Vembli klasik - Poslednji ples “Kralja Cigana”?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 23.04.2022.
14:15
Izvor: Sportske.net

Fjuri protiv Vajta za titulu!

Epa/Rolf Vennenbernd
Epa/Rolf Vennenbernd

Povezane vesti

 Engleska čeka, spektakl je zagarantovan svakako, možda ne u ringu, iako se nadamo da grešimo, već van njega. U subotu na "Vembliju" videćemo britansku bitku za VBC pojas u teškoj kategoriji, Tajson Fjuri protiv Dilijana Vajta.

Već na merenju u sredu mposfera se zakuvala, prednjačio je Džon Fjuri otac aktuelnog šampiona sveta koji je pokušao da spreči rivalski tim da izađe na binu. Usledile su uvrede koje su karakteristične za ove događaje, ali se sve završilo na verbalnom sukobu.

Vembli je rasprodat, zanimljivo da je ovo prva borba "Kralja Cigana", najboljeg boksera sveta u teškoj kategoriji na ostrvu od avgusta 2018. kada je savladao Frančeska Pjanetu na mitskom stadionu "Vindzor Part" u severnoirskom Belfastu.

Fjuri tvrdi da je ovo njegova poslednja borba, Vajt ne želi da ga šampion uvlači u igre reči, on je jedva pristao da doputuje ranije, u sredu iz Portugala gde se spremao za meč. Podsetimo, Fjuri je neporažen u ringu, ima jedan remi (i taj meč u Stejpls Centru u Los Anđelesu protiv Krisa Vajdlera je dobio, ali su ga sudije orobile).

Ovaj nekadašnji uspešni amaterski bokser ima već 33 godine, mnogi ne veruju da će otići iz sporta, ulazi u ovaj meč kao velik favorit, ali Dilijan Vajt nije mačji kašalj. Ovaj Jamajčanin je ime izgradio u kiks-boksu i borilačkim veštinama, do pre deset godina je bio u MMMA, ali se preorjentisao na boks. U karijeri se borio 30 pita, imao 28 pobeda, 19 nokauta i dva poraza. Izgubio je 2015. od Entonija Džošue koga je pobeđivao u amaterskom boksu. Izgubio je od Rusa Povetkina, ali je uspeo da vrati interkontinentalnu titulu kada se revanširao ovom rivalu.

Dugo se probijao do ove šanse, dugo je Vajt izazivao Vajdlera, nekoliko puta je ostao kratkih ruku kada su birani izazivači i konačno je dočekao Fjurija. Prvo promoteri nikako nisu mogli da dogovore borbu, Fjuri je želeo da se bori protiv neporaženog Oleksandra Ujsuka koji drži VBA, IBF, VBO titule, ali se isprečio Džošua koji ima pravo na revanš meč posle poraza od Ukrajninca.

Na kraju je Frenk Voren za sumu od 40 miliona dolara dobio aukciju i pravo da organizuje borbu.

Fjuri je u martu najavio povlačenje pošto pobedi rivala koga je nazvao kukavicom, a meč uporedio sa trkom Ferarija protiv Vauksal Korse.

Karte su se rasprodale u rekordnom roku, s obzirom na broj navijača, ovo će biti najposećenija borba u istoriji UK posle Drugog Svetskog Rata.

Kakve su prognoze?

Bivši dvostruki šampion sveta Dejvid Hej smatra da Vajt ima sve potrebno da savlada Fjurija, da je veoma spreman i da kako bude odmicala borba njegove šanse će rasti. Ali, Hej ne voli "Kralja Cigana", pa ovo uzmite sa zadrškom.

Ipak, većina smatra da neće biti lako, kako pokazuje kvota, jer iako je Fjuri favorit, njegov rival ima duge ruke, izdržljiv je, može dosta toga da istrpi i da se vrati u meč. Nije tip borca koga Fjuri može da slomi ofanzivom u prvih nekoliko rundi.

Naravno da promoteri priželjkuju iznenađenje što bi značilo novi veliki novac ili za ponovljeni meč ili novog prvaka koji bi dobio šansu protiv Ujsuka. Vajt se može cediti za novac, Fjuri je ponovio da ima 150 miliona u banci, da nema kome šta da dokazuje i da će se povući.

Očekujte Vajta da udarcima u telo napadne protivnika, on je i zaradio nadimak "Body Snatcher" po čuvenoj priči Roberta Luisa Stivensona o lopovima koji zgrabe i beže (u priči se radio o ubistvima i prodaji leševa lekaru Robertu Noksu). Vajt boksuje kao "grabljivac", pokretljiv je, zada seriju udaraca u telo i hitro se izmakne, moguće je da će izmoriti Fjurija, ako se sačuva razornih udaraca.

Naša prognoza je ipak pobeda šampiona, ali na poene…

Ne propustite