AEK Larnaka - Partizanova slamka spasa

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 04.08.2022.
08:30
Izvor: Sportske.net

Partizan već početkom avgusta mora da ''spasava sezonu''.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti


 Svoj ovogodišnji evropski put ekipa Partizana počinje sa Kipra, iz Larnake, gde će danas od 18 časova odigrati prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv domaćeg AEK-a.

Uoči žreba za ovu fazu takmičenja, to je bio protivnik koga su crno-beli i priželjkivali, u konkurenciji Mitjilanda, Fenerbahčea ili Dinama iz Kijeva koji svakako imaju veći rejting. AEK je svoj evropski put ovog leta započeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je posle velike borbe u dvomeču sa Mitjilandom eliminisan posle penal-serije, s obzirom da su oba meča završena istim rezultatom, 1:1. Sada će kiparski tim pokušati da se domogne Lige Evrope, a na tom putu mu stoji srpski vicešampion. Međutim, izgleda da je ovih dana Partizan sam sebi najveći protivnik, jer je već na početku nove sezone upao u veliku rezultatsku krizu i sada u domaćoj Superligi ima čak sedam bodova manje od vodeće Crvene zvezde. Velike kadrovske promene napravili su crno-beli ovog leta u svom timu, odrekli su se velikog broja igrača kojima su istekli ugovori, od kapitena Lazara Markovića, zatim Miloša Jojića, Aleksandra Miljkovića, Ivana Obradovića i drugih, do štopera Bojana Ostojića koji je završio igračku karijeru. Kasnije su otišli i Marko Jevtović u Gacijantep, Saša Zdjelar koji je postao novi član moskovskog CSKA, Filip Holender je otišao u Vašaš, a značajniju zaradu crno-beli su ostvarili samo od transfera mladog napadača Marka Milovanovića koji se pridružio Umaru Sadiku u Almeriji.

Pojačanja koja su crno-beli ovog leta angažovali uglavnom su bili želje novog trenera Ilije Stolice, pa su se u Humsku vratili štoper Svetozar Marković i levi bek Zlatan Šehović sa kojima je sarađivao u mladoj reprezentaciji, zatim desni bek Aleksandar Filipović koga dobro zna iz Voždovca, a stigao je i mladi vezista Kristijan Belić iz Čukaričkog, kao jedan od bonus igrača. Od stranaca Partizan je angažovao vezistu Patrika Andradea i krilnog napadača Fusenija Dijabatea, ali od svih pomenutih jedino je Andrade za sada uspeo da se izbori za ulogu startera. To se u narednom periodu očekuje i od Dijabatea koji još uvek nije potpuno fizički spreman i za sada dobija priliku u drugom poluvremenu. Mnogo se očekuje i od iskusnog veziste Ljubomira Fejse, pogotovo posle Zdjelarovog odlaska, a trener Stolica je pre nekoliko dana i naglasio da Fejsu posmatra kao veliko pojačanje u nastavku sezone.

Za razliku od svog prethodnika Aleksandra Stanojevića, Stolica insistira na posedu lopte, na građenju akcija iz poslednje linije, ali to za sada ne donosi željeni rezultat. Stolica traži strpljenje da sprovede svoje zamisli u delo, ali šteta je već učinjena i veliko je pitanje može li se ispraviti na domaćoj sceni, s obzirom da Zvezda vrlo retko gubi bodove, a već sada ima ogromnu prednost. Da li zbog novog sistema igre ili nečeg drugog, tek najbolji strelac iz prošle sezone Rikardo Gomeš ovog leta ne deluje tako ubojito, a isto se može reći i za Kvinsija Meniga, koji je takođe postao bleda senka igrača iz prošle sezone.

Zbog svega navedenog, za Partizan je dvomeč sa AEK-om svojevrsna slamka spasa i tračak nade da bi mogao bar neki od postavljenih ciljeva da ostvari u novoj sezoni. Ukoliko crno-beli eliminišu Kiprane plasiraće se u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope i imaće obezbeđenu evropsku jesen, da li u grupi Lige Evrope, ili Lige konferencija. Crno-beli su poslednjih godina uglavnom preskakali prve prepreke na evropskoj sceni, s tim da su u ''neparnim'' godinama uspevali da se plasiraju u grupne faze evro-takmičenja. Tako su 2021. igrali u grupi Lige konferencija, 2019. su se plasirali u grupnu fazu Lige Evrope, baš kao i 2017. godine. Ali, 2020. godine Partizan je eliminisan od belgijskog Šarlroa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a dve godine ranije ispao je od Bešiktaša u plej-ofu kvalifikacija. Nekako najveću sličnost sa aktuelnom sezonom za sada ima sezona 2016/17, kada je Partizan takođe veoma loše startovao u domaćem šampionatu, a ispao je i već na startu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv poljskog Zaglebja, što je dovelo do promene trenera. Ivana Tomića je tada nasledio Marko Nikolić koji je na kraju te sezone, bez obzira na loš start, uspeo da osvoji duplu krunu sa crno-belima. Na Partizanu je da sada razbije svoj evropski maler u ''parnim godinama'', u suprotnom bi kriza u Humskoj ovog leta mogla da bude i mnogo veća. Od finansija, pa nadalje.

Partizan je do sada odigrao samo osam mečeva protiv kiparskih predstavnika u evropskim takmičenjima. Upisao je četiri pobede, jedan remi i tri poraza uz ukupnu gol-razliku 10:6 u korist Partizana. Istoriju susreta sa Kipranima crno-beli su započeli davne 1963. godine, u vreme kada su na scenu počele da stupaju ''Partizanove bebe'' koje će tri godine kasnije igrati u finalu Kupa šampiona protiv Real Madrida.

Tada su crno-beli odmerili snage sa kiparskim Anortozisom i bili su vrlo ubedljivi, slavili su sa 3:0 i 3:1 i plasirali se u osminu finala Kupa šampiona. Kasnije su u četvrtfinalu zaustavljeni od milanskog Intera. Na naredni susret sa nekim kiparskim timom Partizan je čekao gotovo pola veka, preciznije 46 godina, do sezone 2009/10, kada su se sastali sa APOEL-om u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. APOEL je prvi meč dobio na svom terenu sa 2:0, Partizan je u revanšu sjajno počeo, posle samo tri minuta igre je poveo sa 1:0, ali se na tome i zaustavio, pa je kiparski predstavnik prošao dalje.

Novi neuspeh protiv Kiprana crno-beli su upisali u sezoni 2012/13, kada su takođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali u trećem kolu, oba puta poraženi od AEL-a iz Limasola sa po 1:0. Utisak je popravljen prošle sezone, u grupnoj fazi Lige konferencija. Partizan je u prvom kolu kao gost savladao ekipu Anortozisa sa 2:0 golovima Rikarda i Meniga, a znatno teži posao je imao u Humskoj, gde je uz dosta sreće izborio nerešen rezultat, 1:1, što mu je bilo dovoljno za plasman u nokaut fazu takmičenja u Ligi konferencija, ili u popularno ''evropsko proleće''.

Šta očekivati od susreta sa AEK-om i od kojih igrača će crno-belima pretiti najveća opasnost?

Oni su prošlu sezonu završili na drugom mestu iza Apolona, što im je donelo plasman u kvalifikcije za Ligu šampiona, ali se tamo nisu dugo zadržali. Nova sezona na Kipru još uvek nije počela i AEK je maksimalno koncentrisan na evropske mečeve, što je došlo do izražaja i u dvomeču sa Mitjilandom, kome je pružio jači otpor nego što se očekivalo. Ekipu AEK-a sa klupe predvodi 53-godišnji španski trener Hose Luis Oltra Kastanjer koji je tokom priprema uglavnom iskristalisao najboljih 11, pa je u oba meča sa Mitjilandom na teren izveo gotovo isti tim, samo su se na desnom beku menjali Rozales i Kristoforu.

To je formacija 4-2-3-1 koju su protiv Mitjilanda činili: Pirić - Rozales (Kristoforu), Tomović, Miličević, Garsija - Ojer, Gustavo - Faraj, Tričkovski, Đurčo – Olatundži. Takva postava se uglavnom očekuje i protiv Partizana.

Kompletnu ponudu utakmica kvalifikacija za Ligu Evrope na AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Prošle sezone se posebno istakao makedonski veteran, nekadašnji član Crvene zvezde Ivan Tričkovski, a našu pažnju privlači i bivši srpski reprezentativac Nenad Tomović, koji je sada jedan od stubova odbrane ekipe iz Larnake. U napadu za sada poverenje dobija 22-godišnji Nigerijac Viktor Olatundži koji će biti najveća pretnja golu Partizana i koji bi ove sezone mogao da stekne punu afirmaciju. Uz njega, u napadu sa krila ističe se i iskusni Mađar Adam Đurčo koji je bio i strelac gola protiv Mitjilanda u Danskoj.

Na kraju da podsetimo, pre nego što AEK i Partizan odmere snage u prvom meču na Kipru, saznali su i ime potencijalnog rivala u plej-ofu kvalifikacija, a to je ekipa ukrajinskog Dnjipra. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke