Besmisleno glasanje, kako smo došli do 20 timova u Super ligi?

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 15.05.2020.
09:35
Izvor: Sportske.net

Nema mnogo smisla.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Naravno da se svako takmiči da bi dostigao visine, da bi pobedio, a u Prvoj ligi Srbije fudbal se igra isključivo iz takmičarskih razloga - plasmana u Super ligu Srbije.

Zajednica Super i Prve lige Srbije je stavila na glasanje među klubovima (16 iz Super lige i 16 iz Prve lige) predlog da se ima 20 klubova u Super ligi naredne sezone, što je praktično jednoglasno odlučeno.

Svega 8 klubova nije bilo za tu opciju (Zvezda i Partizan su među njima), 24 je želelo 20 klubova naredne sezone u Super ligi.

Pitanje koje se postavlja je jasno - koja je poenta pitati ekipu iz drugog stepena takmičenja da li želi da se takmiči u najjačem rangu? Ne samo to, koja je poenta pitati ekipu koja je u donjem delu tabele Super lige da li želi da se liga proširi?

Očigledno je da su svi iz Prve lige Srbije glasali za ovaj predlog za koji ne kažemo da nije najbolji za srpski fudbal, kao i klubovi koji nisu daleko od ispadanja.

Ono što takođe nije rešeno jeste koliko bi klubova ispalo naredne sezone iz Super lige, uglavnom, plan jeste da se ponovo smanji broj klubova.

Ko će igrati Super ligu naredne sezone?

Dva najjača kluba iz Prve lige teško da će igrati Super ligu, što je još jedna katastrofa srpskog fudbala u 21. veku. Kabel je kažnjen zbog nameštanja i nakon oduzimanja deset bodova, usledila je i zabrana plasmana u viši rang, a Grafičar nema uslove za Super ligu još uvek.

Pitanje je i koliko je Zlatibor spreman za najjači rang, a o svemu tome smo vam pisali juče nagovestivši da bi moglo da se desi čak i da trenutno osmoplasirani Radnički iz Kragujevca zaigra Super ligu.

Problemi su i u Prvoj ligi naredne sezone pošto će ona imati 18 klubova, kako će se regulisati protok ekipa iz nižih liga. Uglavnom, veliki je posao pred Fudbalskim savezom Srbije koji bi trebalo da odobri gore pomenuti predlog da se 20 klubova takmiči naredne sezone u Super ligi Srbije.

Bundesliga

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

18 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
REALNO
Saturday, 16.05.2020
08:15

Ćija snajka, Ćija

avatar
magister
Saturday, 16.05.2020
02:38

Naravno da jeste besmisleno, a da li iko očekuje od ljudi kao što je Kokeza nešto smisleno? Ipak, nisam siguran da dugoročno rešenje ne bi moglo da bude potpuno drugačije od trenutno logičnog. Naime, jedan od načina je - smanjiti broj klubova i - očekivati da se podigne kvalitet. Ali, to zaista - ne mora biti nužno. Možda bi sistem mogao da kopira NBA ligu. Ko god je sposoban da isfinansira učešće u Super Ligi - dobrodošao. U tom slučaju - ne bi bilo ispadanja, a kvalifikacija za ligu bi zavisila od finansija. Možda bi to podstaklo lokalne bogate ljubitelje fudbala da ulože u fudbal u svom mestu. Spartak, Zrenjanin, Subotica, Vršac, Sombor, Bačka Palanka, Bečej, Pančevo i Novi Sad iz Vojvodine, Kruševac, Kragujevac, Niš, Kraljevo, Valjevo, Šabac, Loznica, Bajina Bašta, Užice, Leskovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Ćuprija, Novi Pazar, Bor, Zaječar, Obrenovac, Lazarevac, Gornji Milanovac, Beograd... Koliko bismo izgubili na kvalitetu u prvih 5 godina, toliko bismo potencijalno oživeli fudbal u svim tim delovima Srbije. Naravno, za to je potrebno obezbediti tv praćenje svih utakmica, takav raspored da se igra makar 2x nedeljno svako, i da se igra - svaki dan. tako da uvek ima prenosa. Super Liga bi po uzoru na NBA mogla da ima 2 ili čak 4 konferencije, i da se preslika taj sistem, koji je verovatno poslovno najuspešniji na svetu. Stalno prisustvo na TV-u bi ohrabrilo i lokalne sponzore, a klubovi bi mogli biti organizovani po principu akcionarskih društava, uz neophodnu finansijsku pomoć države u prvih 5 godina. Mislim da ne bismo ništa izgubili. Naprotiv. Ako bismo izbacili iz fudbala kriminalce i sitne i krupne, i huligane, stadioni bi se polako punili, više dece bi igralo fudbal (državna pomoć bi morala da omogući besplatno treniranje), a to bi uskoro podiglo kvalitet.

avatar
jv
Friday, 15.05.2020
21:25

Fudbal nam je mrtav, ovo je još jedan ekser u kovčegu. Kvalitet lige je očajan, 10 timova, četverokružni sistem je najbolje rešenje.

avatar
Mirjevac
Friday, 15.05.2020
18:54

Bice nam kao i devedesetih sa 20 klubova, samo sto nema rata i nema sankcija, sve drugo ce biti isto! Bice isto oni ce da trose nase pare i da ih dele medjusobno! Nemacka oko 80 i vise miliona stanovnika a ima samo 18 kluba u prvoj ligi! Nasa liga je slab i sa 16 kluba a sa 20 bice katastrofa! Niko ne pita dali su stadioni svih tih klubova po zakonu UEF-e, vazno je da ce oni deliti nase pare!

avatar
Piksi G00L iz korner
Friday, 15.05.2020
13:01

U FSS je sve besmisleno i tako ce biti sve dok se za sve pita pocasni Predsednik.

avatar
Offside
Friday, 15.05.2020
12:23

Nasa liga nema ligu ni za 5 klubova a mi sirimo ligu na 20...Velika mucka i namestanje i nista vise...I na kraju,ako Partizan i Zvezda budu igrali Evropu (nadam se da hoce) kako ce uklopiti kvalifikacije (8 utakmica),grupnu fazu (6 utakmica),kup i prvenstvo?

avatar
Man united
Friday, 15.05.2020
16:50

Исто ко и досад. Са садашњим системом смо имали 37 кола. следеће сезоне ће бити 38. Није нека разлика.

avatar
Momčilo-PN
Friday, 15.05.2020
10:30

Idealno za mešetarenje i lopovluk. 500 profesionalaca fudbalera+450 u I ligi, 38 trenera, 38 pomoćnika. Koliko će se klubova ugasiti? Idealno za Srbiju 10 klubova Super liga, 16 I liga.

avatar
DVA HRAMA
Friday, 15.05.2020
09:44

A zasto (da) ne kazete da nije najbolji predlog? Ako je vec i morala (a nije) da bude prosirena liga, trebalo je da bude prosirena na 18 i da to traje samo jednu sezonu posle cega ce lepo ispasti cetiri tima jer je liga ionako vec prilicno glomazna. Nece igrati dva najjaca tima? Super, ulaze drugi i treci (Kabel nije medju prva dva na tabeli), a graficar ne bi smeo da igra zato sto je filijala, to za uslove je smesno i klasicna podvala i zamena teza.

avatar
Колатерална Штета
Friday, 15.05.2020
09:43

trebalo se podići na 18, pa sledeće sezone vratiti na 16, pa one tamo smanjiti na 12, i onda na kraju svesti ligu na 10 timova i igrati četvorokružni sistem, ovo je besmisleno...

avatar
Man united
Friday, 15.05.2020
16:52

То да се сведе на 10 тимова је превише ризично. Може опет да нам се деси ситуација као за време Толе суперлиге кад је Партизан имао скоро пола лиге као филијале. Не сме да се иде испод 16 никако.

avatar
Man united
Tuesday, 19.05.2020
14:34

То има само у твојој глави. Додуше, онај ПК из џунгле рачуна 14. Мада, то код њега варира у односу на резултате. Неке тимове брише и додаје по 5 пута на листу имагинарних филијала.

avatar
paok
Saturday, 16.05.2020
14:53

Idealno je 16, Nemci koji imaju 70-80 mil. imaju ligu sa dva kluba vise. Onda po toj logici kod nas treba da bude jedno 25 klubova.

avatar
Vanja Grubač
Saturday, 16.05.2020
09:07

Tad je Told imao pola lige kao filijale a danas sem Partizana I Mozda jos jednog ili dva kluba orvoreno pokazuju da ne smeju Ni preko Centra sa mezimicom.Ove druge a i ove prve kad ne ide zavrse sudije

avatar
Колатерална Штета
Saturday, 16.05.2020
02:53

mislis kao sada sto zvezda ima 13 klubova?

avatar
Savoa
Friday, 15.05.2020
09:43

Bruka je da se i dalje vise namesta nego igra fudbal, bruka...