Burna istorija Kup-duela Vojvodine i Partizana

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.04.2021.
09:54
Izvor: Sportske.net

Prštaće i danas na ''Karađorđu''!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti


Nepunih godinu dana posle prošlogodišnje dramatične borbe za trofej u Nišu, Vojvodina i Partizan ponovo će se sastati u Kupu, sada u polufinalu. Igra se samo jedna utakmica, večeras od 19:05h na novosadskom ''Karađorđu'', što u startu daje prednost ekipi Nenada Lalatovića koja brani prošlogodišnji trofej. S druge strane, i Partizan ima imperativ pobede, jer bi za crno-bele bio veliki neuspeh da drugu sezonu zaredom ostanu bez ijednog osvojenog trofeja. Ovo samo po sebi nagoveštava veoma zanimljivu borbu, a u prilog tome je i istorijat Kup-duela Vojvodine i Partizana u ovom veku.

Posebno dramatičan bio je prošlogodišnji okršaj u finalu, kada je Partizan jurio peti uzastopni pehar u Kupu, ali u tome nije uspeo, pošto su ''Lale'' slavile posle penal-serije. U regularnom toku i posle produžetaka rezultat je bio 2:2. Vojvodina je preko Vukadinovića i Bojića stekla dva gola prednosti, a Partizan je uzvratio golovima Filipa Stevanovića i Strahinje Pavlovića, koji je u šestom  minutu nadoknade ''makazicama'' postigao prelep gol i doneo svom timu produžetke. Imao je Partizan tada i veliku podršku sa tribina, ali to crno-belima nije vredelo, Vojvodina je bila bolja u penal-seriji i osvojila trofej.

Pre toga, Partizan i Vojvodina su snage u Kupu odmerili 2017. godine u polufinalu. Tada su se igrale dve utakmice, u Novom Sadu je bilo 0:0, a Partizan je golom Đurđevića u Humskoj slavio sa 1:0, dovoljno za plasman u finale, gde je istim rezultatom savladao i Zvezdu golom Milenkovića i osvojio duplu krunu.

Ipak, najviše bure izazvalo je ono čuveno, prekinuto finale Kupa iz 2011. godine. Igrano je na ''Marakani'', a obeležile su ga velike tenzije koje su kulminirale  time da su Novosađani napustili teren u finišu, pa je Partizan ovaj trofej dobio službenim rezultatom, 3:0. Najpre je utakmica kasnila dvadesetak minuta, jer fudbaleri Vojvodine nisu želeli da izađu na teren dok na tribine ne uđu njihovi navijači, koji su bili zaustavljeni na ulazu u Beograd. Sam meč je bio veoma zanimljiv i sadržajan, Partizan je vodio golom Tejga u 16. minutu, a Vojvodina je uzvratila u 63. preko Mojsova posle centaršuta iz slobodnog udarca. 

Devet minuta kasnije Tejgo je iznudio penal za Partizan, realizovao ga je Vukić, a bes kod Novosađana proključao je kada im je nedugo zatim poništen drugi gol, pa im potom nije dosuđen jedanaesterac. Tog trenutka su napustili teren i Partizanovo slavlje je moglo da počne.

Godinu dana ranije, Vojvodina je u Humskoj izbacila Partizan rezultatom 3:1, kada su briljirali Tadić i Mrđa, ali Novosađani posebno pamte projektil Marija Đurovskog kojim  je rešen meč.

Da ne idemo dalje u prošlost, u ovom veku su ove dve ekipe odmerile snage u Kupu još 2004. u osmini finala, kada je Partizan u Novom Sadu slavio sa 3:1. Dakle, manje-više ravnopravan skor u ovom takmičenju imali su Vojvodina i Partizan, što obećava veoma zanimljivu borbu i u sredu.

Drugo polufinale, od 17 časova igraće Crvena zvezda i Radnik, gde se ipak ne očekuje velika neizvesnost. Zvezda ove sezone ne zna za poraz na domaćoj sceni, teško je setiti se i njenog poslčednjeg remija u domačim takmičenjima, pa bi bila prava senzacija da Surduličani večeras urade nešto više.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke