Azerbejdžan - Nekad noćna mora, danas omiljeni rival

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 12.10.2021.
12:44
Izvor: Sportske.net

Srbija na dva koraka do Mundijala.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru ulaze u samu završnicu, a u Grupi A i dalje vlada dilema ko će obezbediti direktan plasman, a ko će morati da traži novu šansu kroz baraž - Srbija ili Portugalija. Našem nacionalnom timu su ostale još dve utakmice do kraja takmičenja u grupi, duel sa Azerbejdžanom u utorak u Beogradu i meč odluke protiv Portugalije u gostima. U ovom trenutku ''Orlovi'' zauzimaju prvo mesto u grupi sa 14 bodova, jednim više od Portugalije, ali i uz utakmicu više. Naime, Portugalcima su ostala još tri susreta u grupi, prvo u utorak protiv Luksemburga na domaćem terenu, a u novembru i gostovanje u Irskoj i pomenuti duel sa Srbijom.

Da bi naš tim mogao bezbrižno da čeka meč poslednjeg kola protiv Portugalije, neophodna je pobeda u utorak protiv Azerbejdžana u Beogradu, koja ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje. Objektivno, Srbija ima znatno kvalitetniji tim, a uz to ni Azerbejdžanci ne mogu da se pohvale nekom dobrom formom u ovom trenutku, s obzirom da su u subotu pretrpeli ubedljiv poraz od Irske na svom terenu, rezultatom 3:0. Posle tog poraza, Azerbejdžan je ostao "zakucan" za poslednje mesto na tabeli, sa samo jednim osvojenim bodom.

Srbija je u subotu trijumfovala u Luksemburgu sa 1:0, nešto teže nego što se očekivalo, a da i protiv Azerbejdžana ne bi bilo nekih sličnih problema, neophodno je ući u meč maksimalno angažovano i ujedno i Portugalcima poslati jasnu poruku da je tim Dragana Stojkovića Piksija spreman za odlazak na Mundijal i za pobedu narednog meseca protiv najvećeg rivala u grupi. Sada već možemo da kažemo da imamo i izvanrednu tradiciju protiv Azerbejdžana od kada Srbija nastupa kao samostalna država. Od 2006. godine sa njihovim nacionalnim timom smo se sastajali ukupno četiri puta i upisali četiri pobede. U kvalifikacijama za EURO 2008, Srbija je savladala Azerbejdžan sa 1:0 kod kuće i 6:1 u gostima. Novih susreta nije bilo sve do 2015, kada je Srbija trijumfovala sa 4:1 u prijateljskom meču, a najnoviji okršaj gledali smo u martu ove godine u okviru aktuelnih kvalifikacija za Mundijal, kada su Piksijevi ''Orlovi'' slavili rezultatom 2:1, golovima Aleksandra Mitrovića.

Ali, kada pogledamo u nešto dalju prošlost, i dalje nas ''proganjaju'' susreti sa Azerbejdžanom iz kvalifikacija za EURO 2004, kada je tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore doživela dva ozbiljna ''šamara'' od Gurbana Gurbanova i drugova. Najpre su nas šokirali u Podgorici, februara 2003. godine, kada je SCG vodila sa 2:0 početkom drugog poluvremena, a onda je Gurban Gurbanov sa dva gola doneo veliki bod gostima. To je bio samo uvod u ono što je usledilo tri meseca kasnije u Bakuu, kada nam je Branko Bošković doneo vođstvo u prvom poluvremenu, ali je onda usledio košmarni finiš meča. Najpre penal za domaće koji je u 87. minutu realizovao Gurbanov, a tri minuta kasnije Faruk Ismailov nas je dotukao svojim golom za konačnih 2:1 u korist Azerbejdžana. Iako je od tada prošlo već 18 godina, ovaj dvomeč i dalje treba da nam bude veliko upozorenje da Azerbejdžance nikada ne smemo da potcenimo. Uz ozbiljan pristup i veru u sopstvene mogućnosti, nova pobeda Srbije u utorak neće izostati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke