APR - Nenormalne sume, Zvezdin minus duplo veći od Partizanovog!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 10.09.2021.
09:20
Izvor: Sportske.net

Nije baš zadovoljavajuće stanje...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Agencija za privredne registre je na svom zvaničnom sajtu objavila podatke o poslovanju Crvene zvezde i Partizana, dva naša najveća kluba. 

Ono što zabrinjava jesu bilansi uspeha jednog i drugog tima, a finansijski pokazatelji nisu na zadivnom nivou, naprotiv. 

Oba tima su u velikom gubitku u ovom trenutku, s tim što je Crvena zvezda u daleko većem. 

Samo za prethodnu godinu Crvena zvezda duguje 1.683.606.000 dinara, odnosno 14.328.561 evra, a Partizan 753.626.000, odnosno 6.413.838 evra. 

"Žurnal" prenosi i akumulirani gubitak jednog i drugog tima, za Zvezdu iznosi 60,04 miliona evra, a za Partizan 29,28 miliona evra. 

"Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja. I pored navedenih činjenica, Klub je u poslednjih nekoliko godina poslovao sa dobitkom dok je u 2020. godini ostvario gubitak koji je nastao kao rezultat negativnih efekata pandemije virusa Kovid 19 na celokupnu fudbalsku industriju, pa tako i na Klub", stoji, između ostalog, u izveštaju nezavisnog revizora Milovana Popovića. 

"Klub je ostvario manje prihode od planiranih od transfera igrača, UEFA takmičenja, prodaje ulaznica kao i prodaje artikala Kluba. Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu Klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat koji će biti rezultat planiranih sledećih akcija: nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača i prihoda od UEFA takmičenja, restrukturiranje ostatka obaveza, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba su ograničene i gotovo u celosti zavise od gorenavedenih planiranih akcija rukovodstva Kluba", stoji još u izveštaju. 

Sa druge strane, nezavisni revizor Danijela Krtinić je dobila da razmotri stanje u Partizanu. 

"Klub sa određenim postojećim sponzorima ima zaključene anekse ugovora o sponzorstvu za naredne godine, a u skladu sa strategijom razvoja rukovodstvo Kluba planira da poveća prihode od marketinških aktivnosti na bazi uspostavljanja saradnje sa novim sponzorima kao i da poveća prihode od prodaje prava na registraciju igrača i da će imati povećanje prihoda kao rezultat investiranja u igrače i njihove dalje prodaje. Pored toga, rukovodstvo Kluba očekuje da će Klub u narednom periodu imati uspešne sportske rezultate kako u evropskim tako i u domaćim takmičenjima koji bi zajedno sa napred navedenim strateškim planovima razvoja bili dovoljni za servisiranje obaveza prema poveriocima. Shodno prethodno navedenom, rukovodstvo Kluba je nekonsolidovane finansijske izveštaje za poslovnu 2020. godinu sastavilo shodno načelu stalnosti poslovanja. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja Kluba su ograničene i gotovo u celosti zavise od gore navedenih planiranih akcija rukovodstva Kluba. Naše mišljenje ne sadrži rezervu po ovom pitanju", stoji u izveštaju. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke