Amarkord – Kad je mister Deki davao golove Milanu

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 18.02.2021.
11:23
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

​ Stanković vodio velike bitke protiv „Rosonera“.

 EPA/DANIEL DAL ZENNARO
EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Povezane vesti

Dejan Stanković je napravio veliku karijeru u Italiji, igrajući za Lacio i Inter, osvojio je bukvalno sve, nema potrebe da nabrajamo trofeje, tek svih ovih godina Milan mu je bio veliki protivnik.

Sada će voditi Crvenu zvezdu protiv „Rosonera“ sa kojima je, ako smo dobro računali odigrao 26 mečeva, i izgubio polovinu. Pobedio je šest puta, a zanimljivo da je postigao isto toliko golova protiv „Rosonera“. Pamti i bolne poraze, poput eliminacije u Ligi šampiona pre 15-tak godina, kada nije igrao u revanšu koji je Inter izgubio sa 3:0. Svoj prvi gol Zvezdin „mister“ je dao Milanu na početku veka u remiju na „Olimpiku“ dok je još igrao sa Laciom.

Taj meč je završen remijem, kao i sledeće godine na „San Siru“, kada je bilo 2:2, a Deki opet bio strelac.

Stanković je po prelasku u Inter, u prvoj „Madonini“ doživeo poraz, iako je postigao prvi gol na meču. U toj čuvenoj utakmici Inter je vodio sa 2:0 na poluvremenu, Zaneti je takođe savladao Didu, ali su Jon Dal Tomason, Kaka i bivši igrač Intera, Klarens Sedorf okrenuli rezultat.

Najbolji meč protiv gradskog rivala, Deki je odigrao 2006. u oktobru, nekoliko meseci ranije Milan je izbacio Zvezdu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Bila je to utakmica sa sedam golova, „Beneamata“ su slavili sa 4:2, a Stanković je namesti prvi gol Krespu, treći Ibri, a između toga i sam dao gol. Inter je vodio sa 3:0 i 4:1, na kraju su „Milanisti“ samo ublažili poraz.

U februaru 2009. u prvoj Murinjovoj sezoni, Inter je slavio sa 2:1, Adrijano je načeo Abijatija, Stanković povećao prednost, da bi na kraju gosti smanjili golom Pata. Ibra je takođe bio u timu, Intera i on je baš učestvovao u akciji posle koje je Deki matirao Didu.

I poslednji gol, u godini triplete, najboljoj u Interovoj istoriji. Naime, Stanković je fantastičnim golom stavio tačku na velikih 4:0 za nominalno goste u „Madonini“, a žrtva je ovoga puta bio Storari.

Posle toga se nekadašnji kapiten Zvezde povredio, poslednje godine kada je Inter nastavio da pobeđuje večitog rivala propuštao je ili sedeo na klupi. Deki Stanković je inače bio u timu 23 puta u kombinaciji za tim, počeo je 16 mečeva protiv Milana, pa je njegov skor svakako bolji, Lacio i Inter su češće pobeđivali kad je bio u timu.

U kupu Italije je sa Laciom izbacio Milan, 1999. ali je tri godine kasnije ispao od „Rosonera“, takođe dok je nosio dres „L’Akvila“.

Zanimljivo i napadač Crvene zvezde, Dijego Falćineli je dao gol Milanu i to igrajući za Krotone. On je načeo „Rosonere“ 2016. ali tada novajlija u ligi, nije izdržao Pašalić i Lapadula u samom finišu su okrenuli rezultat.

Filipo Falko, još jedan Zvezdin Italijan je kao fudbaler Lećea odigrao dva meča protiv Milana, ima remi i poraz, a pre pet godina je u pobedi Bolonje na „San Siru“ čitav meč presedeo na klupi.

Malo će statistika značiti, Zvezdi će baš nedostajati navijači, ali svejedno, srpski šampion zaista nema šta da izgubi u duelu sa liderom Serije A.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke