Baharovo savršenstvo - Zvezda blistala i protiv Fenera za trofej Pari kupa

Autor: Nemanja Janošev
sreda 12.07.2023.
20:33
Izvor: Sportske.net

Još jednom izuzetna predstava Crvene zvezde.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Fenerbahče sa 1:3 (0:2) u okviru Pari kupa u Sankt Peterburgu osvojivši tako ovaj pripremni turnir. 

Da li je mogao savršenije da započne mandat Baraka Bahara na klupi Crvene zvezde? Teško je reći. Pet utakmica, pet trijumfa. Novi igrači su se instant uklopili, napad funkcioniše fenomenalno kao uostalom i svaka linija tima koji je pretrpeo mnoge promene ovog leta. Tako, uz ovo putešestvije u Rusiju, Zvezda natrag u Beograd kreće s bitnim iskustvom za finiš priprema pred novu sezonu, ali i sa 50.000 evra. 

Možda je bilo sumnjičavih kada je Crvena zvezda protiv Nefčija bila toliko superiorna u prvom poluvremenu da je rival jedva dolazio do poseda, ali nakon ovog meča to ne bi smeo da bude slučaj. 

Fenerbahče jeste bio kvalitetniji protivnik, ali bili su takođe u podređenom položaju poput Nefčija.

Samo što je počela utakmica i pošto su fudbaleri Fenerbahčea krenuli sa centra, Olajinka i Kraso pritisli su poslednju liniju rivala koja je poslala loptu na suprotnu polovinu, a u kontranapadu Bukari proigrava doskorašnjeg napadača Sent Etjena koji još jednom prikazuje svoje karakteristike. Izbacio je Adama Salaja sjajnim potezom, otvorio prostor trčanjem i asistirao Piteru Olajinki za prvenac nigerijskog fudbalera u 21. sekundi duela. 

Stisak šake, fudbaleri Crvene zvezde nisu popustili ni ovog puta. Potpuna ofanziva, agresivan pritisak, uz posed, se nastavio. Često se dešavalo da ima nešto više prostora po bokovima za spoljne igrače crveno-belih Bukarija i Mitrovića, pa je Zvezda na taj način prouzrokovala dosta problema svom protivniku. Nije mnogo nedostajalo da srpski šampion poveća prednost na 0:2 kada je u 16. minutu Olajinka posle prekida uhvatio volej, ali je njegov udarac uz pomoć stative jedva na gol-liniji zaustavio golman Baindir. 

Žan-Filip Kraso bio je neko ko se isticao i ovog puta svojom izuzetnom vizijom u tranziciji. Tip napadača kakvog Crvena zvezda nije imala u skorije vreme, definitivno. 

Bilo je do kraja prvog dela igre još nekoliko šansi za srpski tim. I sam Kraso je zapretio, a zatim u 40. minutu pripremio novu šansu za Pitera Olajinku koji glavom uspeva da savlada Baindira, ali loptu u gol smešta Mirko Ivanić. Fenerbahče je potom pokušao da odgovori na drugoj strani, ali Zoran Popović je bio izvanredan skinuvši zicer Mišiju Batšuaiju za kraj poluvremena. 

Ono što je bilo zanimljivo pred početak drugog poluvremena jeste to da Barak Bahar nije napravio nijednu promenu. To je učinio tek nakon navršenih sat vremena igre kada je njegov tim, baš kao i protiv Nefčija, za nijansu popustio u pritisku. U igri su se tada našli Nedeljković, Mijatović, Spajić i Rodić, dok su teren napustili Bukari, Kraso, Eraković i Mitrović što je ponovo značilo promenu formacije u fluidnijih 4-2-2-2. 

Ubrzo su priliku da zaigraju dobili još i Jovan Šljivić i Vladimir Lučić umesto Mirka Ivanića i Stefana Mitrovića, da bi nekoliko minuta posle ušao i Gelor Kangva zamenivši Kingsa Kangvu, kao i Edmund Ado Marka Stamenića.. Ali, ono što je bio utisak susreta jeste veliki broj javnih opomena fudbalera Fenera u kratkom vremenskom periodu. Bili su vidno nervozni. 

Dosta oskudnije drugo poluvreme od strane obe ekipe što se tiče broja prilika. Ali, u završnici je došlo do uzbuđenja. Razlog za to je pogodak turske ekipe preko Žoaa Pedra koji je nadskočio Aleksandra Dragovića. Centrirao je Estervelde sa leve strane, a Pedro je zakucao loptu u mrežu.

Ponovo je Barak Bahar rešio da napravi promene, pa su tada Nemanja Milunović i Lazar Nikolić ušli umesto Aleksandra Dragovića i Stđana Mijailovića. Odmah potom, došao je i novi pogodak Crvene zvezde. Samo što je ušao u igru, Lazar Nikolić beleži asistenciju dugom loptom u prostor za Vladimira Lučića koji u situaciji “jedan na jedan” matira Irfana Egirbajata. 

Do kraja duela, nije izdržao ni trener Fenera Ismail Kartal pa je zbog novog prigovora isključen. To i kvari utisak sa utakmice.

Sve u svemu, vrlo uspešne pripreme prošla je Crvena zvezda iz ove perspektive. Opširniji sud ćemo svakako dobiti od samog Baraka Bahara.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke