Bitka za koeficijente - Gde je sada Srbija posle Zvezdinog remija i Partizanovog poraza?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 21.10.2021.
23:35
Izvor: Sportske.net

Šta se promenilo?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

U odnosu na prva dva kola grupne faze evropskih takmičenja, naši najbolji klubovi večeras nisu bili tako uspešni. Crvena zvezda je osvojila bod u Danskoj protiv Mitjilanda, bilo je 1:1, a Partizan je u Humskoj poražen od belgijskog Genta sa 1:0.

Šta to znači za nacionalni koeficijent koji nam je važan kako bismo dobili dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona od 2023. godine?

Dakle, Partizan večeras nije ništa doprineo, a Crvena zvezda je nacionalnom koeficijentu dodala još 0.250 bodova što se dobija kada jedan bod podeli sa četiri, na ime ukupnog broja naših predstavnika na početku ove sezone u Evropi.

Srbija je tako sa 28.875 stigla do 29.125 bodova, ali je bez obzira na poraz Partizana od Genta uspela da zadrži 12. mesto na UEFA rang listi. Upravo nam je Belgija prvi pratilac na toj listi, a zahvaljujući pobedi Genta i remiju Antverpena protiv Fenerbahčea u Istanbulu, Belgijanci su sa 28.000 stigli na 28.600 bodova. Oni u Evropi imaju još dva predstavnika, Klub Briž i Genk koji su u ovom kolu doživeli poraze u svojim grupama.

Podsetimo, čak i 15. mesto bi nam omogućilo da dobijemo drugog predstavnika u kvalifikcijama za Ligu šampiona, pa još uvek odlično stojimo po tom pitanju.

A da bi jedan od ta dva predstavnika mogao direktno u grupnu fazu Lige šampiona 2023. godine, bilo bi nam neophodno da se popnemo bar na 11. mesto koje i dalje zauzima Ukrajina.

Ukrajinci su posle ovog kola popravili svoj koeficijent sa 30.600 na 31.000, pa nam i dalje prilično beže, ali nadamo se da će Zvezda i Partizan ponovo početi da pobeđuju već od sledećeg kola za dve nedelje.

Screenshot/footballseeding.com

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke