije.

Na sparingu su, pored vojne bokserske selekcije, koju su predvodili vođa sekcije Slavko Papić i rukovodilac aktiva fizičke kulture Vojne gimnazije, Andrija Bućić, učestvovali i BK ‘Banat’ iz Zrenjanina sa svojim bokserima, među kojima je Andrej Racić, osvajač bronzane medalje sa Evropskog prvenstva, prvak Vojvodine i Srbije, kao i Tadija Eremić, prvak Vojvodine i Srbije i najbolji kadet 2023. godine, predvođeni legendarnim bivšim šampionom Milivojem Šojićem. Takođe, učestvovao je i BK ‘Šešo’, sa šampionkama Milicom Pentelić, trostrukom prvakinjom Vojvodine i Srbije i vicešampionkom Evrope, kao i Darom Šešo, višestrukom prvakinjom Vojvodine i Srbije, te mladim šampionom Viktorom Ivaškovićem. Klub su predvodili bivši šampioni, braća Marko i Ivan Šešo.

BK ‘Voždovac’, koji u svojim redovima ima više reprezentativaca i državnih prvaka, predstavljali su Relja Stojković, vicešampion Srbije, Radovan Gligić, jedan od najperspektivnijih boksera Srbije, i Nikola Cvitanović, osvajač bronzane medalje sa državnog prvenstva. Klub je predvodio bivši šampion i reprezentativac Ivan Popović.

Zatim mladi talenti iz BK ‘Komovi’, čije vreme tek dolazi, takođe su uzeli učešće, dok je BK ‘Zvezdara Olimp’ nastupio sa Konstantinom Došljakom, najboljim kadetom i osvajačem ‘Zvezdarske Jeseni’, kao i mladim Nikolom Stankovićem, pred kojim je velika bokserska budućnost. Klub je predvodio bivši šampion i reprezentativac Zlatko Došljak.

Sinoć je iz Vojne gimnazije poslata snažna poruka sporta i podrške, a učenici gimnazije su gromkim aplauzima pozdravljali takmičare i njihovo umeće. ‘Ruka Prijateljstva’ pokazala se kao pravi predstavnik bokserskog saveza Srbije i gradova širom zemlje. Ovom prilikom pozivamo sve mlade koji su u dilemi šta da upišu da razmotre Vojnu gimnaziju, jer smo imali priliku da vidimo da je ona idealna i za devojke i za mladiće. Vojna gimnazija ne samo da pruža kvalitetno obrazovanje, već gradi karakter, samopouzdanje i disciplinu, čineći ih budućim zaštitnicima porodice, društva i države Srbije, čuvarima vere, časti i poštenja, kao što su to činile naše velike vojskovođe. 

Vojska je stub države, branik otadžbine, i čast je i zadovoljstvo sarađivati sa bedemom naše nacije. Videti da Vojnu gimnaziju upisuju mladi, kako devojke tako i mladići, pokazuje da Srbija zaista ima čime da se ponosi. Možda će baš među njima biti naših budućih heroina i vitezova, čuvara svog doma, naslednika velikog Obilića. Još veće zadovoljstvo je videti njihovo interesovanje za bavljenje sportom. Tako će Vojska Srbije imati svoje predstavnike i u našem viteškom sportu, jer jedno ide uz drugo – kao što ring traži hrabre i odlučne, tako je i Vojska Srbije vekovima prkosila svakom neprijatelju, a o njihovim herojskim delima buduće generacije će učiti. Neka bude, kao što je knez Lazar rekao: "Bolje smrt u podvigu, nego život u sramoti!", rekao je Zlatko Došljak, naš proslavljeni bokser i veliki entuzijasta kada je promocija ovog sporta u pitanju. 

Ne propustite